Vapaudu autoilun kahleista. Keravalla kaikki on kävelymatkan päässä

Asuminen

Vapaudu autoilun kahleista. Keravalla kaikki on kävelymatkan päässä

Ajatus autottomasta elämästä houkuttaa yhä useampaa suomalaista perhettä. Aiemmin autoa on pidetty jopa vapauden symbolina, mutta tänään tilanne on lähes päinvastainen. Autosta on tullut välttämätön paha, jota ylläpidetään ainoastaan pakon vuoksi. Nykyään todellista vapautta olisi voida elää kokonaan ilman autoa.

Halutuimmat kodit ovat niitä, jotka sijaitsevat hyvien julkisten kulkuyhteyksien varsilla, mutta niissäkin törmätään usein niin sanotun viimeisen kilometrin ongelmaan. Bussi, juna tai metro kyllä tulee lähelle kotia, mutta ei riittävän lähelle. Ja siksi on hankittava auto ja maksettava siitä. Lisäksi on maksettava auton jokapäiväisestä käytöstä polttoaineen ja käyttömaksun muodossa. Päälle tulevat vielä huolto- ja vakuutuskustannukset. Tämä taas kuulostaa yhä useamman mielestä enemmänkin kalliilta ja kahlitsevalta kuin ihanalta vapaudelta.

Voisiko siitä autosta sittenkin vapautua?

Keravalla voit. Näin ainakin Keravan kaupunki väittää nettisivuillaan. Suomalainen ei tietenkään usko ennen kuin näkee, joten ei muuta kuin testaamaan Keravaa kävellen. Otamme lähtöpisteeksi As. Oy Keravan Korianterin lähellä Keravan keskustaa.

Keravan Korianteri Citymarketin edustalta kuvattuna

Korianteri sijaitsee osoitteessa Santaniitynkatu 19. Keravalaisesta näkökulmasta tämä osoite ei ole aivan ytimessä, joten siksi se toimiikin täydellisenä testauskohteena. Testaamme ensin, miten onnistuu päivittäisten ostosten teko Korianterista käsin. Avaamme ulko-oven ja lähdemme kulkemaan Sibeliuksenkadun suuntaista kevyenliikenteen väylää. Neljän minuutin kävelyn jälkeen huomaamme tien vasemmalla puolella suuren Citymarketin, jossa toimii myös Posti. Tien oikealta puolelta löytyisi vaihtoehtoisesti Prisma, jonka yhteydessä on ainakin Musti ja Mirri. Vielä pari minuuttia ja olemme perillä. Kokonaismatka oli suurin piirtein sama kuin suuren automarketin parkkipaikalta itse markettiin. Paitsi että nyt ei tarvinnut ajaa sinne parkkipaikalle autolla. Vaikuttaa erittäin lupaavalta.

Miten onnistuu töihin meno ilman autoa?

Riippuu tietysti työpaikasta. Lähijuna kuljettaa matkustajat Keravalta Helsingin ytimeen vajaassa puolessa tunnissa, eli suurin piirtein samassa ajassa kuin metro Helsingin keskustaan Vuosaaresta. Mutta kuinka kauan kestää sinne juna-asemalle kävely? Tällä kertaa ylitämme Sibeliuksenkadun ja jatkamme Virastokujaa pitkin juna-aseman allikulun kautta Sampolan asemalle. Matkalla ohitimme muun muassa Taidemuseon ja Keravan kaupungin palvelukeskuksen. Kokonaiskävelymatka oli seitsemän minuuttia. Ei paha.

Asemalle tulo onnistuu parhaiten jalkaisin

Miten muut jokapäiväiseen elämään kuuluvat matkat? Sompion kouluun Aleksis Kiven tielle kävelee Korianterista kahdeksassa minuutissa. Sompion päiväkotiin Simeonin tielle menee pari minuuttia pidempään. Muitakin päiväkoteja ja kouluja toki löytyy. Lääkäri ja lähes kaikki muut palvelut löytyvät samoin kahdeksan minuutin matkan päässä sijaitsevalta Keravan keskustan kävelykadulta.

Niin, koko Keravan ytimessä on keskieurooppalaista tyyliä huokuva Kauppakaaren kävelykatu, joka on lähes kilometrin pituinen toimiva ja kiitelty kokonaisuus. Se on Keravan kaupan ja muun liike-elämän keskus. Se toimii myös juhla-, markkina- ja festivaalipaikkana. Ja sinne on todella helppo tulla. Kunhan liikkuu kävellen. Kävelykadun toisessa päässä sijaitsee Kauppakeskus  Karuselli.

Kävelykadun varrella voi istahtaa hetkeksi

Testiryhmämme ei voi kuin ihmetellä, miksei esimerkiksi Töölöstä voi löytyä Keravan tapaan kaikkia palveluita yhtä kätevästi muutaman minuutin kävelymatkan päästä. Kaiken keskelläkin lähimpään rautakauppaan on ollut yllättävän pitkä matka.

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit