Vantaan Rajakylässä historia kohtaa luonnon.

Asuminen

Vantaan Rajakylässä historia kohtaa luonnon.

Rajakylä on tiivis ja kaunis pientaloalue, jossa täydennysrakentamiselle ei ole paljoakaan mahdollisuuksia. Siksi kannattaa tutkia tämä mahdollisuus nauttia huolettomasta kerrostaloelämästä keskellä Vantaan kauneinta luontoa ja vanhinta kulttuurimaisemaa.

Rajakylää voi sanoa Vantaan tarkimmin varjelluksi salaisuudeksi. Se kuuluu Hakunilan suuralueeseen, jossa sijaitsee koko Uudenmaan vanhimpia asutettuja alueita. Alue on kauttaaltaan vanhojen maatilojen ja tilojen historian täplittämä. Idyllinen maanviljelys- ja laidunmaisema tarjoaa kävely- ja pyörälenkkeilijälle monia mahdollisuuksia.

Eräs vanhimmista kartanoista on Westerkullan kartano, joka on mukavan kävelymatkan päässä Rajakylästä. Ensimmäiset maininnat löytyvät 1500-luvulta. Kartanon nykyinen päärakennus on peräisin 1820-luvulta. Kartano on yksityisomistuksessa ja sen mailla viljellään yhä, mutta samalla tilukset toimivat kaikille avoimena virkistysalueena.

Kuusijärveltä löylyt ja pulahdus ympäri vuoden
Vain muutaman kilometrin päässä Rajakylästä pohjoiseen sijaitsee Vantaan suosituin ulkoilukohde Kuusijärvi. Kaupungin omistamalla alueella on valaistuja ulkoilureittejä ja uimaranta. Talvisin Kuusijärvi on avantouimarien käytössä ja ulkoilureitit hiihtolatuina.
Kuusijärvellä pääsee myös saunaan. Sähkösaunat ovat päällä joka päivä vuoden ympäri kello 9-20. Myös Vantaan ainoat yleiset savusaunat ovat Kuusijärvellä. Kuusijärven nurkilta voit reippailla myös Sipoonkorven kansallispuistoon.

Linnoitusketjun naapurina
Helsinkiä kiertämään rakennettiin Venäjän vallan alla, ensimmäisen maailmansodan aikana vankka linnoitusketju. Helsinki oli tärkeä puolustuksen tukikohta, josta Pietaria puolustettiin vihollisia vastaan. Linnoitusketju kiertää koko Helsingin suunnilleen nykyisen Kehä I:n linjaa. Rajakylä on yksi alue, jossa linnoitusketjun jäänteitä vielä on.
Rajakylässä, kuten naapurikaupunginosa Länsimäessäkin, on useita osia linnoituslaiteketjuista. Ne on suojeltu muinaismuistolailla kiinteinä muinaismuistoina, todetaan Vantaan kaupungin Vantaa alueittain 2010-julkaisussa. Tarkalleen ottaen nämä linnoitukset sijaitsevat Maratontien eteläpuolella, esimerkiksi Rajakyläntien ja Estetien välissä.
On siis monta syytä tutustua tähän vantaalaiseen helmeen.

Kolme vinkkiä Rajakylään

1 Lämmittele savusaunassa
Kuusijärvellä ovat Vantaan ainoat kaikille avoimet savusaunat. Paras ajankohta tutustua saunaeksotiikkaan on arkisin, sillä viikonloppuisin halukkaita on usein enemmän kuin kapasiteettia.

2 Laita suu makeaksi
Legendaarinen Fazerila sijaitsee ihan naapurissa Porvoonväylän toisella puolella. Makeistehdas on järjestänyt vierailutoimintaa jo 60 vuotta. Uudessa vierailukeskuksessa pääsee tutustumaan Fazerin tuotteiden valmistukseen ja myös esimerkiksi trooppisiin kaakaopuihin. Varaa kierros tai käy kahvittelemassa.

3 Eläydy historiaan
Rajakylän Kaarnan naapurikorttelissa Maratonpuistossa sijaitsee erittäin hyvin säilyneitä ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoitusrakenteita. Moni Rajakylässä lapsuutensa viettänyt muistaa vieläkin jännittävät leikit, joihin Maratonpuisto inspiroi.

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit