Valkoinen sisustus väistyy, kotiin tuodaan nyt lämpimiä sävyjä

Asuminen

Valkoinen sisustus väistyy, kotiin tuodaan nyt lämpimiä sävyjä

Tuoreimmat sisustustrendit tuovat koteihin tummempia ja murrettuja värisävyjä ja luonnonläheisyyttä. Pitkään pinnalla pysynyt valkoinen on väistymässä niiden tieltä. Onneksi, sanoo sisustussuunnittelija Teuvo Loman.

– Lopputulos on huomattavasti kodikkaampi, kun ei ole pelkkää valkoista. Koteihin tulee nyt keltaista, vihreää ja violettia sekä puupintoja. Murretuilla, pehmeillä väreillä ja materiaaleilla tuodaan luontoa sisälle, hän kertoo.

Suomalaiskodeissa on useimmiten valkoiset seinät. Lomanin mukaan se saattaa kuitenkin johtuu enemmän tottumuksesta kuin mieltymyksistä.

– Ihmiset on opetettu siihen, että asunnot maalataan valkoisiksi, ja se on vaan hyväksyttävä. Esimerkiksi erisävyiset harmaat seinät näyttävät kuitenkin lämpöisemmiltä kuin maalarinvalkoinen. Tehosteseinät voivat tietysti olla tummempiakin. Pelkästään yhden seinän sijasta voidaan myös tapetoida koko huone ja seinissä voi olla kahtakin erilaista kuosia.

Värit samasta skaalasta

Jos tahtoo kotiinsa enemmän väriä, esimerkiksi tehosteseinän, mistä pitäisi lähteä liikkeelle?

– Kannattaa unohtaa trendivärit ja valita väri, joka tuntuu itsestä hyvältä ja antaa hyvän mielen. Kotona voi olla yksi vähän rauhallisempi pääväri, ja sen lisäksi sitä täydentäviä värejä, Loman neuvoo.

– Värejä voi olla vaikka kuinka paljon, mutta niiden pitäisi olla samaa skaalaa, jotta lopputulos näyttää hyvältä. Yksi väri ei voi olla punapohjainen ja toinen vihreäpohjainen. Jos on esimerkiksi kahta erilaista harmaata vierekkäin, toinen voikin näyttää siinä vihertävältä.

Uusi koti on tyhjä taulu

Helpoin tilanne muuttaa sisustusta tulee vastaan, kun muuttaa kokonaan uuteen kotiin. Silloin edessä on tavallaan tyhjä taulu eivätkä ajatukset jää jumittamaan vanhaan. Teuvo Loman suosittelee suunnittelemaan uuden kodin sisustuksen ennen muuttoa ennen kuin silmä ehtii tottua esimerkiksi sen valkoisiin seiniin.

– Uuden kodin sisustuksesta rakennetaan kokonaisuus, joka lähtee omista kalusteista ja niistä jutuista, joita pitää tärkeänä. Seinien värit voi vaikkapa valita kalusteiden mukaan, tai värimallia voi ottaa lattioiden väristä.

Jos seiniin valikoituu tummempi sävy, siihen sointuvat kauniisti vaaleammat verhot samasta värimaailmasta. Myös valkoiset valoverhot antavat ilmavuutta.

– Verhoihin ja valaistukseen kannattaa panostaa samalla tavalla kuin vaikkapa seinien väriin. Etenkin makuuhuoneessa on tärkeää, että huoneen saa pimennettyä kokonaan. Kodin pitää olla sekä kaunis että toimiva.

Jaa sivu