Uusien kerrostalojen piha-alueet suunnitellaan elämistä varten

Asuminen

Uusien kerrostalojen piha-alueet suunnitellaan elämistä varten

Mielikuva kerrostalojen piha-alueista ei ole useinkaan houkutteleva. Ensimmäisenä tulee mieleen asvaltti ja parkkipaikat. Ehkä muutama penkki, lahonnut tai jo poistettu hiekkalaatikko, pyöräteline sekä roskakatos. Eipä juuri muuta. Vanhoissa kerrostaloasunnoissa tämä mielikuva onkin valitettavan usein totta, mutta uusissa yhtiöissä tämäkin asia on aivan toisin.

Viime vuosina uudiskohteissa on panostettu voimakkaasti pihasuunnitteluun. Kerrostalojen pihoista on haluttu tehdä asukkaitten yhteisöllisiä oleskelupaikkoja ja eri ikäisille lapsille on haluttu tarjota monipuolista tekemistä omalla kotipihalla.

Uudiskohteitten pihasuunnittelussa korostuvat nyt yhteisöllisyys, oleskelualueet, lasten leikkialueet sekä kauniit istutusalueet.  Erityisesti pienten lasten vanhemmille uudiskohteiden pihojen viihtyvyys ja monipuolisuus tulee mukavana yllätyksenä. Pihoilla on nykyään kunnon leikkipaikat, jossa lapset viihtyvät, mutta myös paljon rauhallista istumis- ja oleskelutilaa. Keinut, kiipeilytelineet, hiekkalaatikot, merirosvolaivat ja leikkijunat ovat sulassa sovussa kauniiden istutusalueiden ja pihapenkkien kanssa.

Piha voi olla myös usean taloyhtiön yhteinen.

Arkkitehtitoimisto Mika Päivärinne Oy on suunnitellut Keravalle rakenteilla oleva Asunto Oy Basilikan, joka viimeistelee uuden korttelin.

”Basilika muodostaa viiden muun talon kanssa modernin kokonaisuuden, jonka keskellä sijaitseva yhteinen oleskelupiha istutuksineen, kalusteineen ja leikkivälineineen tuo rauhallista viihtyisyyttä kokonaisuuteen. Korttelipihan pysäköintirakennuksen viherkatto rakentaa osaltaan yhtenäistä ilmettä korttelipihaan. Kun koko korttelille rakennetaan yhteinen piha-alue, voidaan pihalle toteuttaa enemmän asioita. Resurssit ovat isommat, kun ei tarvitse rakentaa jokaiselle taloyhtiölle erikseen leikkipaikkaa.” Toteaa Basilikan suunnitellut arkkitehti Mika Päivärinne.

Samaa tilaa voidaan pihoilla käyttää myös useaan eri tarkoitukseen. Esimerkiksi lasten leikkipaikka voidaan suunnitella siten, että aikuiset voivat käyttää laitteita treenaamiseen. Istuinpaikasta saadaan myös grillauspiste ja istutusaluetta voidaan hyödyntää myös hyötypuutarhana. 

Istutusalueiden suunnittelussa tärkeää on helppohoitoisuus.

Uusi piha pysyy pitkään kauniina, kun jo suunnitteluvaiheessa huolehditaan siitä, että pihan kasvivalinnat ovat helppohoitoisia ja kestäviä. Esimerkiksi matalat istutusalueet vähentävät nurmikon tarvetta ja samalla hoidon tarvetta.

Pihan valaistus on myös tärkeää. Oikealla valaistuksella lisätään pihojen turvallisuutta ja turvallisuuden tunnetta etenkin pimeinä vuodenaikoina.  Kivetysten aiempaa runsaampi käyttö on myös tämän päivän trendi. Kivetykset tuovat pihoihin arvokkuutta ja vähentävät osaltaan hoidon ja huollon tarvetta pihoilla.

Kun seuravan kerran poikkeat uuteen kerrostaloon, tee pieni kierros myös pihalla. Myös siellä on paljon katsottavaa.

Jaa sivu

uusia kohteitamme

Samankaltaiset artikkelit