– Kaupunkien kehittäjä
Koulujen alku on monelle ekaluokkalaiselle ja vähän isommallekin koululaiselle jännittävä ja pitkään odotettu hetki. Tänä vuonna koulunkäynti aloitetaan kokonaan vastavalmistuneissa tiloissa Espoon Leppävaarassa, Helsingin Etelä-Kaarelassa ja Arabianrannassa.
Niin Monikon koulukeskus kuin Suomalais-venäläinen koulukin edustavat kummatkin uudenlaista suuntausta niin elinkaariajattelullaan kuin monimuotoisina oppimisympäristöinä.
Monikon koulukeskus Leppävaarassa on ainutlaatuinen kouluhanke, sillä se tarjoaa ensimmäisenä espoolaiskouluna koulu- ja varhaiskasvatuspaikan sekä suomen- että ruotsinkielisille lapsille. Monikon koulukeskus yhdistää muun muassa Veräjäpellon ja Leppävaaran suomenkieliset koulut sekä ruotsinkielisen Albergaskolanin. Koulut pysyvät erillisinä, mutta käyttävät osittain samoja tiloja. Rakennuksessa on tilat myös Monikon päiväkodille ja Alberga daghem och förskolalle.
Monikon koulukeskuksen elinkaaritaloudellisuus on huomioitu uusiutuvia energiaratkaisuja valittaessa: katolla on 760 neliömetriä aurinkosähköpaneelia ja pääasiallisena lämmityksenä on maalämpö. Alueelle on porattu yhteensä 11 kilometriä maalämpökaivoa. Käytössä on myös maaviilennys, joka ohjaa kesällä lämpöä takaisin maaperään. Ulkoseinien lämmöneristys on myös tavallista parempi. Rakenneratkaisut mahdollistavat kohteelle A-energiatehokkuusluokan. Maalämpöratkaisun johdosta saavutetaan noin 65 prosenttia pienemmät hiilidioksidipäästöt kuin perinteisellä kaukolämpöratkaisulla.
Helsingin Maununnevalla sijaitsevalle Suomalais-venäläiselle koululle rakennettiin puolestaan uudisrakennus, joka on Suomen ensimmäinen kaikki esi- ja perusopetuksen vuosiluokka-asteet ja lukion kattava avoimen oppimisympäristön koulu. Se perustuu uuden opetussuunnitelman mukaisesti vuorovaikutukselle ja yhteisöllisyydelle. Moderni monitilakoulu rakennettiin ekologisesti puusta.
Uusi koulurakennus tarjoaa Suomalais-venäläisen koulun noin 700 oppilaalle monimuotoista oppimista tukevan, modernin ja laadukkaan oppimisympäristön. Kaikki oppimisalueet perustuvat monitila-ajatteluun. Koulurakennuksen naapuriin on lisäksi suunnitteilla erillinen liikuntahalli, joka tarjoaa oppilaille tavallista paremmat liikuntamahdollisuudet.
Metropolian Arabian kampuksen kolmas vaihe Hämeentie 135:ssä on myös valmistunut, ja luovien alojen kulttuurikampus on valmis ottamaan vastaan ensimmäiset opiskelijat. Arabian kampus tuo yhteen eri kulttuurialojen tekijät. Urbaani kulttuurikampus on ideoiden ja tarinoiden areena. Se jatkaa Arabian alueen taideteollista historiaa, luo rohkeasti uutta ja profiloi Arabianrannan kaupunginosaa Helsingin luovien alojen kaupunginosana.
Metropolian kampuksen uudistamisen viimeisessä vaiheessa peruskorjattiin vanha Taideteollisen korkeakoulun rakennus, noin 10 000 bruttoneliötä, Metropolia Ammattikorkeakoulun opetuskäyttöön. Peruskorjattaviin opetustiloihin sijoittuvat Metropolian elokuva- ja tv-, esitys- ja teatteritekniikan, viestinnän ja XR-designin opetustilat sekä Helsinki XR Center. Opetustilat koostuvat muun muassa luentosaleista, studioista ja muista tiloista, joten opiskelijat pääsevät ensimmäistä kertaa opiskelemaan tiloissa, jotka on suunniteltu ja rakennettu nimenomaan heidän tarpeisiinsa.