Uudisasunnon hinta – mistä se muodostuu?

Asuminen

Uudisasunnon hinta – mistä se muodostuu?

Mitä tarkoittaa myyntihinta ja velaton hinta? Entä mitä yhtiölaina on?

Uudisasunnon velaton kauppahinta jakaantuu kahteen osaan: myyntihintaan ja huoneistokohtaiseen yhtiölainaan.

Myyntihinta maksetaan asunto-osakkeiden myyjälle eli rakennuttajalle.

Myyntihinnasta maksetaan noin 15 % kaupanteon yhteydessä. Loput maksetaan rakentamisen aikana sitä mukaa, kun rakentaminen edistyy. Maksueriä voi olla yhteensä esimerkiksi viisi ja ne jakaantuvat seuraavasti: kaupanteossa 15 %, rakentamisen aikana kolmessa erässä 20 %, 20 % ja 20 % sekä valmistumisen yhteydessä loput 25 %.

Velaton hinta muodostuu myyntihinnasta ja myytävien osakkeiden osuudesta taloyhtiön lainoista. Velaton hinta on asunnosta maksettava kokonaishinta.

Yhtiölaina (taloyhtiön laina)

Voit halutessasi ottaa käyttöön taloyhtiön lainan. Tällöin ostat asunnon myyntihinnalla ja maksat taloyhtiön valmistuttua rahoitusvastiketta kuukausittain. Rahoitusvastike lyhentää huoneistokohtaista osuuttasi taloyhtiölainasta.

Voit myös halutessasi maksaa yhtiölainaosuutesi kokonaan pois hieman ennen asunnon valmistumista. Voit maksaa lainaosuuden osittain tai kokonaan myös myöhemmin taloyhtiön hallituksen määritteleminä ajankohtina. Tämä on mahdollista yleensä 1–2 kertaa vuodessa.

Uudisasunnoissa on yleistä, että ensimmäiset 1–2 vuotta yhtiölainasta maksetaan vain korkoja. Tämän jälkeen korkoihin lisätään myös lyhennykset, jolloin pääomavastikkeen suuruus nousee.

Jos myyt asunnon, siirtyy jäljellä oleva yhtiölaina ja pääomavastikkeet uudelle omistajalle.

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit