Urhon takapihalla on oma metroasema

Kaupunkien kehittäjä

Urhon takapihalla on oma metroasema

Helsingin Koivusaaren metroasema sijaitsee aivan läntisen Lauttasaaren asukkaiden talon vieressä. Naapuritalossa asuva 8-vuotias Urho on päässyt seuraamaan kotitalonsa ikkunasta aseman rakennustöitä heti alkuräjäytyksistä aina Länsimetron aukeamiseen asti. Aluksi työmaan räjäytystyöt pelottivat tuolloin pientä poikaa. HS uutisoi metrotyömaan vaikutuksista naapurustoon ja haastatteli Urhon perhettä. Jutun innoittamana Koivusaaren metrotyömaan työmaapäällikkö Reima Liikamaa ja aluevastaava Jussi Lahti kävivät lahjoittamassa Urholle nimikoidun työmaakypärän ja kuulosuojaimet. Tämä oli alku hyvälle yhteistyölle, ja naapureihin pidettiin tiivistä yhteyttä läpi työmaan rakennusajan.

Työmaan edetessä pelko muuttui uteliaisuudeksi. Urho oli iloista poikaa, kun hänet pitkän odotuksen jälkeen kutsuttiin lokakuussa 2016 Koivusaaren metroaseman avajaisiin tutustumaan aseman sisätiloihin. Asema otettiin käyttöön marraskuussa 2017 Länsimetron käynnistäessä toimintansa.

Haastavalla työmaalla rakennettiin 30 metriä merenpinnan alapuolella ja tiukalla aikataululla. SRV:n Koivusaaren metroasema valittiinkin ansaitusti vuonna 2015 Vuoden Työmaaksi. Tärkeässä asemassa oli myös hyvien naapurisuhteiden ylläpitäminen.

”Työmaa muutaman metrin päässä naapurista venytti kyllä meidän asukkaiden hermoja, mutta SRV:n kanssa asiat hoituivat aina tosi mallikkaasti. Saimme ihan parasta palvelua”, Urhon isä Kari kertoo tyytyväisenä.

Koivusaaren metroasema palvelee samanaikaisesti kahta kaupunginosaa, tulevaa Koivusaarta ja Lauttasaarta. Toistaiseksi metroasemalla näkyy matkustajia harvakseltaan, mutta arvioiden mukaan kävijämäärät tulevat kasvamaan 3 000 päiväkävijään. Suomen pisimmät liukuportaat, yli 76 metriä, vievät syvälle merenalaiselle metroasemalle, joka on tiettävästi ainoa laatuaan.

Urhon perhe käyttää metroa mielellään erityisesti Helsingin keskustaan lähdettäessä. Pian Urhokin lähtee kulkemaan treenimatkat yksin metrolla, kun pääsee muutamassa minuutissa kotioveltaan Ruoholahteen jäähallille. ”On se kivaa, kun on metro ihan lähellä omaa kotia”, Urho toteaa.

Urho on ahkera tokaluokkalainen ja käy ruotsinkielistä kielikylpyluokkaa. Jääkiekkoharrastuksen lisäksi Urho tykkää vapaa-ajallaan pianon soitosta ja legojen rakentamisesta.

Haastattelun päätteeksi kaikkia tietenkin kiinnostaa, jättikö Koivusaaren rakennusprojekti Urhoon jonkinlaisen rakennusalan kipinän?

”Minä haluan tulla isona työmieheksi, kokiksi ja jäänmurtajaksi”, Urho listaa hymyssä suin ja asettaa työmaakypärän päähänsä.

Jaa sivu

Lue lisää

Samankaltaiset artikkelit