Tulevaisuus on jo täällä: miten Euroopan modernein datakeskus rakennettiin Helsinkiin?

Kaupunkien kehittäjä

Tulevaisuus on jo täällä: miten Euroopan modernein datakeskus rakennettiin Helsinkiin?

Euroopan modernein ja samalla myös Pohjoismaiden suurin avoin datakeskus – Telia Helsinki Data Center – on aloittanut toimintansa Helsingin Pitäjänmäellä. Uutuuttaan hehkuvan Data Centerin avajaisia vietettiin 5. kesäkuuta 2018, mutta millainen urakka se on ollut rakentajille ja miten datakeskus rakennettiin?

Rakennustyöt datakeskuksen työmaalla käynnistyivät kesällä 2016. Tätä edelsi infrakentamisen erillisurakka maanrakennus-, louhinta- ja perustustöineen, jonka niin ikään toteutti SRV.  Rakentamisen aikataulu oli kaikkineen tiukka, mutta tiiviillä ja avoimella yhteistyöllä edettiin kohti maalia ja yhdessä asetettuja tavoitteita.

“Telia kiinnitti urakoitsijan valinnassa huomioita erityisesti työmaan henkilökunnan osaamiseen ja olimme erittäin iloisia siitä, kun meidät valittiin toteuttamaan näin merkittävää hanketta. Datakeskuksen rakentamisessa keskeistä oli huomioida niin turvallisuuteen, ympäristöön kuin energiatehokkuuteenkin liittyvät kysymykset ja ne vaatimukset ohjasivat alusta alkaen kaikkea suunnittelua ja työtämme työmaalla”, SRV:n Suomen liiketoiminnasta vastaava varatoimitusjohtaja Juha Toimela muistelee.

Vaikka ulkoapäin datakeskus näyttää selväpiirteiseltä ja rakennusteknisesti yksinkertaiselta rakennukselta, todellisuus pinnan alla on jotain aivan muuta. Datakeskus on rakennettu suurelta osin maan alle ja se on kooltaan yli 34 000 neliömetriä, mikä vastaa kahta Eduskuntataloa. Kokoluokkaa kuvaa hyvin myös se, että palvelintilaa datakeskuksesta löytyy jopa 200 000 palvelimelle. Datakeskuksen kokonaiskapasiteetti on 24 megawattia, ja se moninkertaistaa Suomessa toimivien yritysten käytettävissä olevan konesalikapasiteetin.

”Massiivisen rakennuksen ja samalla SRV:n ensimmäisen datakeskuksen toteuttaminen logistisesti haastavaan paikkaan – keskelle kaupunkialuetta ja ahtaalle tontille,– oli meille näytön paikka ja pääsimmekin näyttämään asiakkaalle parasta osaamistamme projektinjohtourakoitsijana”, kertoo hankkeesta vastannut projektipäällikkö Teemu Lohilahti SRV:ltä.

Tiukasta työtahdista huolimatta työmaalla ei tingitty laadusta tai turvallisuudesta ja työt etenivät hyvässä hengessä. SRV:n sisäisessä vuosittaisessa turvallisuuskilpailussa Data Centerin työmaa sijoittuikin aivan kirkkaimpaan kärkeen erinomaisin turvallisuusmittaustuloksin.

Tietoturva, energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys uuden Data Centerin kulmakiviä

Telia tarjoaa Helsinki Data Centerissä konesali- ja infrastruktuuripalveluja niin suomalaisille kuin kansainvälisillekin yrityksille. Lisäksi datakeskus muodostaa alustan uusille palveluille, kuten robotiikalle, IoT:lle ja 5G:lle.

Jo rakennusvaiheessa tulevan rakennuksen käyttötarkoitukseen kiinnitettiin erityistä huomiota. Rakennuksessa panostettiin tietoisesti energiatehokkuuteen, ympäristöystävällisyyteen ja tietoturvaan. Tieto-, turvallisuus-, sähkö- ja sammutusjärjestelmät edustavat maailman huipputasoa ja esimerkiksi palvelinten käytöstä syntyvä hukkalämpö kerätään talteen. Tarkoituksena on hyödyntää energia jatkossa kaukolämpönä ja lämmittää sillä jopa 20 000 kotia. Data Centerille onkin myönnetty muun muassa LEED, – CEEDA, – ja ISO 14001 –sertifikaatit.

”Tämä on ollut kaikin puolin poikkeuksellisen kiinnostava ja haastava rakennushanke, joka laadusta tinkimättä toteutettiin aikataulussa, ja jonka rakentamiseen on osallistunut yli 2 200 rakentamisen huippuosaajaa. Hyvillä mielin voimme todeta, että olemme nyt rakentaneet maailmanluokan datakeskuksen Suomeen ja jokainen hankkeessa mukana ollut voi olla lopputuloksesta ylpeä”, Toimela toteaa tyytyväisenä.

Kurkista uuteen uljaaseen Telia Helsinki Data Centeriin

#SRVstories #SRVrakentaa #teliafinland #DataCenter

 

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit