Tommin työmaalla digitaaliset työkalut kulkevat jokaisen taskussa

Rekrytointi

Tommin työmaalla digitaaliset työkalut kulkevat jokaisen taskussa

Siltasairaalan työmaalla projekti-insinöörinä työskentelevä Tommi Koskinen on todellinen sairaalarakentamisen konkari. Suurella työmaalla tietomallien hyödyntäminen on avainasemassa töiden johtamisessa.

Siltasairaalan rakentamisesta ei haasteita puutu: sijainti toiminnassa olevien sairaalarakennusten kyljessä ja ahdas rakennuspaikka tuovat oman lisävärinsä projektiin. Siltasairaala sisältää paljon teknisesti vaativaa sairaalarakentamista, sillä rakennukseen on tulossa paljon ns. kuumaa sairaalaa, kuten tehohoito- ja kuvantamistiloja ja leikkaussaleja sekä rinnakkaishankkeena sädehoitotiloja.

Työmaalle on valikoitunut sairaalarakentamisen vahvoja ammattilaisia, kuten Tommi, joka kerännyt kokemusta myös Uudessa lastensairaalassa ja Naistenklinikan peruskorjauksessa. Ennen sairaalaprojekteja Tommi työskenteli SRV:llä Tampereen tornihotellin ja Finnairin HOTTin työmaalla.

Tommilla tulee toukokuussa seitsemän vuotta SRV:llä täyteen. Innostus oppia uutta on pysynyt yllä, sillä jokaisessa projektissa on päässyt kehittämään uusia taitoja.

”Jokaisessa sairaalahankkeessa työnkuva on ollut erilainen. Sairaalarakentamisessa on paljon eroavaisuuksia tavalliseen rakentamiseen nähden. Yleiset laatuvaatimukset ovat korkeammat ja taloteknisiä järjestelmiä on enemmän, jos verrataan toimisto- tai asuntokohteisiin. Erityistilat, kuten leikkaussalit, eristyshuoneet ja sädehoitotilat, joissa on erityisvaatimuksia, näkyvät myös rakennusteknisissä ratkaisuissa. Esimerkiksi sädehoitotiloissa on massiiviset raskasbetoniseinät, joiden päälle on asennettu vielä monta senttiä terästä, ettei säteily pääse ympäröiviin tiloihin. Kiinteät sairaalalaitteet, jotka asennetaan vasta aivan lopuksi luovat omat haasteensa”, avaa Tommi.

Uusien haasteiden lisäksi työnantaja on tarjonnut Tommin mielestä sopivasti tukea uusiin tehtäviin.

”Aina jos olen tarvinnut jotain koulutusta uusiin tehtäviin liittyen, sitä on tarjottu. Joka hankkeessa työnkuva on kehittynyt, joten haasteita on riittänyt”, kertoo Tommi.

Tommin työnkuvaan kuuluu aikataulujen tekemistä, eri työvaiheiden aikataulutusta, töiden yhteensovitusta ja tietomallien pyörittämistä.

”Päävastuualueena mulla on aikataulujen tekeminen ja aikatauluseuranta. Aikataulutehtävien ohessa kaikenlaista muutakin tuotantoa edistävää tekemistä riittää. Jos omalla tekemisellä pystyy säästämään muiden aikaa, niin se on aina hienoa. Esimerkiksi huonekyltit ja kerroskartat säästävät aikaa työmaalla”, Tommi kertoo.

Tiimihenki on työn suola

Innostus lähteä rakennusalalle syntyi kotona.

”Ala on kiinnostanut ihan pienestä asti. Isäni on aina tehnyt käsillään juttuja ja olen ollut hänen projekteissaan apumiehenä. Kaikenlaisia pienoismalleja tuli tehtyä jo lapsena ja majoja rakennettua, mukavaa hommaa”, muistelee Tommi.

SRV isona rakennusyrityksenä kiinnosti jo opiskeluaikana, kun Tommi hakeutui taloon haalarihommiin.

”Mulla on käynyt hyvä tuuri siinä, että olen saanut olla SRV:llä mielenkiintoisissa hankkeissa mukana. Työnkuvani on tosi monipuolinen. Jo urani alussa sain SRV:llä kattavan kuvan kaikesta rakentamiseen liittyvästä”, Tommi sanoo.

Siltasairaalassa työskentelee tällä hetkellä noin 30 SRV:n toimihenkilöä. Tommin mielestä työn suola on laaja yhteistyö koko työmaan kanssa.

”Työkaverit ja porukka, jolla näitä hommia tehdään on parasta työssä. Yleensä aikatauluistakin tulee parempia, kun niiden tekemiseen osallistuu useampia ihmisiä. Ylpeys omaan tekemiseen lähtee päivittäisestä työstä”, Tommi kertoo.

Työn flow syntyy asioiden saamisesta konkreettiseksi

Kiehtovaa työssä on Tommin mielestä nähdä suunnitelmien konkretisoituvan silmien edessä.

”Työn imu syntyy siitä, kun saa flown päälle ja saadaan asioita valmiiksi. Kun saa konkreettiseksi asioita, joista on oikeasti hyötyä työmaalla, se on parasta”, kertoo Tommi.

Tietomallien hyödyntäminen on avainasemassa töiden johtamisessa. Myös asentajat käyttävät tietomalleja apunaan päivittäisessä työssään mobiilisovelluksen avulla.

Siltasairaala mallinnusohjelmassa
Siltasairaala on saanut nimensä rakennukset yhdistävästä sillasta. Tässä vaiheessa silta on olemassa vasta mallinnusohjelmassa.

”Täällä käytössä oleva Dalux on vienyt tietomallien hyödyntämisen jokapäiväiseen ja yksittäisten työntekijöiden käyttöön. Työntekijät pystyvät pyörittelemään tietomalliohjelmaa näppärästi puhelimellaan työmaalla. Myös monet urakoitsijat käyttävät sitä omassa työssään”, Tommi avaa.

Vapaa-aika on Tommille myös vapaata rakentamisesta.

”Työssäni saan rakentaa ihan tarpeeksi. Toki mökillä on jotain pienempää projektia meneillään, mutta ne ovat sitten ihan erilaisia. Rentoudun mieluummin avannossa ja saunomassa.”

Siltasairaalasta kivenheiton päässä sijaitseva Töölön merimelojien avanto onkin tullut Tommille tutuksi.

Jaa sivu

Tule rakentamaan kanssamme!

Tule rakentamaan kanssamme!

Haemme rakentamisen ammattilaisia pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.

Avoimet työpaikat

Samankaltaiset artikkelit