Tikkurilan uusi keskusta – aina yhteydet maailmalle

Asuminen

Tikkurilan uusi keskusta – aina yhteydet maailmalle

Tikkurilan uusi keskusta nousee Vantaalle aivan Tikkurilan ytimeen, Tikkurilankosken lähelle. Seutu on keskiaikaisen Kuninkaantien risteyskohta, vilkas kauppapaikka siis ennen ja nyt. Tänä päivänä Tikkurilalle on myös tyypillistä, että vehreyttä on tarjolla runsaasti. Asuintalojen ja liikekiinteistöjen välissä on tilaa puistoille, viihtyisille pihoille ja alueen läpi virtaa myös joki.
Keravanjoki toimii Tikkurilankosken kohdalla luonnollisena rajana Vantaan ja Helsingin välillä. Koski on padottu ja siinä on kalaporras. Moni yllättyykin kuullessaan, että joessa saa kalastaa. Toki kalastuslupa tarvitaan ja 100 metriä lähempänä kalaporrasta kalastaminen ei ole sallittua.
Joki tarjoaa muitakin mahdollisuuksia vapaa-aikaan: retki- tai kuntomelontaan sopivia joenosuuksia löytyy kosken ylä- ja alajuoksuilta. Keravan kartanon ja Tikkurilankosken välillä on 17 kilometriä melontavesistöä ja Tikkurilasta alavirtaan, Vanhankaupunginkosken ja Tikkurilankosken välillä, on molempiin suuntiin melottavaa osuutta 13 kilometriä.

Kartanoiden maiden värikkäät vaiheet

Kuninkaantieksi nimitetty keskiaikainen postireitti kulki Ruotsista ja Norjasta Suomen kautta Pietariin. Vantaan kohdalla se noudatteli nykyisen Kehä III:n reittiä ja Tikkurilassa nykyisen Kuriirintien ja Tikkurilantien kohtaa.

Tikkurilankosken seutu on myös perinteistä tehdasmiljöötä, jota ovat pitkään luonnehtineet Tikkurila-yhtiön maalitehtaat. Mutta tiesitkö, että ennen maalien valmistukseen ryhtymistä, yhtiön edeltäjät valmistivat näillä paikoilla aivan muuta, kuten separaattoreita, rehukakkuja, puuvillaöljyä ja vernissaa? Yhtiön historiikki (2012), osuvasti nimeltään Värikartta, rakentaa kiinnostavan tarinan alueen kehityksestä ja vaiherikkaasta historiasta.

Alueen vanha historia liittyy myös vahvasti koskeen. Siitä saatiin paitsi vesi asukkaiden eri tarpeisiin, myös voimaa viljamyllyn pyörittämiseen. Kartanoiden omistajat ja muut koskiosuuksien omistajat riitelivät taajaan tästä arvokkaasta luonnonvarasta. Nykyisellään koski virtaa niin rauhallisesti, että kiistat tuntuvat kaukaisilta. Enemmän kisataan parhaista onkipaikoista.

Täältä alkavat Suomen helpoimmat työmatkat

Rautatie on myös aina kuulunut Tikkurilan identiteettiin, sillä Suomen ensimmäinen kiskoyhteys Helsingistä Hämeenlinnaan valmistui 1862. Tänä päivänä Tikkurilan asema tarjoaa erinomaiset yhteydet ympäri kotimaata sekä Venäjälle.
Kokonaan uusi aika alkoi vuonna 2015, kun Kehärata avattiin liikenteelle. Nyt Kehärata muodostaa nopean, alle kymmenen minuutin yhteyden Tikkurilan keskustasta Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Junat pysähtyvät asemalla, joka sijaitsee lentokenttäalueen alla. Tikkurilan keskustan asukkaat pääsevät siis nykyään lentokentälle helpoimmin paikallisjunallaan.
Vähintään yhtä hyödyllinen Kehärata on niille asukkaille, joiden työpaikka sijaitsee Aviapoliksen ja lentokentän alueella. Oman auton käyttö ainakin vähenee reippaasti.

Palvelut lähempänä kotia

Mielikuvaa Tikkurilasta kannattaa uudistaa, sillä alueelle on syntynyt vireä ja laadukas palveluekosysteemi viime vuosina. Tikkurilan aseman uudistus ja työpaikkojen määrän kasvu ovat tuoneet ravintoloita, kauppoja ja liike-elämän palveluita Tikkurilaan. Samoin ruokakaupoissa on valinnan varaa eikä Suomen suurin kauppakeskus Jumbokaan ole kaukana.

3 Vinkkiä Tikkurilan keskustaan

1 Löydä luonto ja historia
Tikkurilan keskustassa on paljon avoimia ja vehreitä viheralueita. Tämä on Tikkurilalle tyypillistä luonnon läheisyyttä. Jalkaisin kannattaa tutustua myös alueen historiaan, kuten Kuninkaantien reittiin.

2 Hanki kalastuslupa
Jos vähänkään kalastus kiinnostaa ja haluat käyttää siihen vähän aikaa, Tukkkurilan uudesta keskustasta matkaa joelle on vain 300 metriä. Muista hankkia kalastuslupa.

3 Pieni kaupunki, suuri kaupunki ja koko maailma ulottuvillasi
Vantaalla asuminen on mutkatonta, vaikka kaupunki on yksi Suomen suurimmista. Ja jos asut Tikkurilan uudessa keskustassa, lentokenttä ja koko maailma on pienen junamatkan päässä.

Jaa sivu

Asuinkohteemme Tikkurilassa

Samankaltaiset artikkelit