Tikkurilan Jokirannasta tehdään kaupunkilaisten kohtauspaikka

Asuminen

Tikkurilan Jokirannasta tehdään kaupunkilaisten kohtauspaikka

Tikkurila on Vantaan kiistatta urbaanein kaupunginosa. Samaan aikaan, kun keskustaan nousee uusia taloja, kaupunginosan vihreinä keuhkoina toimivaa Jokirantaa vahvistetaan. Starletin ja Sokeriherneen asukkaat pääsevät lähivuosina nauttimaan esimerkiksi Tikkurilankosken kohinasta. Pato puretaan pois ja tilaa vapautuu muulle oleilulle.
– Viherpalveluihin täytyy satsata, kun kaupunki tiivistyy. Joenrannasta järjestettiin maisema-arkkitehtuurikilpailu, jonka voitti LOCI maisema-arkkitehdit Oy:n ”Keidas”-nimisellä ehdotuksellaan. Jatkamme nyt suunnittelua voittajaehdotuksen pohjalta, Vantaan puistosuunnittelupäällikkö Hanna Keskinen sanoo.
Kilpailun päätavoitteita olivat alueen luonto- ja kulttuuriarvojen vaaliminen samalla kun aluetta aktivoidaan ja sinne tuodaan uutta tekemistä kuntalaisille. Kilpailun pohjaksi kerättiin asukasyhteistyön luvatussa kaupungissa tietysti kuntalaisten toiveet ja näkemykset työpajoissa. Kaiken ikäiset kuntalaiset saavat kaupungin kehittämisessä äänensä kuuluviin.

Kulttuuria ja tiedettä luonnon keskellä
Vernissa on oleellinen osa Jokirannan historiaa ja tulevaisuutta. Paikalla on ollut vernissatehdas 1800-luvulta lähtien ja nykyiset rakennukset rakennettiin 1930-luvulta alkaen. Toiminnan lakattua 1970-luvulla rakennukset jäivät tyhjilleen ja siirtyivät Vantaan kaupungille. 1985 vantaalaiset nuoret valtasivat rakennuksen ja vaativat sitä kulttuurikäyttöön. Kulttuurikeskus Vernissa aloitti toimintansa 1990. Kaikki käyttökelpoinen ja korjattavissa oleva on otettu käyttöön ja entisöity.
– Vernissa ja kaikki muutkin rakennukset huomioidaan ja otetaan mukaan uudistumiseen. Esimerkiksi laajemmat terassi- ja tapahtuma-alueet tukevat Vernissan toimintaa, Keskinen sanoo.
Jokirannan kulttuurialueeseen kuuluu Veininmylly, jonka kahvila-tapahtumatila on niinikään huomioitu kehittämissuunnitelmassa. Puretun Åvikin talon tilalle lähdetään rakentamaan leikkipaikkaa.

Koski vapautetaan padosta
Kenties merkittävin muutos Jokirannassa on padon purkaminen, joka alkaa sen jälkeen, kun Vantaa on saanut tarvittavat lupa-asiat hoidettua. Lupaprosessi vie oman aikana, jolloin padon purkaminen ei alkane vielä vuonna 2018. Padon purkamisen tarkoituksena on ennallistaa Tikkurilankoski luonnonmukaisen kaltaiseksi ja poistaa samalla kalojen kulkueste joessa.
– Padon purkamisella on iso maisemallinen merkitys. Patoaltaan poistuessa vapautuu myös tilaa muille toiminnoille. Jokirannan uudistuksen kokonaistavoitteena on olla kaikkien kuntalaisten kohtauspaikka, Keskinen kertoo.
Uudistuva Tikkurila saa lähivuosina muitakin päivityksiä. Asematien ja Tikkuraitin kävelyalueiden kehityssuunnitelmat etenevät. Vuosikymmenten takaiset ratkaisut täytyy uudistaa.
Jokirannassa on jo tehty uudistustöiden aluksi puustonhoitotöitä. Tavoitteena on vaalia maisemaa ja avata harkitusti näkymää joelle.
– Kaiken aikaa täytyy uudistaa mutta ajatella myös pitkäjänteisesti ja säilyttäen. Esimerkiksi sillat, torit ja puusto on tarkoitettu pitkäaikaisiksi. Vanhat, kunnianarvoisat puut kuuluvat myös Jokirannan maisemaan, Keskinen kiteyttää.

3 Vinkkiä urbaaniin ja luonnonläheiseen Tikkurilaan

1 Viihdy Vernissassa
Kulttuurikeskus Vernissassa järjestetään vuosittain yli 200 kulttuuritapahtumaa, klubi-iltaa ja teatteriesitystä, joissa käy yleisöä yhteensä noin 35 000. Olisitko sinä yksi heistä?

2 Räplää kännykkää
Tutustu Jokirannan muutoksiin jo etukäteen. Paikan päällä Jokirannassa on virtuaalinäyttely, jossa voit ihailla, miltä valmis Jokiranta näyttää. Tai käy tutustumassa uudistukseen http://www.vantaa.fi/tikkurilanjokiranta -sivustolla.

3 Kajauta karaokea kirjastossa
Kun luonnonrauha alkaa riittää, suuntaa Tikkurilan ytimeen kirjastoon hurvittelemaan. Voit varata sieltä ammattilaistason karaokehuoneen kirjastokortilla kahdeksi tunniksi kerrallaan. Huone on äänieristetty, joten voit harjoitella taitojasi ihan omassa rauhassa.

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit