Tapiolan bussiterminaali uudisti eteläisen Espoon liikenneyhteydet kertaheitolla

Kaupunkien kehittäjä

Tapiolan bussiterminaali uudisti eteläisen Espoon liikenneyhteydet kertaheitolla

Maanantaina 4. maaliskuuta Tapiolan uusi ja upea bussiterminaali avattiin juhlallisin menoin. Odotettu terminaali parantaa joukkoliikenneyhteyksiä eteläisessä Espoossa ja helpottaa Tapiolassa liikkumista ja asiointia.

Terminaalista on suora yhteys kauppakeskus AINOAan, metroasemalle ja Tapiolan keskustaan Länsituulenkujalle. Samalla valmistui myös metroaseman eteläinen sisäänkäynti, josta on uusi etelänpuoleinen kulkuyhteys bussiterminaalin odotustilaan ja sisäyhteys Merituulentien alitse.

Avajaisissa iso joukko yleisöä oli kokoontunut paikalle seuraamaan juhlaseremonioita. Nauhan leikkuu ja julistus terminaalin avauksesta otettiin vastaan raikuvin aplodein. Paikalla olleet pääsivät nauttimaan myös Tapiolan Sinfoniettan jousikvartetin taidokkaasta esityksestä ja kakkukahveista.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, teknisen toimen johtaja Olli Isotalo ja HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi avasivat terminaalin.
Uuden terminaalin avajaiset keräsivät paikalle väkeä runsain joukoin.

Bussiterminaalin avaus on myös kauppakeskus AINOAlle odotettu tapahtuma.

– Kun samanaikaisesti avautuu liikenteelle myös Merituulentie ja liikkuminen Metrosta helpottuu, avautuu AINOAn yhteyteen yksi vilkkaimmista joukkoliikenteen risteyskohdista. Nyt ostoksille ja joukkoliikennevälineestä toiseen voi siirtyä mukavasti sisätiloissa. Helppo liikkuminen on kauppakeskukselle kaiken A ja O, siksi bussiterminaalin avautuminen on meille erityisen merkittävä. Tulemme osaltamme kiinnittämään erityistä huomiota selkeisiin opasteisiin ja ihmisten ohjaamiseen, kertoo AINOAn kaupallinen johtaja Marja-Liisa Neuvonen.

Bussiterminaalin avaus on sen verran iso juttu, että juhlallisuudet eivät pääty tähän – toisen kerran karkeloidaan lauantaina 9. maaliskuuta, jolloin Hevisauruksetkin saapuvat Tapiolaan. Luvassa on iso liuta esiintyjiä ja tapahtumia eri puolilla AINOAa. Tutustu avajaisten ohjelmaan.

AINOAn laajennuksessa hyödynnetään kokonaisvaltaisesti SRV:n projektinjohto-osaamista

Projektipäällikkö Veli Siikonen ja työmaapäällikkö Erkki Tuikkanen ihastelivat uutta bussiterminaalia muutama päivä ennen avajaisia.

Bussiterminaalin rakentaminen on osa AINOAn 3. vaiheen toteutusta, jossa SRV toimii projektinjohtourakoitsijana, kuten jo valmistuneessa AINOAn 2. vaiheessakin. AINOAn johtavana kiinteistökehittäjänä toimiva LähiTapiola on tyytyväinen hankkeen etenemiseen.

– Yhteistyö on sujunut hyvin sekä SRV:n että kaupungin kanssa. Terminaali valmistui aikataulun mukaisesti. Olemme erittäin tyytyväisiä, sanoo AINOAn kaupallinen johtaja Neuvonen.

AINOAn 3. vaiheeseen kuuluu myös kauppakeskuksen viimeinen laajennusosa, jota SRV rakentaa täyttä vauhtia vuonna 2017 puretun Stockmannin vanhan tavaratalon tilalle. Samanaikaisesti Tapiolan kannen päälle kohoaa Kirjokannen kolme uusinta kerrostaloa: vuoden 2020 aikana valmistuvat Hattara, Tammen Taittaja ja Taiantaika.

– Tämä on erittäin vaativa hybridihanke, jossa eri osa-alueiden onnistuminen vaikuttaa ratkaisevasti muiden osa-alueiden aloitukseen ja etenemiseen, kun rakennamme alhaalta ylös. Esimerkiksi Kirjokannen asuntojen aloitus aikataulussa oli täysin riippuvainen louhinta- ja runkotöiden valmistumisesta ajallaan. Meidän oma innovatiivisuus ja vaihtoehtojen hakeminen on tällä työmaalla ollut aivan avaintekijä onnistumisessa, AINOA-hankkeen projektipäällikkö Veli Siikonen SRV:ltä painottaa.

AINOA sijaitsee liikenteen solmukohdassa vilkkaasti uudistuvassa Tapiolassa, joten hanke on edellyttänyt yhteistyötä useiden toimijoiden kanssa aina Espoon kaupungista Länsimetroon ja viereisiin rakennustyömaihin.

– Yhteistyö ja keskusteluyhteys eri osapuolten välillä on toiminut todella hyvin, Siikonen iloitsee.

– Toimijat on huomioitu myös työjärjestelyissä. Maanalaisen pysäköintilaitoksen ja louhintavaiheen aikaan valmisteilla olleen metrolinjan vuoksi louhimme erittäin varovasti pienellä panoksella ja räjähdysmäärällä, metron testiajojen sallimassa aikaikkunassa, jatkaa AINOA-hankkeen 3. vaiheen työmaapäällikkö Erkki Tuikkanen SRV:ltä.

Hanke on edellyttänyt piinkovaa asiantuntijuutta. Muun muassa bussiterminaalin, kauppakeskuksen, metron ja pysäköintilaitoksen teknisten ohjausjärjestelmien yhteensovittaminen ja kauppakeskuksen vaativaksi luokiteltava betonirakenne ovat vaatineet erityistä ammattitaitoa.

– Sitä meillä SRV:ssä on ihan omasta takaa. Lisäksi runkoa tehtiin kaksivuorotyönä alusta lähtien, mikä mahdollisti aikataulujen pitämisen tiukasta kokonaisaikataulusta huolimatta, Tuikkanen kehuu.

Yli 200 metriä pitkän pohjoisen terminaalin itäpään lasiseinästä tulvii kaunis luonnonvalo.

Töitä haastavassa hankkeessa ei ole kuitenkaan ole paiskittu hampaat irvessä.

– Tämä on ollut ihan ainutlaatuinen ja haastava kohde, jota on ollut ilo rakentaa. Etenkin, kun meillä on ihan huippu ja hyvin yhteen hitsautunut porukka. Joka päivä jaksaa hyvillä mielin tulla töihin, iloitsee Siikonen.

– Velihän sen just sanoi, täällä on todella hyvä työyhteisö ja ilmapiiri, Tuikkanen komppaa. – Hanke on vielä kesken, mutta ensimmäinen 3. vaiheen osasuoritus on nyt tehty ja on palkitsevaa, kun saa asiat aikataulussa ja budjetissa hoidettua ja tilaaja on tyytyväinen lopputulokseen.

Bussiterminaalin kanssa samanaikaisesti avautui metron eteläinen sisäänkäynti, josta on uusi kulkuyhteys bussiterminaalin odotustilaan ja sisäyhteys Merituulentien alitse.

AINOAn liikkeiden ja palvelujen määrä tuplaantuu vuonna 2019

Tapiolan keskuksen uudistus jatkuu kauppakeskuksen laajennuksella. AINOAn yhteyteen kohoavat myös SRV:n rakentamat Kirjokannen asunnot.

AINOAn 3. vaiheen rakentaminen jatkuu syksyyn 2019, jolloin kauppakeskus AINOAn laajennusosa uusine liikkeineen ja palveluineen avautuu. Uusia liiketiloja tulee noin 20 000 neliömetriä, ja liikkeiden sekä palvelujen määrä yli tuplaantuu 120:een. Samassa yhteydessä metroasemalle avataan kaksi kulkuyhteyttä lisää. Myös pyöräilijät saavat ajoyhteyden rakennettuun pyöräparkkiin ja jalankulkijoille avautuu uusia reittejä.

Tapiolan keskus uudistetaan Tapiolan ainutlaatuista ilmapiiriä kunnioittaen. AINOA edustaa modernia arkkitehtuuria, ja sen juuret ovat ympäröivässä Tapiolassa, joka on kulttuurihistoriallisesti yksi vanhimmista ja tunnetuimmista puutarhakaupunginosista Suomessa. AINOAn 2. ja 3. vaiheen suunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto SARC.

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit