Taloyhtiöön yhteinen auto, porakone ja vierashuone? Yhteiskäyttö on tulevaisuuden trendi

Asuminen

Taloyhtiöön yhteinen auto, porakone ja vierashuone? Yhteiskäyttö on tulevaisuuden trendi

Kirjastosta voi nykyään lainata vaikkapa iskuporakoneen tai nokkakärryt, ja monet yritykset tarjoavat yhteiskäyttöautoja. Voisiko näitä palveluita saada seuraavaksi taloyhtiöltä?

Yhteiskäyttö lisääntyy koko ajan. Liikenteessä huristelee yhteiskäyttöautoja, ja harvoin tarvittavia työkaluja ja muita esineitä on lainattavissa tai vuokrattavissa. Taustalla on yksinkertainen logiikka: kun vaikkapa autoa tai työkalua ei tarvitse kovin usein, sitä ei kannata hankkia omaksi etenkään, jos kotona on rajallinen määrä säilytystilaa.

Pääkaupunkiseudulla erityisesti Kontulan kirjasto on kunnostautunut kirjojen lisäksi myös tavaroiden lainaamisessa. Valikoimista löytyvät muun muassa iskuporakone, kosteusmittari ja verenpainemittari, kävelysauvat ja varsinaiseksi hittituotteeksi nousseet nokkakärryt.

– Näitä tavaroita tarvitaan vain harvoin, joten ei niitä ole järkeä hankkia omaksi. Kirjastot ovat hyvin saavutettavissa, joten täältä niitä on helppo hakea, ja ne ovatkin olleet todella suosittuja, kertoo kirjastonjohtaja Anu Satukangas Kontulan kirjastosta.

– Yhteiskäyttö on tulevaisuuden trendi ja sille on kysyntää. Kulutusyhteiskuntamme on nyt ottamassa järkeä käteen.

Dosentti Markku Tinnilä Aalto-yliopistosta arvelee, että yhteiskäytön taustalla vaikuttavat isommat trendit: omistamistarpeen väheneminen, jakamistalouden kasvu ja ympäristöarvojen korostuminen.

– Esimerkiksi yhteiskäyttöautojen idea käyttäjän kannalta on juuri siinä, että auton saa helposti käyttöönsä ilman omistamista, ja valikoima on laaja. Ne ovat hyvä bisnes myös palveluntarjoajalle, sillä kustannukset laskevat, kun auton käyttöaste nousee, Tinnilä sanoo.

Yhteiskäyttöautoista tulee koko ajan suositumpia. Niiden ja myös muiden liikkumisen palveluiden – esimerkiksi kaupunkipyörien ja Whim-sovelluksen – puolesta puhuvat muun muassa ympäristökysymykset sekä ruuhkautuminen, joka alkaa etenkin pääkaupunkiseudulla olla ajoittain ongelma.

– Yhteiskäyttöauto tuo esiin myös liikkumisen hinnan, joka ei ole halpa. Omalla autolla ajaessa muut kustannukset helposti ”katoavat” ja ajatellaan vain polttoaineen hintaa, Tinnilä toteaa.

 Taloyhtiö voi helpottaa asukkaan elämää

Voisiko taloyhtiö olla seuraava yhteiskäyttöpalveluiden tarjoaja?

Voisi olla, ja onkin jo, sanoo digitalisaation ja palveluiden johtaja Arto Huuskonen SRV:ltä.

– Tällä hetkellä taloyhtiön merkittävin palvelu asukkaille ovat yhteiskäyttötilat. Esimerkiksi marraskuussa 2019 valmistuneessa REDIn Majakka-tornitalossa on peräti kaksi yhteistilakerrosta, joissa on muun muassa kuntoilutilat, pesula, saunoja, ostosvarasto, tilaa huoltaa polkupyörää sekä klubitila ja kattoterassi. Seuraavassa tornissa Loistossa on luvassa myös vierashuone, jonne asukkaat voivat majoittaa vieraitaan.

Yhteiskäyttöautoista on tulossa ensimmäiset pilottihankkeet ja myös muita suunnitelmia on työn alla. Huuskosen kokemuksen mukaan asukkaat etsivät kodin lisäksi myös helppoutta kiireiseen arkeen.

– Taloyhtiön kautta palvelut olisivat helpommin löydettävissä eikä tarvitsisi kysellä suosituksia ja kokemuksia, ja joku olisi jo neuvotellut hinnat valmiiksi hyviksi koetuilta toimijoilta. Tarjolla voisi olla vaikkapa kotisiivousta, ”yleismies jantusen” palveluita, kukkien kastelua loma-aikaan… Markkinassa on nyt iso aukko. Taloyhtiö voisi tarjota kokonaisvaltaista palveluverkostoa asumiseen ja arkeen.

Jaa sivu

Tutustu kohteisiimme

Samankaltaiset artikkelit