– Asuminen
Tiesitkö, että vain kiekonheiton päässä Vermonniitystä ja Pitäjänmäeltä on tarjolla raikasta ulkoilmaa, kannustava porukka ja mahdollisuus voittaa itsensä? Frisbeegolf on helposti aloitettava, jokaiselle sopiva harrastus. Siinä kilpaillaan kannustavassa porukassa itseään vastaan.
Vermonniityn, Pitäjänmäen ja Munkkivuoren keskelle jäävällä alueella viuhuu ruokalautasen kokoisia, iloisen värisiä muovikiekkoja. Talin tallaajat ry on vuonna 2002 perustettu frisbeegolfseura, joka pyörii täysin innokkain talkoovoimin.
– Alkuajoilta muistuu mieleen sellainen hauska anekdootti, että yksi perustajajäsenistä teki pari vuorokautta raivaustöitä, jotta saimme merinäköalan esiin, Talin Tallaajien varapuheenjohtaja Janne Uggeldahl sanoo.
Uggeldahl aloitti oman frisbeegolfharrastuksensa kuutisen vuotta sitten. Pääkaupunkiseudun radoista Tali alkoi houkutella, sillä se on alueen ehdottomasti monipuolisin ja haastavin rata.
– Talin frisbeegolfpuistoon ei tarvitse varata tiiausaikaa eikä kentän kiertäminen maksa mitään. Tule paikalle, laita frisbeesi jonotuspinoon ja siirry lämmittelyalueelle tekemään harjoitusheittoja. Ensimmäisen väylän luona on ratakartta sekä turvallisuus- ja etikettiohjeet, joihin kannattaa tutustua omaa lähtövuoroa odotellessa, Uggeldahl sanoo.
Suuria välineinvestointeja ei tarvita
Frisbeegolfin voi aloittaa hankkimalla yhden tai pari kiekkoa, joita myyvät isot marketit ja urheilukaupat. Väylät sijaitsevat metsä- ja puistomaastossa, joten sään mukaiset ulkoiluvaatteet ja -jalkineet ovat paras asuvalinta.
Talin tallaajat järjestää jäsenmaksua vastaan alkeiskursseja ja toteuttaa myös esimerkiksi työporukoiden virkistyspäiviä, jossa perusasiat tulevat tutuiksi. Parilla kiekolla aloittelija pärjää pitkään. Taitojen karttuessa voi sitten investoida enemmän heittovoimaa ja lähtönopeutta vaativiin kiekkoihin.
– Talin tallaajat järjestää joka torstai viikkokisat. Ne ovat kaikille avoimet kahden euron osallistumismaksua vastaan. Viikkokisoissa kilpaillaan omaa tasoitusta vastaan kannustavassa ilmapiirissä. Ne ovat siis enemmänkin mukava tapa oppia kokeneemmilta pelaajilta sekä tutustua muihin harrastajiin kuin veren maku suussa kamppailua, Uggeldahl kertoo.
Väyliä Talissa on yhteensä 18: Kieltolaki, Poing, Kolme traktoria… jokaisella väylällä on nimi ja tarina. Niihin kannattaa tutustua jo ennakkoon Talin tallaajien verkkosivujen kautta.
Täydellisen heiton metsästäjä
Mikä frisbeegolfissa sitten on parasta?
– Kyllä se on se kiekon lennon katselu, kun tulee täydellinen heitto. Tietynlainen estetiikka koukuttaa nopeasti. Ja tietenkin tässä saa liikkua luonnossa. Sekä omat viikkokisamme että suuremmat kilpailutapahtumat ovat mukavia hyvän mielen tapahtumia. Jokainen kilpailee vain itseään vastaan ja tsemppaa muita.
Talin frisbeegolfpuiston väylistä löytyy työsarkaa myös konkarille. Viikkokisojen lisäksi Talin tallaajat järjestää kilpailuja Suomen ja Euroopan kärkitason kilpapelaajille.
Kolme vinkkiä Talin frisbeegolfpuistoon
1 Aloita – kynnys on matalalla
Perusperiaate on sama kuin kuin perinteisessä golfissa: kiekko koriin mahdollisimman vähillä suorituksilla. Frisbeegolf sopii kaikille lapsesta vaariin ja pari kiekkoa riittää alkuun. Tekemällä opit. Ei pukukoodia, ei ajanvarausta.
2 Koe frisbee spirit
Harrastajia on Suomessa noin 80 000 ja heitä yhdistää frisbee spirit, myönteinen, kannustava tekemisen meininki. Laji on helppo oppia mutta vaikea hallita, ja siksi se onkin niin koukuttavaa.
3 Kilpaile ja voita itsesi
Esimerkiksi Talin tallaajien viikkokisoihin kannattaa hakeutua pian aloittamisen jälkeen. Voit pelata myös puolison tai muun parin kanssa parijoukkueena erilliskilpailuissa, jos kilpailukynnys tuntuu korkealta. Viikkokilpailussa ei vertailla taitojasi muihin pelaajiin, vaan kilpailet omaa tasoitustasi vastaan.
Kuva: Jari Huotari
Kohteitamme alueella