Taide virtaa asukkaiden arkeen Kalasataman tornitaloissa

Asuminen

Taide virtaa asukkaiden arkeen Kalasataman tornitaloissa

Kalasataman asuintorneissa taide on vahvasti läsnä asukkaiden arjessa niin alueen julkisina taideteoksina kuin oman kotitalon aulassa tervehtivänä seinäreliefinä. Nyt taide virtaa myös Majakan asukkaiden koteihin ainulaatuisen taidekonseptin avulla, jossa yhteisöllinen osateos kiertää asukkaalta toiselle.

Keramiikkataiteilija Heini Riitahuhdan näyttävä keramiikkataidekokonaisuus Merimaisema sijoittuu tornitalo Majakan aulaan. Teokseen kuuluu yhteisöllinen osio, joka kiertää Majakan asunnoissa.

”Tavoitteenani on luoda kokonaistaideteos, jossa kokijan mieli virittäytyy tutkimusmatkalle. Teoksen konseptina on taiteen virtaaminen kotiin. Teoksen yksi osa lähtee konkreettisesti vieraaksi koteihin”, Heini Riitahuhta kertoo teoksestaan.

Kyseessä on täysin uusi taidekonsepti. Osateos ”Jossain Sateenkaaren Yllä” on kiertävä ja sen sijaintipaikka on vuorotellen Majakan kodeissa. Asukkaat yhdessä pitävät huolta teoksesta ja halutessaan asukas voi kirjata lokikirjaan mietteitä elämästä tai taiteesta siltä ajanjaksolta, kun teos oli vierailulla. Taiteen luovutuksen yhteydessä on mahdollista järjestää asukkaiden yhteinen taidetapaaminen.

”Toivon, että asukkailta löytyy innostusta toteuttaa tämä konkreettisesti ja samalla nauttia yllätyksistä, joita heittäytyminen voi mahdollistaa”, Riitahuhta kertoo.

Teos on seinäreliefi, jonka voi helposti ripustaa seinälle tai asettaa pöydälle. Joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai teos vaihtaa kotia.

”Toivon teokseni mahdollistavan kohtaamisia taiteen äärellä. Näen, että julkisella taiteella on tärkeä rooli tiivistyvässä kaupungissa, sillä sen avulla voi puhutella monenlaisia ihmisiä. Parhaimmillaan julkinen taide luo yhteisöllisyyttä, torjuu yksinäisyyttä ja koskettaa ihmisiä. Julkinen taide voi auttaa kokemaan uuden alueen kodikseen.”

Ensimmäisenä teoksen vastaanottivat Pia Kärjes-Peltola ja Mike Peltola. Pariskunnalle Riitahuhdan tuotanto oli jo tuttua, ja he ottivat ilolla vastaan mahdollisuuden vastaanottaa kiertävän taideteoksen.

”Tällainen kiertävä taideteos on erinomainen idea, emme ole vastaavista aiemmin kuulleet. On hienoa, että taidetta tuodaan asukkaiden yhteiseksi iloksi ja vieläpä hetkeksi omaan kotiinkin. Upeaa, että taidetta mietitään osana ihmisten asumista ja asumisviihtyvyyttä”, pariskunta kertoo.

 

Jaa sivu

Merimaisema sijoittuu REDIn Majakkaan

Lue tarina
Kalasatamassa taide tukee alueen identiteettiä

Kalasatamassa taide tukee alueen identiteettiä

Lue tarina

Samankaltaiset artikkelit