– Rakentaminen palveluna
SRV tunnetaan projektinjohto-toimintamallista, mutta monikaan ei tiedä, että työmaillamme on SRV:n takeissa myös koko joukko lahjakkaita työntekijöitä. Yksi heistä on kaivinkoneenkuljettaja Kari Soukka, joka työskentelee SRV Infran työmailla vaativissa maanrakennustehtävissä.
Karilla on takanaan yli 35 vuoden työura. SRV:llä hän aloitti alun perin Maanrakennus Oy Laatutyöllä vuonna 1990, joka yrityskaupan myötä siirtyi osaksi SRV:tä vuonna 2011. ”Toimenkuvaani kuuluu kaikki kaivinkoneella tehtävät työt, huollot ja muut. Rakennan työmailla esimerkiksi tukiseiniä eli ponttiseiniä.”
Soukan ammattitaito vakuuttaa. Monessa hankkeessa asiakas on nimenomaan halunnut Soukan koneineen töihin etenkin niissä vaikeissa kohteissa, joissa muut urakoitsijat eivät ole teknisesti pärjänneet.
”Niittykummun työmaalla minua pyydettiin ponttiseinän purkuun. Kohde oli hyvin vaikea toteuttaa. Paikalla käydessäni selvisi mielestäni ainut järkevä tapa siihen. Kone valetun autohallin kannen päälle, ajosillat suojatäyttökerroksen päälle jakamaan koneen painoa, ettei kansi kuormitu liikaa. Näin saatiin ponttiseinä purettua vaivattomasti ja samalla autohallin vierustäyttö tehtyä oikeaoppisesti.”
Helmikuussa 2019 Kari Soukka palkittiinkin ansiokkaasta urastaan Suomen tasavallan presidentin myöntämällä ansiomerkillä, Suomen Valkoisen Ruusun mitalilla. ”Tuntuu hienolta, joskin hieman hämmentynyt olo. Olen aina pitänyt kunniamerkkejä lähinnä johtoportaalle myönnettävänä juttuna. Olin iloisesti yllättynyt, kun kuulin mistä hyvästä tämä tuli”, Kari myhäilee.
Entä minkälaista kaivinkoneenkuljettajan työ SRV:n työmailla on? ”Parasta työssäni, mutta toisaalta myös haastavinta, on työni monipuolisuus; päivät ovat vaihtelevia, ei ole samanlaisia päiviä. Kun uusi kohde käynnistyy, on se aina yhtä jännää. Pitää miettiä, miten lähtee suorittamaan ja miten saa työn tehtyä mahdollisimman tehokkaasti. Nopea reagointikyky muuttuviin tilanteisiin täytyy olla – se tuo mielenkiintoa hommaan, eikä tee työstä liian yksitoikkoista. Iän tuoma kokemus auttaa haasteiden ratkomisessa.”
Karilla on aktiivinen ote toiminnan kehittämiseen oman työn saralla. Hän on esimerkiksi ideoinut kaivuukoneeseen kauhan, jonka avulla paalunvälien kaivaminen sujuu tehokkaasti.
”Teimme työmaalla teräsputkipaalutusta, ja piti kaivaa paalunväliä. Työhön ei kuitenkaan löytynyt sopivaa kauhaa markkinoilta, joten rupesin hahmottelemaan päässäni ideaa työhön soveltuvasta kauhasta. Tein illalla kotona suunnitelman paperille, ja rakensin vanerista autotallissa kulmamallin pikaliitinkappaleen saamiseksi oikeaan kulmaan kauhan pohjaan nähden, joka on oleellista kauhan toiminnalle. Vein mallin työpaikalle korjaamopäällikölle näytettäväksi. Oman suunnitelmani pohjalta toteutettiin sitten varsinainen kauha raudasta, ja tämä on nyt aktiivisesti SRV:llä käytössä paaluvälien kaivamisessa.”
Karin keksijänluonteella työtapojen kehittäminen on aktiivisesti mielessä. ”Töiden lomassa tulee väistämättä miettineeksi, miten työn voisi tehdä paremmin. Joskus on käynyt niinkin, että olen herännyt yöllä keksittyäni hyvän idean hankalan työn toteutukseen! Loppukädessä on kuitenkin tärkeää, että ideoilla on myös esimiehen tuki toteuttamiseen.”