Suositut kaupunkipyörät saapuvat pian Tikkurilaan

Asuminen

Suositut kaupunkipyörät saapuvat pian Tikkurilaan

Kaupunkipyörät ovat viime vuosien todellinen hitti. Ne ovat piristäneet jo useamman kaupungin katukuvaa, mutta ennen kaikkea tuoneet aivan uudenlaisen helppouden kaupunkilaisten liikkumiseen. Myös vantaalaisten odotus palkitaan, kun tuliterät kaupunkipyörät saadaan käyttöön kesäkuun 3. päivänä.

Kaupunkipyörien valtavasta suosiosta kertovat Helsingin ja Espoon vuoden 2018 luvut: 48 500 polkijaa kauden aikana, 3 200 000 matkaa, 6 300 000 ajettua kilometriä. Tämä tarkoittaa sitä, että jokaisella kaupunkipyörällä ajettiin joka päivä 6,8 matkaa.

Trendikkään kaupunkipyöräilyn salaisuus piilee helppoudessa: pyörien saatavuuden voi tarkistaa mobiilisovelluksen avulla, maksaminen ja käyttöönotto on vaivatonta ja kun matka on taitettu, pyörän voi jättää asemalle huoletta. Lisäksi polkijoilta jäävät pyörän omistamisen haasteet kokonaan pois.

Myös Vantaalla on suuret odotukset tuleville kaupunkipyörille.

– Helsingissä ja Espoossa kaupunkipyörät otettiin erinomaisesti vastaan ja niistä tuli heti suosittuja kaupunkilaisten keskuudessa. Meillä Vantaalla on vastaavat odotukset ja tiedämme, että asukkaat odottavat niitä innoissaan, kertoo Vantaan kaupungin liikenneinsinööri Heikki Alkila.

Helsingissä ja Espoossa kaupunkipyörällä poljettu matka on keskimäärin 2 kilometriä. Kaupunkipyörillä liikutaankin usein lyhyitä matkoja, sillä ne toimivat matkaketjun yhtenä osana. Tikkurilassa kaupunkipyörällä voi esimerkiksi hurauttaa rautatieasemalle ja jatkaa siitä junan tai bussin kyytiin.

Lukuisia positiivisia vaikutuksia

Kaupunkipyörillä on lukuisia myönteisiä vaikutuksia niin ihmisille kuin ympäristöllekin. VTT:n tutkija Heidi Auvisen mukaan niihin liittyy myös paljon positiivisia mielikuvia.

– Kun naapurustoon saadaan kaupunkipyöräasema, se herättää asukkaissa iloa ja tyytyväisyyttä sekä luo yhteisöllisyyttä. Monelle tulee heti ajatus, että ”hei me saadaan kaupunkipyörät käyttöön”, Auvinen kertoo.

Kaupunkipyörät lisäävät monella eri tavalla terveyttä ja hyvinvointia. Esimerkiksi polkijoiden fyysinen kunto kohenee, raikkaasta ulkoilmasta tulee nautittua enemmän ja omaan arjen liikkumiseen tulee rutkasti sujuvuutta.

Moni kantaa huolta ympäristön tilasta ja omasta hiilijalanjäljestä. Saasteeton kaupunkipyörä onkin erinomainen vaihtoehto myös ympäristön kannalta, sillä se on ekologinen ja kestävä vaihtoehto liikkumiselle.

Vantaa satsaa kestäviin liikkumismuotoihin

Heikki Alkila kertoo, että Vantaalla halutaan tukea vaihtoehtoisia liikkumismuotoja, kuten pyöräilyä ja kävelyä.

– Aiempaan verrattuna otamme pyöräilyn korostuneesti huomioon. Suunnittelua teemme vahvasti pyöräilijöiden näkökulmasta ja kehitämme entistä yhtenäisempää pyörätieverkostoa, Alkila kertoo.

Tikkurilan nykyiset pyörätiet ovat jo hyvät, mutta niitä pyritään jatkuvasti kehittämään paremmiksi ja toimivimmiksi. Yksi mielenkiintoisimmista uutuuksista on keväällä käyttöön tuleva ”virtuaalinen liikennevalonappi”.

– Kyseessä on gps:n avulla toimiva älypuhelinsovellus, joka paikantaa pyöräilijän ja lähettää liikennevalojen ohjauslaitteelle vihreän valon pyynnön. Pyöräilijän ei siis enää tarvitse painaa nappia, Alkila kuvailee.

”Virtuaalinen painonappi” tulee käyttöön yli 40 risteykseen, joista suurin osa on Tikkurilassa. Polkijoiden matka sujuvoituu muun muassa kaikissa Tikkurilantien ja Talvikkitien varrella olevissa risteyksissä.

Vantaan kaupunkipyörät pähkinänkuoressa

  • Vantaalle tulee 1 000 kaupunkipyörää 100 asemalle
  • Asemat tulevat keskusta- ja työpaikka-alueille Tikkurilaan, Aviapolikselle, Myyrmäelle, Kivistöön ja Koivukylään
  • Kaupunkipyöräkausi on 3.6.2019-31.10.2019
  • Käyttöoikeuden voi lunastaa koko kaudeksi, viikoksi tai päiväksi
  • Yksittäisen matkan voi ostaa HSL:n mobiilisovelluksella
  • Kerrallaan voi ajaa 30 minuutin matkan. Pidempi matka onnistuu lisämaksulla.
  • Vantaan kaupunkipyörien käyttäjäksi rekisteröityminen tuodaan osaksi HSL:n kaupunkipyöräsivustoa myöhemmin keväällä

 

 

 

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit