Suomen kenties suurin yhteisötaideteos maalattiin Kirkkonummella

Kaupunkien kehittäjä

Suomen kenties suurin yhteisötaideteos maalattiin Kirkkonummella

Jokirinteen oppimiskeskuksen tulevat oppilaat taiteilivat loppuvuodesta 2020 valmistuvaan oppimiskeskukseen ripustettavan yhteisötaideteoksen Kirkkoharjun koulussa järjestetyllä taidepolulla.

Aurinkoinen huhtikuun kevätpäivä Kirkkonummella. Yli 1 000 lasta ja nuorta sekä henkilökuntaa. Erilaisissa sävyissä hehkuvia akryylimaaleja ja -tusseja. Lähes kahdeksan tuntia taiteilua. Lopputuloksena osallistujamäärältään kenties Suomen suurin yhteisötaideteos, jonka oppimiskeskuksen tulevat käyttäjät eli Kirkkoharjun peruskoulun oppilaat ja Finnsbackan päiväkodin lapset maalasivat kuvataiteilija Sanna Jalomäen ja muotoilija Sinivuokko Koivulan ohjaamina.

Taidepolku järjestettiin päivää ennen Jokirinteen oppimiskeskuksen peruskiven muurausta.

Unohtumattoman päivän aikana innokkaat maalarit tepastelivat omalla vuorollaan koulun liikuntasaliin eri luokka-asteista kootuissa ryhmissä ja etenivät taidepolkua pitkin rastilta rastille. Aluksi oppilaat pääsivät tutustumaan uuteen oppimiskeskukseen ja kuulemaan, mitä peruskiven muuraus tarkoittaa ja mitä oppimiskeskuksen peruskiveen “aikakapselissa” talletetaan. Sitten ylle essut, hakemaan maalit ja pensselit ja taiteilemaan teokseen, joka toteutettiin kahdelle suurelle maalauspohjalle käyttäen Jalomäen ja Koivulan kehittämää improvisaatioon perustuvaa Kimppakuvitustekniikkaa. Siinä osallistujat saavat tuottaa mitä mieleen tulee vapaasti valitsemaansa kohtaan teoksessa.

Yhdessä tekeminen pääosassa

Kimppakuvitustekniikassa kenenkään ei tarvitse osata maalata tai piirtää.

– Yhdessä tekeminen hyvässä hengessä on tärkeintä. Kimppakuvitus rakentaa yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunnetta ja kehittää itsetuntoa, korostavat lapsia ohjanneet Sanna ja Sinivuokko.

Tekniikka sai alkunsa vapaana taiteilijana toimineen Jalomäen ystävän ehdotuksesta piirrellä yhdessä. Koivula lähti mukaan taiteiluun. Mukava yhdessä tekeminen tempaisi mukaansa, ja taitelijaryhmä kasvoi matkan varrella viisihenkiseksi TRKCrew-taiteilijakollektiiviksi. Ryhmän tekemät yhteistaideteokset olivat esillä eri puolilla pääkaupunkiseutua. Kaksikko alkoi pohtia, että olisi hienoa tuoda taiteenlaji laajemman joukon ulottuville – Kimppakuvitustekniikka alkoi hahmottua.

– Aloimme tehdä pienemmässä ja suuremmassa mittakaavassa yhteisötaideteoksia, esimerkiksi koulujen ja yritysten kanssa. Meillä on ollut myös Helsingin Taiteiden yössä yleisölle vapaa teos, johon ohikulkijat saivat osallistua. Näin organisoitua ja mittavaa teosta emme ole kuitenkaan ennen Kirkkoharjun koulussa järjestettyä taidepolkua toteuttaneet. Olimme todella positiivisesti yllättyneitä, miten hyvin ja hienosti kaikki sujui, Sanna iloitsee.

Päivä oli antoisa paitsi nuorille taiteilijoille myös heitä ohjanneille Jalomäelle ja Koivulalle.

– Päällimmäisenä päivästä jäi mieleen ilo ja tekemisen riemu, Sanna ja Sinivuokko tiivistävät.

– Taidepajojen pitäminen on yksi intohimoni kohteista. Nautin yhdessä olosta ja että pääsen kannustamaan ja olemaan vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa taiteen parissa. Minulle on myös todella tärkeää, että saan antaa ihmisille vapaan tilan ja foorumin, jossa he voivat ilmaista itseään. Kimppakuvitustekniikka ei kiellä mitään, vaan tarjoaa pienen vapauden hetken, jossa odotukset ja pakotteet karisevat pois. Olemme myös mitanneet Kimppakuvituksen vaikutuksia keräämällä osallistujilta palautetta. Se on osoittanut vaikutusten olevan pintaa syvempiä ja voimauttavia, Sanna jatkaa.

– On hauska nähdä, kuinka eritaustaiset ihmiset innostuvat maalaamaan ja piirtämään, ja ehkä ylittävät omia estojaan ilmaista itseään visuaalisesti. Taiteilu ei ole vain sitä, että “osaa piirtää” tai että saa tehdä taidetta vain, jos on sanottu olevan “taiteellisesti lahjakas”, Sinivuokko kertoo.

– Taide kuuluu kaikille, tiivistää Sanna.

Taiteilun päätteeksi liikuntasali tarjosi mukavat puitteet piknikille.
Teokset esiteltiin ensi kertaa Jokirinteen oppimiskeskuksen peruskiven muurausjuhlassa 4. huhtikuuta.

Kirkkoharjun koulussa järjestetty taidepolku sai taiteilijakaksikon innostumaan ja suunnittelemaan jatkoa.

– Haluamme toteuttaa vastaavanlaisia isoja projekteja tulevaisuudessakin. Taidepolku oli SRV:ltä niin loistava idea ja hieno tapa osallistuttaa koulun ja päiväkodin lapset tulevan oppimiskeskuksen rakentamiseen, Sanna ja Sinivuokko päättävät.

Lisätietoa Jalomäen ja Koivulan projekteista löydät kaksikon Facebook-sivulta ja englanniksi Jalomäen sivulta.

Jaa sivu

Tutustu Jokirinteen oppimiskeskukseen

3171 Jokirinteen oppimiskeskus

3171 Jokirinteen oppimiskeskus

SRV toteuttaa Jokirinteen oppimiskeskuksen Kirkkonummen Vesitorninmäelle kymmenen vuoden elinkaarihankkeena.

Lue lisää

Samankaltaiset artikkelit