Kodin keväthuolto tekee tilaa kesälle

Asuminen

Kodin keväthuolto tekee tilaa kesälle

Kiireettömät kevätpäivät antavat oivan tilaisuuden valmistautua tulevaa kesää varten. Listasimme neljä kodin puhdetyötä, joiden tekemiseen voi osallistua tarvittaessa koko perhe.

1. Ruukkukasvien mullanvaihto vauhdittaa kasvua

Useimpien sisäkasvien multa kannattaa vaihtaa vuosittain helmi-maaliskuusta alkaen. Hitaasti kasvaville huonekasveille riittää mullanvaihto joka toinen tai kolmas vuosi. Kasvi tarvitsee isomman ruukun, kun se on lakannut kasvamasta, näyttää huonokuntoiselta, mullan pinnalla on juuria tai juuret kurkistavat ruukun pohjareiästä.

Nuoret, nopeasti kasvavat huonekasvit tarvitsevat halkaisijaltaan noin sentin suuremman ruukun joka kevät. Isot kasvit puolestaan istutetaan uudelleen kolmen, neljän vuoden välein 2-3 senttiä suurempiin ruukkuihin. Välivuosina pintamultaa kannattaa kuoria pois parin sentin kerros ja laittaa tilalle uutta kukkamultaa. Katso lisää vinkkejä mullanvaihtoon Marttojen sivulta.

2. Kirkkaat ikkunat tuovat valon sisään

Ikkunapesuun kannattaa varata sellainen päivä, kun aurinko ei paista suoraan ikkunaan, muussa tapauksessa auringon lämpö kuivattaa lasipinnan kesken pesun. Ikkunanpesun onnistumisen kannalta on tärkeää pestä ruudut oikeassa järjestyksessä. Pese lasit uloimmasta lasista alkaen. Näin tulos näkyy paremmin, eikä roiskeita synny pestyihin pintoihin. Kostuta lasi melko kosteaksi ikkunanpesimellä tai liinalla. Todella likainen ulkoruutu kannattaa pestä pariin kertaan ennen lastan käyttöä. Vaihda likainen pesuvesi tarpeeksi usein, niin saat puhdasta jälkeä kertapesulla. Vedä kuivaimella tasaisin, yhdensuuntaisin vaaka- tai pystyvedoin. Kuivaa kuivain liinaan aina ennen uutta vetoa, jolloin jälkiä jää vähemmän. Älä paina kuivainta ikkunaa vasten liian kovaa. Kuivaa lopuksi nurkat ja reunat säämiskällä, ikkunaliinalla tai talouspaperilla. Pyyhi ja kuivaa ikkunalaudat.

3. Liesituuletin ja lattiakaivo puhtaaksi SRV:n Asumisen koulun niksein

Rasvainen liesituuletin on tulipaloriski. Liesikuvun rasvasuodatin puhdistettava normaalissa käytössä noin kaksi kertaa kuukaudessa. Lattiakaivon puhdistamista suositellaan säännöllisin väliajoin. Puhdistusväli määräytyy käyttömäärän ja veden puhtauden mukaan, mutta puhdistus on tehtävä vähintään kaksi kertaa vuodessa. Katso parhaat vinkin kotisi huoltoon SRV:n asumisen koulu -videolta.

4. Perusta ötökkähotelli

Ötökkähotellin rakentaminen on mukavaa puuhaa myös lasten kanssa. Ötökkähotellin perustaminen tukee luonnon monimuotoisuutta, sillä ötököiden luonnolliset talvehtimis- ja pesäpaikat ovat vähentyneet kaupungistumisen ja yksipuolisen pihanhoidon myötä. Luonnonmateriaalista askarrellut ötökkähotellit tarjoavat pesimä- ja suojapaikan tärkeille hyönteisille.

Näin rakennat ötökkähotellin

Valmista ötökkähotelli näin:

  • Rakenna ötökkähotellin runko. Tähän tarkoitukseen sopii hyvin vanhat puulaatikot tai -lokerikot.
  • Huolehdi, että ötökkähotellin katto on tiivis. Ötökät arvostavat kuivaa kotia.
  • Kerää käpyjä, lehtiä, risuja ja kuivaa heinää pesätarpeiksi.
  • Voit sitoa onttoja korsia voi yhteen kimpuiksi tai latoa ne suoraan hotelliin tiiviisti.
  • Puun rungosta sahattuihin seiniin voi porata erikokoisia reikiä poralla.
  • Täytä hotelli materiaaleilla lattiasta kattoon ja seinästä seinään ja kiinnitä materiaalit esimerkiksi metalliverkolla.
  • Ripusta ötökkähotelli ulos tukevasti aamuauringon suuntaisesti. Maalis-huhtikuu on erittäin otollista aikaa.

Share page

Samankaltaiset artikkelit