– Asuminen
SRV:n nuorisopaneelissa keskusteltiin vuoden 2021 aikana elinkaariviisaudesta, työmahdollisuuksista rakennusalalla sekä asumisen kestävistä ratkaisuista. Nuoret haastavat meitä vastaamaan tulevaisuuden ratkaisujen löytämiseen. Siksi me kuuntelemme. Meidän ratkaisut eivät välttämättä ole nuorten ratkaisuja, siksi kysymme nuorilta, minkälaisissa kodeissa ja ympäristöissä he mieluiten asuisivat ja työskentelisivät.
Nuorten näkemykset tulevaisuuden rakennetusta ympäristöstä ja asumisen muuttumisesta herättelevät meitäkin näkemään uusia ratkaisuja ja tapoja. Jakamistalous on hyvä esimerkki tästä. Esimerkiksi harvinaiset keittiövälineet – hienoja hyllyn reunalla mutta hankalat kaivaa kaapin taaimmaisesta nurkasta, kun niitä harvoin tarvitsee. Käsi sydämellä, miten usein kotona on käytössä raclettepannu? Mukava kaivaa esiin kerran, kaksi vuodessa – onko sitä silloin tarve omistaa itse vai voisiko sen lainata taloyhtiön yhteisestä tavaralainaamosta? Entä porakone tai ikkunanpesuri?
Tämä on vain yksi esimerkki tuoreista näkemyksistä. Ja tässä on paljon järkeä. Miksi omistaa kaikki itse, kun tavaroita voi jakamistalouden periaatteiden mukaan hyödyntää yhteisestä tarvikevarastosta. Säästyy tilaa, rahaa sekä vaivaa tavarapaljouden järjestelemisessä.
Vuoden ensimmäisessä nuorisopaneelissa keskustelimme SRV:n strategiasta ja sen selkärangasta – elinkaariviisaudesta. Mietimme, mitä kaikkea elinkaariviisaus pitää sisällään ja minkälaisia ovat elinkaariviisaat ratkaisut rakennetussa ympäristössä. Pureuduimme tähän pohtimalla ensin, mitä sanasta ”elinkaariviisaus” tulee ensimmäisenä mieleen. Monen nuoren mielestä se tarkoittaa rakennusten kestävyyttä aina elinkaaren loppuun saakka. Se tarkoittaa sitä, että rakennukset kestävät aikaa ja elämää, eikä niitä ole tarve alati remontoida. Nuorten ajatuksissa elinkaariviisaus tarkoittaa laatua ja elinkaaren pituuden huomioimista rakentamisen ratkaisuissa ja päätöksissä. Ja näinhän mekin olemme ajatelleet.
Minkälainen on koti ja ympäristö, jossa mieluiten asutaan? Panelistiemme mielestä se sijaitsee lähellä työpaikkaa tai koulua mutta tämä ei kuitenkaan ratkaise päätöstä kodin valinnassa, sillä sijainnin sijasta tärkeämpää ovat sujuvat kulkuyhteydet. Koti voi sijaita kauempanakin kunhan liikkuminen on sujuvaa. Tärkeämpää on, että pääsee nopeammin kaikkialle kuin se, että on itse fyysisesti lähempänä. SRV:n strategian ytimessä on rakentaa kasvavissa kaupunkikeskuksissa hyvien kulkuyhteyksien varrelle. Hyvät arvosanat nuorilta tästä.
Nuorten mielestä myös suomalaisia materiaaleja olisi hieno nähdä omassa kodissa. Eikä mukavat maisemat olisi ollenkaan haitaksi. Mitä ikkunasta näkyy, on merkityksellistä.
Kevään paneelissa kirkastui, että ihan samaa pohtivat nuoret kuin rakentajatkin, nimittäin rakentamisen hintaa. Nuoret ovat hyvin tietoisia rakentamisen kustannuksista. Panelisteja pohditutti, miten rakentamisen kustannukset voidaan pitää riittävän alhaalla, jotta kodin hinta ei nouse kohtuuttomaksi. Puun käytön toivottaisiin kasvavan. Panelistit näkivät puurakentamisen etenevän hitaasti, mikä hidasteena sitten onkin: puun hinta vai byrokratia.
Nuorten ajatuksissa nousi esiin tärkeänä myös turvallisuus. Miten rakennetun ympäristön ratkaisuilla voitaisiin parantaa turvallisuutta? Ratkaisuja ei suoraan löytynyt mutta yksi kiistaton tekijä nousi esiin: valaistus. Se on viesti, jonka voi suunnittelupöydille viedä. Avarat tilat koettiin turvallisuutta lisääväksi, pienten ja sokkeloisten tilojen toimien täysin vastakohtaisina ratkaisuina. Ja tärkeänä tietenkin esteettömyys – kaikkien käyttäjäryhmien huomioiminen.
Vuoden viimeisessä paneelissa joulukuussa keskityimme kestävien ratkaisujen merkitykseen kodin ja asuinalueen valinnassa. Keskustelimme asumisen palveluista – ykkönen oli kuntosali! Kysyimme nuorilta, mitä palveluita he haluaisivat omaan taloyhtiöönsä ja miksi. Seitsemälle oli kuntosali tärkein, neljä arvostaisi oleskelutilaa ja vain yksi ilahtuisi saunasta. Ykkössuosikiksi nousi kuntosali siitä syystä, että salille menemiseen kuluu paljon aikaa. Omassa taloyhtiössä olevan kuntosalin myötä kuntoilu ei vaatisi erillistä paikasta toiseen siirtymistä.
Aulapalvelu, tavaralainaamo ja siivouspalvelut – nämä olisivat panelistiemme keskuudessa halutuimpia jakamistalouden ratkaisuja. Yksittäisinä nousivat esiin catering- ja lounas- tai päivällispalvelut. Catering auttaisi juhlallisempien kodin juhlien järjestämisessä ja palveluna tuotettu aamiainen, lounas tai päivällinen auttaisivat varmistamaan terveelliset ateriat, jos aina ei ehdi itse ruoanlaittoon. Alapalvelulle olisi käyttöä erityisesti pakettien vastaanottamisessa – ei olisi tarvetta lähteä erikseen paketteja noutamaan.
Tavaralainaamo on nuorten suosima ekologinen vaihtoehto ja sen nähtäisiin toimivan pienessäkin taloyhtiössä. Silloin kotona on enemmän tilaa ja vähemmän tarvetta ostaa kalliita laitteita. Tavaralainaamosta voisi löytyä vaikkapa harvinaisempia ja hinnaltaan usein kalliitakin keittiövälineitä, joita ei jokapäiväisessä ruoanlaitossa tarvita. Sen sijaan, että niitä jemmaisi kaappinsa pimeimpään nurkkaan, olisivat ne näppärästi saatavilla taloyhtiön tavaralainaamosta. Oman taloyhtiön tavaralainaamosta voisivat löytyä myös polkupyörä (sähköllä tai ilman), sähköpotkulauta, porakone ja muita työkaluja, lisätuoleja juhlia varten, höyrykattila, mehustin, ompelukone, imuri, ikkunapesuri, tulostin tai VR-lasit ja kalliimpia pelilaitteita.
Siivouspalveluiden myötä aikaa jäisi enemmän omasta hyvinvoinnista huolehtimiselle. Mukavaa olisi, jos joku kävisi kastelemassa kukat ollessasi pidempään poissa kotoa.
Nuorisopaneeli tarjoaa paikan osallistua kaupunkiympäristöjen kehittämiseen sekä verkostoitumiseen muiden nuorten kanssa. Nuorisopaneelissa nuori saa oman äänensä kuuluviin meitä kaikkia koskettavista aiheista: esimerkiksi miten halutaan asua tulevaisuudessa, millaisessa kaupungissa halutaan asua, tai miltä työelämän halutaan näyttävän silloin, kun itse valmistuu.
Lisätietoja nuorisopaneelista ja ohjeet osallistumista varten: