Sisustussuunnittelija Niina Ahonen hemmottelee itseään kotimaisilla klassikoilla

Asuminen

Sisustussuunnittelija Niina Ahonen hemmottelee itseään kotimaisilla klassikoilla

Sisustussuunnittelija Niina Ahonen on monille suomalaisille tuttu muun muassa Pientä pintaremonttia -tv-ohjelmasta. Hän kuvailee sisustamista yhdeksi taiteen lajiksi ja suunnittelutyön lisäksi kouluttaa alalle uusia osaajia. 

Koti on henkilökohtainen paikka, joka kertoo paljon asukkaastaan. Kun kodin sisustamisessa otetaan avuksi ammattilainen, tältä vaaditaan ihmissuhdetaitoja siinä missä visuaalista silmääkin. Sisustussuunnittelija Niina Ahoselta löytyy molempia.

– Sisustan aina asukkaan enkä trendien mukaan, ja pyrin etsimään paitsi kauniita, myös järkeviä ja maanläheisiä ratkaisuja. Ihanin palaute asiakkaalta on, että juuri tällaista haluttiinkin, mutta ei osattu välttämättä pukea sitä sanoiksi, Ahonen kertoo.

Sisustussuunnittelijan silmät keräävät uusia ideoita joka puolelta, esimerkiksi viihtyisästä hotellihuoneesta, sisustuslehden kuvasta tai blogista.

– Pyörää ei tarvitse aina keksiä uudelleen, vaan asioita voi toistaa modifioituna sopimaan juuri työn alla olevaan kohteeseen.

Ahonen kuvailee itseään sisustamisen moniottelijaksi. Hän on pyörittänyt omaa sisustusalan yritystään jo 12 vuotta ja muun muassa suunnittelee, stailaa esittelyasuntoja sekä kouluttaa ja luennoi. Hänen luotsaamansa sisustuskoulutus on nyt laajentunut myös verkkoon.

– Sisustusakatemiaan rakennettiin viime vuonna verkkokoulua, joka on Suomessa ensimmäinen laatuaan. Osa koulutuksen käyneistä päätyy kokonaan vaihtamaan alaa sisustussuunnitteluun.

Omaa kotia sisustetaan pitkään ja hartaasti

Kuten moneen muuhunkin alaan, myös sisustussuunnitteluun liittyy vankkoja ennakkoluuloja.

– Monet kuvittelevat, että sisustussuunnittelija vain sytyttelee kynttilöitä ja pöyhii tyynyjä. Mutta kyllä me teemme töitä myös kädet savessa, kannamme sohvia ja kokoamme tv-tasoja, Ahonen vakuuttaa.

Uteliaisuutta herättää myös se, millaisen kodin sisustussuunnittelija on suunnitellut itselleen. Toki ammattilainen laittaa paikat kuntoon käden käänteessä?

– Rakensimme omakotitalon kahdeksan vuotta sitten ja vasta nyt se alkaa olla valmis. Maton valintakin kesti puoli vuotta, Ahonen nauraa.

Koska päivät kuluvat erilaisten värien, kuosien ja materiaalien kanssa, hän halusi omasta kodistaan melko neutraalin: rauhallisen, skandinaavisen ja ajattoman. Kodin pohja on itse suunniteltu, ja isoista ikkunoista tulvii luonnonvaloa.

– Tykkään monista suomalaisista klassikoista. En kuitenkaan valitse niitä siksi, että ne ovat klassikoita, vaan ainoastaan, jos ne sopivat omaan makuuni. Keväällä ostin itselleni syntymäpäivälahjaksi Artekin Tankki-tuolin. Se on vähän kuin koru, ja tuottaa hirveästi iloa, vaikka on vain tuoli.

Niina Ahosen 3 X tärkeintä sisustuksessa:

  1. Toimivuus
  2. Käytännöllisyys
  3. Asukkaan näköinen tyyli

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit