Sairaala Novan työmaalla harjannostajaistunnelmia

Rakentaminen palveluna

Sairaala Novan työmaalla harjannostajaistunnelmia

Keski-Suomen Sairaanhoitopiirin Sairaala Novan työmaalla rakennustyöt ovat nyt edenneet yli puolivälin. SRV rakentaa uutta sairaalaa Jyväskylän Kukkumäkeen ja perjantaina 7. syyskuuta työmaalla vietettiin harjannostajaisia. Sairaala tullaan luovuttamaan tilaajalle elokuun lopussa 2020.

Keski-Suomen Sairaala Novan rakentaminen alkoi maanrakennustöillä elokuussa 2016. Rakennuksen runkotyöt valmistuivat heinäkuussa 2018. Tällä hetkellä rakennustöitä tehdään sekä sairaalarakennuksen ulko- että sisäpuolella, ja sisätöissä edetään lohkoittain. Työt viimeisessä lohkossa on päästy jo käynnistämään väliseinätöillä, kun ensimmäisessä lohkossa puolestaan edetään alakattotöissä ja lattiamattojen asennuksessa.

Yhteistyöllä ensiluokkainen sairaala

Suomessa on meneillään erittäin mittava sairaalarakentamisen jakso, jossa Jyväskylän Nova sairaala on yksi merkittävimpiä investointeja. Jos rakennushankkeita haluaa luokitella vaativuuden mukaan, ovat sairaalat varmasti listan kärjessä.

”SRV:llä on pitkä kokemus vaativien sairaalatilojen rakentamisesta sekä turvallisen sairaalatoiminnan mahdollistamisesta rakentamisen aikana ja Sairaala Nova on yksi hieno esimerkki ammattitaidostamme. Hanke on mittava, mutta työt ovat edenneet suunnitellusti ja ennen kaikkea hyvässä yhteishengessä tilaajan kanssa”, kertoo SRV:n varatoimitusjohtaja Juha Toimela.

Perusedellytys onnistumiseen tällaisessa hankkeessa on vastuullinen rakentaminen. ”Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että annetaan betonin kuivua ennen kuin se pinnoitetaan, rakennetaan laadukkaasti, pidetään huolta työturvallisuudesta ja varmistetaan, että työmaalla toimivat urakoitsijat hoitavat verot ja velvoitteensa”, Toimela jatkaa.

Toimela korostaa yhteistyön merkitystä hankkeessa.  Jo ennen sopimuksen solmimista SRV:n ehdotusten pohjalta löydettiin teknisiä ratkaisuja, kuten esivalmistetut runkorakenteet ja talotekniikkamoduulit, joiden avulla suunnitelmat saatiin kehitettyä siten, että tilaajan budjettiin saavutettiin miljoonien eurojen säästöt.

”Rakentaminen on tiimityötä – yksin ei paljoa saa aikaiseksi. Onnistuneen projektin perusta on osapuolten välinen avoin yhteistyö. Meidän jokaisen päätavoitteena on tehdä tästä sairaalasta hyvä paikka tehdä töitä ja luoda tuleville asiakkaille puitteet saada ensiluokkaista hoitoa”, Juha Toimela toteaa.

Viiden eduskuntatalon verran työmaata

Sairaala Nova on massiivinen hanke. Maata työmaalla on kaivettu lähes 146 000 kuutiota, puolentoista eduskuntatalon verran. Vesikattojen yhteenlaskettu pinta-ala on noin 22 500 neliötä, eli kolmen jalkapallokentän verran. Sairaalan kokonaistilavuus vastaa yli viittä eduskuntataloa. Runkovaiheessa työmaalla työskenteli parhaimmillaan 5 torninosturia samanaikaisesti. Sairaalaan rakennetaan tutkimus- ja vastaanottohuoneita 360 kpl, potilashuoneita 368 kpl, leikkaussaleja 24 kpl, synnytyssaleja 10 kpl ja väestönsuojia 11 kpl.

Hankkeen työllistämisvaikutus on ollut laaja ja se on tuonut Keski-Suomen maakunnan paikallisille osaajille runsaasti työtä. Hankkeeseen on valittu mahdollisimman paljon paikallisia urakoitsijoita ja materiaalitoimittajia. Työmaalla on projektin puoliväliin mennessä työskennelty yli 1 300 000 työtuntia, eli noin 651 henkilötyövuotta ja perehdytetty noin 3000 henkilöä. Työmaan vahvuus syyskuussa 2018 on keskimäärin 650 henkeä.

Entä miten näin suurella työmaalla kaikki langat pysyvät käsissä ja hommat pystyvät etenemään aikataulussaan? Työmaapäällikkö Jussi Lehto kertoo näin:

”Kaikki lähtee siitä, että meillä on motivoituneet ja ammattitaitoiset tiimin vetäjät ja tiimit. Tiimien vastuut ja tehtävät on selkeästi jaettu ja ne päivittyvät projektin edetessä. Hyväksi havaittu keino ovat toimivat ja tehokkaat palaverit tiimin vetäjien välillä. On syytä myös muistaa, että yhtään rakennusta ei rakenneta kertarykäisyllä. Projekti on pilkottava riittävän pieniin hallittaviin osiin, joista vetovastuu on tiimien vetäjillä. Motivaatio pysyy korkealla, kun asettaa useita pienempiä ajallisia tavoitteita niin aloitusten kuin lopetustenkin suhteen. Emme tähtää pelkästään valmistumiseen, vaan käytämme välitavoitteita, joista rungon valmistumisen myötä harjannostajaiset on yksi sellainen.”

Sairaala Novan työmaalla on hyvin vahva työturvallisuuskulttuuri. Jokainen työmaaporteista sisään kävelevä työntekijä perehdytettiin työmaan turvallisuusasioihin. Tähän mennessä työmaalla on tehty yhteensä 92 TR-mittausta, joiden keskiarvo koko hankkeen ajalta 95%. Yhtään pysyvää vammautumista aiheuttavaa tapaturmaa ei ole tapahtunut. Jokainen yhteistyökumppani tarkistetaan, jotta he täyttävät lakisääteiset velvoitteensa.

Tervetalo kriteerit rakentamisen perustana

Sairaala Novaa rakennetaan erittäin korkeilla puhtauden- ja kosteudenhallintastandardeilla. Runkovaiheen jälkeen rakennus on välittömästi suojattu kastumiselta sääsuojilla. Betonin kuivumista seurataan kosteusmittauksin yhdessä niin tilaajan kuin Terve Talo -konsulttien kanssa ja varmennetaan rakenteiden kuivuminen ennen pinnoittamista. Kosteudenhallinta huomioidaan kaikissa materiaalivalinnoissa. Terve Talo -kokouksissa käydään läpi kaikki Sairaala Novassa käytettävät suunnittelu- ja rakenneratkaisut yhdessä suunnittelijoiden, rakentajan ja tilaajan kanssa.

”On ollut hienoa, että sekä SRV:lle että meille on alusta asti ollut tärkeintä, että me saamme Kukkumäkeen sairaalan, joka rakennetaan Terve Talo -kriteereiden pohjalta. Terve Talo -kriteerit on laitettu kaikkien edelle, oli kyse sitten aikataulusta tai rahasta”, kertoo Sairaala Novan projektijohtaja Mikko Jylhä.

 

 

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit