Tilaremontti koodaamalla?

Rakentaminen palveluna

Tilaremontti koodaamalla?

Tulevaisuudessa, eikä edes kovin etäällä, toimitilat remontoidaan uusille käyttäjille koodinpätkällä. En vielä uskalla luvata seinien siirtyvän sovelluksen avulla, mutta moni muu asia hoituu. Kun aiemmin paikalle tilattiin ammattimiehet ropaamaan ilmanvaihto, kaapelointi ja valaistus, jatkossa kevyet talotekniset säädöt tapahtuvat omalla älypuhelimellasi.

Talotekniikan sovellusten kehityksen tavoitteena on, ettei kiinteistöä itsessään tarvitse muuttaa käyttötarkoituksen muuttuessa. Esimerkiksi jos työtila muutetaan varastoksi, valaistus- ja ilmanvaihtolaitteiden fyysisen remontoinnin sijaan sovellukseen vain naputellaan uudet tiedot, ja jatkossa valot syttyvät automaattisesti himmeämpinä ilmanvaihdon hidastuessa.

Jos otetaan vielä pidempi askel tulevaisuuteen, oppiva ja ennakoiva järjestelmä tunnistaa tilan käyttötarkoituksen muutoksen ja sopeutuu tilanteeseen itsekseen.

Koodinpätkillä on merkitystä sekä niistä innostuville insinööreille että tilojen käyttäjille. Ensimmäisiä motivoi sovellusten avoimet rajapinnat ja loputtomat kehitysmahdollisuudet, jälkimmäisiä lisääntyvä käyttömukavuus. Jos käyttäjä on kalenterivarauksessaan merkannut tilan täyteen, sovellus kiihdyttää ilmanvaihdon jo etukäteen. Kun hän raikkaassa tilassa käynnistää kuvatykin, muu valaistus säätyy automaattisesti.

Kun data-analytiikka tulee taloon, tilojen käyttö on järkevämpää. Lähitulevaisuudessa sovelluspohjaisella talotekniikalla varustetut rakennukset, olivatpa ne sitten toimitiloja, kauppakeskuksia tai koteja, mukautuvat käyttäjien tarpeisiin ja toiveisiin helppokäyttöisesti ja huomaamattomasti. Kun kiinteistön ylläpito helpottuu, putoavat myös kustannukset. Tästä hyötyy loppuviimein myös vuokralaiset ja asukkaat.

Eri alojen välisten raja-aitojen kaatuminen näkyy siinä, että mullistavimmat talotekniset innovaatiot tulevat yleensä muualta kuin rakennusalalta. Esimerkiksi tavaran seuraamiseen suunniteltu logistiikkasovellus tarjoaakin toimitilaympäristössä aivan uusia mahdollisuuksia paikantaa oma työkaveri. Toisinaan ulkopuoliset silmät huomaavat jotain mitä rakentamisen perinteisiin kaavoihin urautuneet suunnittelijat eivät alkuperäisessä suunnitelmassaan hoksanneet. Langatonta sähköä odotellessa…

Automaattisesti itse itseään säätävä ilmanvaihto tai valaistus ei ole pelkästään insinöörin päiväuni, vaan energiatehokkuuden näkökulmasta äärimmäisen tärkeä säästökohde.

Oma haaveeni on laajaskaalainen energiahallinta, jossa tieto rakennusten energiatarpeesta välittyisi yksittäisen huoneen tasolta aina energialaitokselle asti. Kun pakkaset iskisivät, anturit havaitsisivat vähällä käytöllä olevat tilat ja rakennukset. Sovellus laskisi automaattisesti niiden lämpötilaa, ja energialaitokselle välittyisi tieto laskeneesta energiantarpeesta, eikä sen tarvitsisikaan nostaa tehoja tai käynnistää lisää lämpölaitoksia.

Tällaisen avoimiin rajapintoihin perustuvan infopolun toteuttamisessa on monta mutkaa, mutta yksittäisistä erillisjärjestelmistä ollaan matkalla kohti kokonaisvaltaisia, monien eri toimijoiden yhteisiä järjestelmiä. Lopputuloksena on muunneltavia, energiatehokkaita sekä käyttäjäystävällisiä työpaikkoja ja koteja.

Henri Rantanen

Kirjoittaja on SRV:n projekti-insinööri, joka haluaa luoda täysin langattomia työympäristöja ja koteja. 

 

Jaa sivu

Lue lisää

Samankaltaiset artikkelit