REDIn Valaskala

Asuminen

REDIn Valaskala

Maisema-arkkitehdit Krista Muurinen ja Teresa Rönkä:
”Valaskala ei alun perin ollut taidehanke, vaan ilmanvaihtorakenteesta on aukion suunnittelun myötä kasvanut tilataideteos.”

Valaskala-teos on 28 metriä pitkä ja 8 metriä korkea betoninen maisemaveistos Englantilaisaukiolle. Sen ovat tehneet Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo yhdessä Arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti-Pakkasen ja kuvanveistäjä Pertti Kukkosen kanssa.

Maisema-arkkitehdit Krista Muurinen ja Teresa Rönkä Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumosta kertovat valaskalan suunnittelusta: Kalasataman keskustaan kohoavat rakennukset voidaan kuvitella olevan kuin alueella lainehtineen meren saaria rantakallioineen. Aaltoilevan meren liike toteutuu aukion ja puistotilan suurissa linjoissa ja maastonmuotoilussa. Puisto ja aukiotila avautuvat ”saarimaisten” rakennusmassojen välistä kiilamaisesti kohti kantakaupunkia ja sen maamerkkejä. REDI on saari, jonka rantoja meren aallot huuhtovat. Puiston ja pihojen tasolle yltävät vain veden kuvitteelliset pärskeet.

Valaskala asettuu harkituksi osaksi Kalasatamanpuiston ja Englantilaisaukion maisema-arkkitehtuurin konseptia. Valaskala toimii katseenvangitsijana ja näkymän päätteenä aukio- ja katutilassa. Se merkitsee REDIn pääsisäänkäynnin ja toivottavasti luo erityisen, tunnistettavan paikan, jossa ihmiset kohtaavat toisensa. Valaskala vertautuu kokonsa ja hahmonsa puolesta kallioiseen luotoon ja merestä kohoavaan valaaseen. Veistoksellinen hahmo muodostaa aukion puolelle ”suojelevan” sylimäisen tilan, jonka kallistetut julkisivut avaavat teoksen kohti taivasta. Teos kasvaa aukiopinnasta. Sen viistettyjen julkisivupintojen karheus ja tummuus sekä aukiopinnan käsittely luovat mielikuvan teoksen jatkumisesta pinnan alla. Ympäröivien kulkupintojen pinnankäsittely viittaa paikalla olleeseen saaristoon ja mereen.

Teoksen pinta on rosoinen ja elävä ja sen väri vaalenee ja kevenee alhaalta ylöspäin. Viistetyt pinnat ohjaavat valoa aukiotilaan. Betonipintojen pystysuuntainen, viiltomainen uritus ja muottipinnan jaksotus saavat monimuotoisen pinnan elämään. Haasteelliset valutyöt on tehnyt Vihdin Betoni Oy.

Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy
Maanlumon työskentelytapa perustuu paikan analysointiin ja kokonaisvaltaisen suunnittelukonseptin luomiseen. Maanlumon erityisosaamisalueina ovat kaupunkiympäristöt, julkisten ulkotilojen laajat suunnitelmakokonaisuudet sekä erikoisratkaisut, kuten kannen päälle rakennettavat puistot ja pihat. Maanlumo vastaa Englantilaisaukion kaupunkikuvallisista ratkaisuista ja Kalasatamanpuiston suunnittelusta.

Arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti-Pakkanen
Huttunen-Lipasti-Pakkanen on kansainvälisesti palkittu innovatiivinen arkkitehtitoimisto, joka on eturintamassa etsimässä ratkaisuja kiinnostavan aikamme haasteisiin. Toimiston viimeaikaisia toteutuksia ovat muun muassa Helsinki Allas Seapool, asuinkerrostalo Linnakatu 3 Katajanokalla ja MXSI-arkkitehtien kanssa yhteistyönä toteutettu Serlachius-museo Gösta.

Kuvanveistäjä Pertti Kukkonen
Pertti Kukkonen tuntee hyvin betonin mahdollisuudet taideteosten materiaalina. Hän on suunnitellut ja toteuttanut lukuisia julkisia taideteoksia rakennettuun ympäristöön.

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit