REDIn Nereidi

Asuminen

REDIn Nereidi

HC Berg: ”Julkisesta taiteesta tulee henkireikä tiivistyvässä kaupunkikuvassa”

HC Bergin teos Nereidi on seitsemän metriä korkea veistos, joka tulee sijoittumaan Kalasatamankadun eteläpäätyyn, REDIn Kauppakeskuksen eteläisen sisäänkäynnin eteen. Teos koostuu kahdesta osasta; Nereidi-hahmosta ja sen aalto-jalustasta. Hahmo toteutetaan laserleikatuista ja maalatuista alumiinilevyistä. Jalustan aallot valetaan betonista. Teoksen sisälle tulee valo.

HC Berg kertoo teoksestaan REDIssä:

Minulle REDI merkitsee suojaista satamaa ja sykkivää modernia miniyhteiskuntaa, joka toimii solmukohtana kaikenlaisten ihmisten päivittäiselle kohtaamiselle. Henkilökohtaisesti Kalasataman alueen merkitys on vielä laajempi, sillä lapsuuteni muodostui saaristosta, purjehduksesta sekä kesistä Helsingissä ja Suomenlinnan ympäristössä. Inspiraation jyvä teokseen juontuu myös niiden seitsemän vuoden ajalta, jolloin opiskelin Arabianrannan Taideteollisessa korkeakoulussa ja alueen ohi pyöräillessäni huomasin siellä olevan vain vanhoja teollisuusrakennuksia ja kehittämättömiä alueita. Nyt ne alueet otetaan käyttöön ja mielestäni täällä tapahtuu jotain erityisen jännittävää REDIn ohella. On ilo ja kunnia olla mukana tässä inspiraationlähteessä. Teen parhaani sen eteen, että REDIstä tulee tulevaisuuden Helsingin merellinen solmukohta.

Uskon, että tulevaisuuden tiivistyvässä kaupungissa julkinen taide tulee toimimaan välttämättömänä henkireikänä, jonka ansiosta myös värikkäämmät ja leikilliset ideat saavat sijaa kaupunkikuvassa. Julkisen taiteen kenttä tulee varmaankin yhä enemmän toimimaan eräänlaisena kokeilulaboratoriona, jossa taiteilijat, suunnittelijat ja muut visuaalisesti kiinnostuneet kaupunkilaiset voivat kokeilla uusia ideoita. Kenties samalla klassinen katutaide integroituu enemmän osaksi uutta kaupunkisuunnittelua ja sitä osataan paremmin käyttää hyödyksi, kun visuaalisesti halutaan uudistaa vanhempia kaupunkialueita. REDIn Nereidissä halusin välittää aikamme hektisen temmon tunnelmaa ja aistimusta ja näyttää kuvallisesti, miten pystymme yhdistämään klassisiin kuvanveistomenetelmiin perustuva muotokuvaosaaminen sekä nykyteknologian antamat uudet visuaaliset mahdollisuudet. Haluan, että teos pystyy olemaan läsnä katsojalle samanaikaisesti monella visuaalisella tasolla. Teosta voidaan lähestyä ja kokea lukemattomista erilaisista lähtökohdista sekä fyysisesti että henkisesti. Siten se tulee osaksi meidän aikamme sosiaalisen median värittämää kaupunkidialogia.

REDIn Nereidi on Teos, joka on jatkuvassa muutoksessa ja joka haluaa herättää katsojassa mielikuvia tämän päivän elämästä sekä antaa myös häivähdyksen antiikin ajan mytologiasta ja merellisyydestä. Nereidi herättää uteliaisuuden ymmärtää enemmän itsestämme ja subjektiivisesta todellisuudestamme. Taideteos ei etäännytä tai jätä kylmäksi, kun liikumme sen ympärillä, vaan vangitsee ja kuljettaa katseen. Se houkuttelee meidät ottamaan osaa ajallisesti moniulotteiseen verkkoon, jossa kuva, ajatus ja tuntematon kietoutuvat toisiinsa.

Teokseni aiheet hakevat inspiraatiota monesta eri lähteestä. Se heijastaa tapaani tutkia ja pohdiskella havaintojen kautta valon ominaisuuksia. Valo on jotakin fyysistä ja käsinkosketeltavaa, mutta samalla se on kulttuurihistoriallisesta perspektiivistä katsoen eteerinen, käsittämätön ja mystiikan peittämä. Valolla on kyky tehdä näkymättömästä näkyvää.

Jaa sivu

HC Berg
Hans-Christian Berg (s.1971) on koulutukseltaan lasitaiteilija ja kuvanveistäjä. Hän tekee isoja, voimakkaita ja energisiä veistoksia. HC Berg valittiin vuoden 2007 nuoreksi taiteilijaksi. Berg on tehnyt useita julkisia teoksia esimerkiksi Turun pääkirjaston pääsisäänkäynnin yhteyteen. Hänen töitään on lukuisien suomalaisten taidemuseoiden kokoelmissa sekä useissa kansainvälisissä kokoelmissa. Berg on saanut lukuisia palkintoja ja tunnustuksia työstään.

Jaa sivu

Lue lisää REDIstä

Samankaltaiset artikkelit