Rakentavien naisten kädenjälki näkyy yhteiskunnassa pitkään

Rekrytointi

Rakentavien naisten kädenjälki näkyy yhteiskunnassa pitkään

Harvan työn tulos on ihailtavissa kaupunkikuvassa vielä yli sata vuotta projektin valmistumisen jälkeen. Rakennusalalla uransa tehnyt Kirsi Weinreich pitää työn parhaana puolena juuri konkreettisuutta – mahdollisuutta luoda toimivia ympäristöjä, joissa ihmiset työskentelevät ja viihtyvät sukupolvesta toiseen.

Suomessa on monilla mittareilla sukupuolten mukaan eriytyneet koulutusalat ja työmarkkinat. Jako miesten ja naisten töihin on säilynyt sitkeästi, jopa vahvistunut joillain aloilla. Rakentamisessa ja rakennus­suunnittelussa naisten osuus on Tilastokeskuksen tilastojen mukaan vain 11 prosenttia. Mistä lisää naisia alalle? Haastoimme SRV:n rakentavia naisia pohtimaan asiaa kansainvälisen naistenpäivän alla.

Kirsi Weinreich työskentelee SRV:llä hankintapäällikkönä. Weinreich on SRV-uransa aikana työskennellyt mm. Kampin keskuksen, Flamingon, Musiikkitalon ja REDIn työmaalla. Neljä Weinreichin hanketta on voittanut Vuoden työmaa -palkinnon. Tällä hetkellä Weinreich työskentelee T2:n laajennuksen työmaalla. Weinreichin mielestä rakennusala koetaan vieläkin kovin miehisenä alana, vaikka alalla on paljon naisille soveltuvia työtehtäviä. ”Opinto- ja ammatinvalinnanohjaajilla sekä rakennusalan yrityksillä olisi tehtävää tuoda tätä puolta esiin. Naisissa on paljon potentiaalia”, Weinreich haastaa.

Wood City -hankkeessa projekti-insinöörinä ja SRV:n toiminnan kehityksessä kehitysinsinöörinä työskentelevän Ella Malkan mielestä alan toimijoiden pitäisikin korostaa enemmän työtehtävissä tarvittavavia ihmis- ja johtamistaitoja. ”Rakentamisessa ei ole kyse ainoastaan tekniikasta, vaan myös vuorovaikutustaidoista ja monitahoisesta yhteistyöstä”, kertoo Malka.

Weinreichiä rakennukset ja suunnittelutyö on kiinnostanut kouluikäisestä lähtien, joten rakennusala oli luonteva valinta. Malkaa alassa kiinnosti sen konkreettisuus. ”Rakentaminen on näkyvä osa kaupunkien kehitystä tuotannon ensimetreiltä läpi koko rakennuksen elinkaaren.”

Työn käsinkosketeltavuus palkitsee

Weinreichin mielestä palkitsevinta hankintapäällikön työssä on onnistuneen hankinnan tekeminen. Malka puolestaan nostaa esiin erilaisten työtehtävien kirjon. ”Työmaalla pyritään mahdollistamaan sujuva tuotanto osana uudistuvaa kaupunkikuvaa. Toiminnan kehityksessä puolestaan pääsee työskentelemään rakentamisen liiketoiminnan kehitysprojektien parissa. Työtehtäväni tukevat toisiaan ja olenkin oppinut työtehtävissäni huomioimaan sekä yritystason että yksittäisen projektin näkökulman.”

Entä sukupuoli, onko sillä mitään merkitystä rakennusalan tehtävissä? ”Tähänastisen urani aikana en ole kohdannut tehtäviä, joissa sukupuolella olisi merkitystä. Kaupunkien kehittäminen kuuluu kaikille”, sanoo Malka.

 

Jaa sivu

Tule rakentamaan kanssamme!

Tule rakentamaan kanssamme!

Haemme rakentamisen ammattilaisia pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.

Katso avoimet työpaikat

Samankaltaiset artikkelit