Rakennusmateriaalien vastakkainasettelu on turhaa

Rakentaminen palveluna

Rakennusmateriaalien vastakkainasettelu on turhaa

Rakentamista säädellään yhä vahvemmin normeilla ja ohjeistuksella. Rakentamisen materiaalikysymystä ei kuitenkaan projektipäällikkö Antti Aaltosen mukaan haluta ratkaista politiikalla tai sääntelyllä.

”Materiaalivalinnan perussääntö on se, että valitaan kuhunkin käyttötarkoitukseen parhaiten sopiva materiaali. Rakennusliikkeiden näkökulmasta eri materiaalien välinen vastakkainasettelu on turhaa, koska valinnassa ei ole yhtä oikeaa vaihtoehtoa”, toteaa Aaltonen.

Aaltosen mukaan asiassa pitäisi mennä reippaasti suunnittelu- ja käyttäjälähtöisyys edellä. ”Suuri osa hyvistä ja toimivista rakennuksista ovat niin sanottuja hybrideitä. Näin on esimerkiksi useissa hallirakennuksissa, joissa pilarit ovat betonista, jännevälin kattopalkit puusta, ja niitä yhdistävät teräksiset kiinnikkeet. Puurakentamisessakin tarvitaan myös betonia ja terästä”, Aaltonen jatkaa.

Entä sitten materiaalien välinen kilpailu? Eikö materiaaleilla olisi hyvä olla yhtenäiset kriteerit, jolloin kilpailukin olisi puolueetonta ja avointa?

”Ideaalitilanteessa rakennusalan toimijoilla olisi rungon osalta kolme tai useampi aito vaihtoehto, joista valita. Niiden pitäisi olla kaikkien samalla viivalla – yhtä valmiita konsepteja ja yhtä helppoja toteuttaa. Tällä hetkellä kuitenkin betoni dominoi selvästi.”

Otamme SRV:llä strategian mukaisesti aina käyttöön uusia innovaatioita, myös mitä tulee rakennusmateriaaleihin. ”Meillä on tälläkin hetkellä työn alla todella näyttäviä, mutta myös haastavia puuhankkeita. Kun esimerkiksi puun laajempi käyttö rakentamisessa tulevaisuudessa lisääntyy, muidenkin kuin omakotitalojen osalta, meillä on jo valmiita referenssejä ja olemme siten myös vahvoilla kun neuvotellaan uusista vastaavavista hankkeista. Allianssihankkeissa oli aikanaan sama ilmiö”, muistelee Aaltonen.

Juttu on alunperin julkaistu vuoden 2017 vuosikertomuksessa

Jaa sivu

Antti Aaltonen

Antti Aaltonen

Projektipäällikkö, SRV

"Rakentamisen materiaalikysymystä ei Antin mukaan haluta ratkaista politiikalla tai sääntelyllä."

Lue lisää

Rakentaminen palveluna

Rakentaminen palveluna

Lue lisää
Etäperehdytys yhtenäistää laatua ja tuo sujuvuutta

Etäperehdytys yhtenäistää laatua ja tuo sujuvuutta

Lue tarina
Lapinmäentien graniittilevyjä hyödynnetään uusissa julkisivuissa

Lapinmäentien graniittilevyjä hyödynnetään uusissa julkisivuissa

Lue tarina

Samankaltaiset artikkelit