Puistokansi Bryga Helsingin Kalastamassa rikastuttaa kaupunkiympäristöä ja edistää kaupunkiekologiaa

Vastuullisuus

Puistokansi Bryga Helsingin Kalastamassa rikastuttaa kaupunkiympäristöä ja edistää kaupunkiekologiaa

Ympäröivä luonto on otettu tarkoin huomioon SRV:n Helsingin Kalasatamaan toteuttaman kauppakeskus REDIn katolla, jossa sijaitsee vuoden ympäristörakenteeksikin valittu puistokansi Bryga. Bryga on osa Kalasataman ulkoalueiden kokonaisuutta, jonka teemana on alueen menneisyys saaristona ja teollisena satamaympäristönä. Brygan suunnittelun lähtökohtana ovat olleet alueella muinoin sijainneet Kalliosaaret sekä noin vuosikymmen sitten toimintansa lakkauttanut satama.

Lännessä silmien eteen levittäytyy kaupunki, idässä ihailtavana on meri. Puistokannelle on istutettu yli 50 kasvilajia. Kasvillisuutena on puiston teemaan sopivia merenrannan ja saariston lajeja: havu- ja lehtipensaita, perenna- ja heinäkasvillisuutta, nurmikkoa sekä pergoloita pitkin kiipeäviä köynnöksiä.

 

Myös hulevesien käsittely on ollut merkittävä osa puiston suunnittelua. Koko puistokannen alueelle on asennettu hulevesienkeräilykennosto, jonka avulla vettä viivytetään, tasataan kosteusolosuhteita ja hyödynnetään kasvillisuuden käyttöön. Maastokummut ja istutukset viivyttävät myös omalta osaltaan hulevesiä. Pääreittiä reunustaa pintavesiä kokoava, luonnonkivien rytmittämä valettu uoma, jossa vesi sateen jälkeen viipyilee.

 

Brygan pinta-alasta on noin 35 prosenttia kasvillisuutta ja 18 prosenttia muuta vettä läpäisevää pintaa. Istutusalueet lisäävät kaupunkiluonnon monimuotoisuutta, parantavat pienilmasto-olosuhteita ja akustiikkaa, vähentävät tuulisuutta ja hulevesien kuormitusta viemäreihin sekä sitovat ilman epäpuhtauksia.

 

#SRVrakentaa #luonto2020 #monimuotoisuus #luonnonmonimuotoisuus #rakentavasti

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit