Pressin huippumodernissa talotekniikassa äly tulee pois komerosta

Rakentaminen palveluna

Pressin huippumodernissa talotekniikassa äly tulee pois komerosta

Pressin tilat toimivat suunnitteluvaiheessa pilottina myös erilaisille talotekniikan kehityshankkeille. Kiinteistöön on tulossa paljon uutta teknologiaa, joka mahdollistaa uudenlaisia tapoja toimia. Kaiken taustalla on muuntojoustavuus; tilat soveltuvat ja ovat helposti muunneltavissa eri alojen yritysten tarpeisiin nyt ja vuosien päästä.

SRV:n Talotekniikka-yksikön johtajan Tapani Nousiaisen mukaan esimerkiksi Pressiin tulevaa valaisinohjausta ei ole samassa laajuudessa käytössä vielä missään muualla.

– Valaistusta voidaan säätää huomioiden päivänvalon määrä, mikä vaikuttaa luonnollisesti energiakustannuksiin. Valaistuksen säätöön vaikuttavat myös tiloja käyttävien henkilöiden yksilölliset tarpeet. Apuna on myös liiketunnistin, joka havaitsee ja tunnistaa viimeksi olleen tason. Toimistopuolella ei jatkossa ole enää seinillä perinteisiä valokatkaisijoita. Samoin pistorasioita voidaan etäohjata vaikkapa mobiililaitteen kautta, hän kertoo.

Projekti-insinööri Henri Rantanen vahvistaa, että kehitystyön taustalla on tavoite täysin langattomasta työympäristöstä. Tulevaisuudessa eri toimintojen säätö onnistuu myös puheohjauksen avulla. Pölyä keräävät ja sotkuiset johtoniput pöytien alla ja huoneiden nurkissa jäävät nekin ennen pitkää historiaan.

–  Äly ei ole enää komerossa tai johdon päässä vaan se leijailee tiloissa kaikkialla. Olemme testanneet mm. Amazonin Alexa-teknologiaa valaistuksen ohjaamiseen. Toistaiseksi Alexan ääniohjaus toimii vain englanniksi, mutta siihenkin on varmasti tulossa muutos ennemmin tai myöhemmin, hän toteaa.

Digitaaliset näytöt ohjaavat työpisteen valinnassa

Työntekemisen tapa ja paikka on muuttunut ja useissa yrityksissä jokainen valitsee jo nyt itselleen sopivan työpisteen vapaana olevista. SRV on tähän liittyen kehittänyt kotimaisen yhteistyökumppanin järjestelmää, joka on testikäytössä omassa pääkonttorissa Derbyssä.

–  Esimerkiksi monitilatoimistoissa on tulevaisuudessa sisäänkäyntien tai hissien luona digitaalinen näyttö, joka heti kertoo vapaana olevat paikat. Henkilö voi omalla puhelimellaan NFC-teknologiaa hyödyntäen kirjata itsensä työpisteen käyttäjäksi. Tällöin kollegat myös löytävät hänet hakutoiminnon kautta helposti, vaikka perinteisiä omia istumapaikkoja ei enää ole, Henri Rantanen kuvailee.

Tavoitteena on, että tilojen käyttäjän ei tarvitse miettiä ympärillä olevaa automaatiota. Tekniikan tulee olla huomaamatonta. Henri Rantasen mukaan kehitys on ollut nopeaa ja vauhti vain kiihtyy.

–  Kukaan ei tiedä, missä olemme viiden vuoden kuluttua. Järjestelmien kehittäjillä on avoimet rajapinnat, jolloin kaikkien on mahdollista liittyä mukaan. IoT-maailma eli esineiden internet mahdollistaa eri laitteiden kytkemisen verkkoon. Käytännössä tämä merkitsee, että muunneltavuus on rajaton.

Share page

Pressi – monimuotoista toimitilaa

Pressi – monimuotoista toimitilaa

Vastuulliseksi suunniteltu Pressi Smart Premises sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella Vantaankoskella. B-talo on valmistunut 10/2022.

Kysy vapaista tiloistaShare page

Samankaltaiset artikkelit