Pressin energiajärjestelmä pienentää hiilijalanjälkeä – ja takaa mukavat työskentelyolosuhteet

Kaupunkien kehittäjä

Pressin energiajärjestelmä pienentää hiilijalanjälkeä – ja takaa mukavat työskentelyolosuhteet

Kiinteistöjen energiajärjestelmien kehitys on viime vuosina edennyt isoin harppauksin. SRV tunnetaan uusiutuvaa energiaa hyödyntävän rakentamisen edelläkävijänä. Pressissä se tarkoittaa maalämmön ja aurinkosähkön käyttöä tavoitteena mahdollisimman suuri kiinteistön energiaomavaraisuus.

Talotekniikka-yksikön johtaja Tapani Nousiainen on ollut SRVläisenä eturivissä mukana teknologian kehittyessä.

“Hyödynnämme rakennusprojekteissa aiemmista kohteista kertynyttä mittaustietoa suunnittelun apuna. Jokaisen kiinteistön energiaratkaisut suunnitellaan kuitenkin aina erikseen kunkin kohteen erityispiirteet huomioon ottaen. Tämä pätee myös Pressin kohdalla”, Nousiainen kertoo.

Pääosassa uusiutuvat energianlähteet

Nousiaisen mukaan Pressiin suunnitelluilla energiaratkaisulla on haettu mahdollisimman suurta omavaraisuutta ja edullisia kiinteistön käyttökustannuksia, mikä hyödyttää myös vuokralaisia.

Keskeisenä uutena innovaationa kokonaissuunnittelussa on sisäisen energian uudelleen käytön optimointi. Tietyissä ratkaisuissa ollaan huomioitu kysynnän jousto energian hankkimisessa. Kaikilla toimenpiteillä tähdätään siihen, että ostoenergian osuus on mahdollisimman pieni. Nousiainen vahvistaa, että viihtyvyydestä ei silti ole yhtään tingitty:

“Meillä on ympäristöystävällisestä rakentamisesta hyviä käytännön kokemuksia ja seurantatietoa jo pidemmältä ajalta. Niitä käytetään hyödyksi. Samalla huomioimme kaikessa suunnittelussa tiloihin tulevien vuokralaisten tarpeet.”

Rakennusten hiilijalanjälkeä voidaan pienentää uusien energiamuotojen avulla. Pressin energialähteenä ovat maalämpö ja aurinkopaneelit. Maalämpö tulee rakennuksen valmistuessa vastaamaan yli 90 prosenttia käytettävän lämpö- ja jäähdytysenergian tarpeesta. Lisäksi aurinkopaneeleiden avulla katetaan mahdollisimman suuri osa kiinteistösähkön tuotannosta.

“Aurinkosähkön tuotannossa tulee raja vastaan kattoneliöiden kohdalla. Pressin aurinkopaneelit tuottavat jatkossa noin 10 % kiinteistösähköstä. Tämä on kokonaisuuteen ja kattopinta-alaan nähden hyvä tilanne”, toteaa Nousiainen.

Talotekniikka varmistaa sopivat olosuhteet kaikille

Tekoäly ja digitalisaatio ovat mukana talotekniikassa. Nykyaikainen rakennusautomaatio helpottaa kiinteistön ylläpitoa. Se ohjaa myös Pressin eri järjestelmiä ja mahdollistaa niiden reaaliaikaisen seurannan.

“Esimerkiksi ilmanvaihdossa seurataan sisäilmaston olosuhdetta heti alusta alkaen. Mahdollisista poikkeamista saadaan välittömästi tieto ylläpidolle. Myös valaistusta voidaan säätää huomioiden päivänvalon määrä ja tiloja käyttävien henkilöiden yksilölliset tarpeet”, vahvistaa Nousiainen.

Jaa sivu

Ota yhteyttä

Lue lisää

Samankaltaiset artikkelit