– Asuminen
Mitä yhteistä on Topi Sorsakoskella ja HIM:llä? Ainakin se, että molempien musiikkia on levytetty Pitäjänmäessä Finnvoxin studiolla. Huomaamattomassa tiilitalossa pelti- ja rautatyöyrityksen ja taksifirman naapurissa syntyy kansainvälisen tason jälkeä.
Pitäjänmäen teollisuusalueen kainalossa, rauhallisella Pajamäen alueella on tehty suomalaisen musiikin historiaa jo useamman vuosikymmenen ajan. Vuonna 1965 perustettu Finnvox-studio on lukemattomien nimekkäiden artistien työmaa, jossa on tehty niin iskelmää, heviä kuin kansanmusiikkiakin.
– 53-vuotias studio on poikkeuksellinen tällä alalla. Me olemme säilyneet, sillä olemme sopeuttaneet toimintaamme muutosten mukaan. Näissä hommissa pelkkä tekninen osaaminen ei riitä, vaan pitää olla kokemusta, näkemystä ja lahjakkuutta, studion johtaja Risto Hemmi kertoo.
Finnvoxilla on aikaisemmin ollut muun muassa vinyylipuristamo ja kasettimonistamo, mutta niiden tiloihin on nyt rakennettu uusia studioita. Niitä on nyt yhteensä kymmenen, ja isoimpaan mahtuu jopa 30-40-henkinen orkesteri. Kymmenen vakituisen työntekijän ja freelancer-joukon voimin studiolla äänitetään, miksataan, masteroidaan ja tehdään ääntä kuvaan.
– Sekä työntekijöitä että studioita on aika iso määrä, kun vertaa alaan yleensä. Kansainvälinen menestys osoittaa, että me hoidamme hommamme hyvin.
Finnvoxin käytävien seinille on ripustettu studiolla levyttäneiden artistien levyjä: joukosta löytyvät muun muassa Arja Koriseva, Ultra Bra, Nightwish, Rauli Badding Somerjoki ja Topi Sorsakoski. Lähes jokainen suomalainen artisti ja yhtye, joka on viimeisen 50 vuoden aikana ollut jotain, on jossain vaiheessa kuulunut studion asiakaskuntaan. Studiossa on äänitetty satoja jokaiselle suomalaiselle tuttuja levyjä.
Vuonna 1979 Finnvoxin riveihin liittynyt Hemmi on ehtinyt tehdä töitä kovien nimien kanssa.
– 60-luvun suurimpia olivat muun muassa Wigwam ja Tasavallan presidentti. Vuonna 1980 tein Pelle Miljoonan kanssa Moottoritie on kuuma -albumin ja esimerkiksi J. Karjalaisen kanssa on tehty 12 albumia. Kansainvälisesti näkyvimmät artistit ovat Nightwishin lisäksi Children of Bodom ja HIM, Hemmi listaa.
– Uusimpia projekteja tehdään muun muassa Lordin, Kotiteollisuuden, Pate Mustajärven ja Children of Bodomin kanssa. Kun tekee pitkään yhteistyötä saman artistin kanssa, työskentelystä tulee suoraviivaisempaa ja helpompaa, ja suhteesta tulee muutakin kuin työsuhde.
Muutama ulkomaalainen fani on joskus käynyt kyselemässä, voisivatko he käydä katsomassa studiota, jossa HIM on levyttänyt. Nurkissa pyörivistä faneista ei kuitenkaan ole tarvinnut huolehtia, vaikka kaikki paikalliset tietävät, että studiossa käy kuuluisuuksia. Kuka tahansa musiikin ystävä ei pääsisikään käymään studiolla.
– Asiakkaat haluavat tehdä töitä rauhassa eikä heidän käynneistään kuuluteta ympäriinsä. Heillä pitää olla omaa rauhaa ja yksityisyyttä tehdä töitä.
Risto Hemmi on myös vapaa-ajallaan kaikkiruokainen musiikin suhteen, joskin hän kuuntelee työn vastapainoksi paljon esimerkiksi klassista musiikkia ja jazzia, ja käy usein Helsingin kaupunginorkesterin konserteissa.
– En pidä musiikkia taustamusiikkina, vaan kun kuuntelen, haluan keskittyä. Välillä pääsen siihen tilaan, että vain nautin musiikista enkä analysoi ja kuuntele, ovatko bassot liian lujalla, Hemmi nauraa.
– Avaan radionkin aika harvoin, mutta joka kerta sieltä tulee miksaamiani biisejä: viime kerralla Scandinavian Music Groupin Ikaros ja J. Karjalaisen Sekaisin. Se on aina yhtä mieltä ylentävä hetki ja voin olla tyytyväinen työhöni.
1. Hyvät yhteydet – tänne on helppo tulla mistä suunnasta tahansa.
2. Sopiva sekoitus asutusta ja työpaikkoja, ja vihreyttä kivasti väleissä.
3. Kaikki palvelut mukavasti lähellä.