Pian avautuva Uusi lastensairaala toivoa täynnä

Rakentaminen palveluna

Pian avautuva Uusi lastensairaala toivoa täynnä

Uuden lastensairaalan avajaisia vietettiin torstaina 6.9.2018 Helsingin Meilahdessa. Syyskuussa toimintansa käynnistävän sairaalan kutsuvierastilaisuutta kunnioittivat läsnäolollaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

”Uusi lastensairaala mahdollistaa Pohjoismaissa sovittujen lastensairaalastandardien toteutumisen”, sanoi Uuden lastensairaalan tukiyhdistyksen puheenjohtaja Anne Berner.

”Meillä kaikilla on yhteinen vastuu jok’ ikisestä lapsesta ja heidän terveydestään Suomessa. Tarvitsimme kipeästi uuden lastensairaalan. Se on nyt tässä, valmiina toimintaan”, HUSin hallituksen puheenjohtaja Ulla-Marja Urho sanoi ja kiitti kaikkia sairaalan rakentamiseen osallistuneita.

”Uuden lastensairaalaan luominen on ollut huikean kansalaisten yhteen tulemisen näytös. Voimme yhdessä ja yksituumaisuudella saada aikaan muutoksen. Reilun viikon kuluttua tulevat ensimmäiset potilaat ja perheet sairaalaan, olemme tästä haaveilleet ja olemme siihen valmiit”, totesi HUSin toimialajohtaja Jari Petäjä.

Rakentamista on rahoitettu julkisten varojen lisäksi yksityisten ihmisten ja yritysten lahjoituksilla. Yli miljoona suomalaista osallistui uuden lastensairaalan rakentamiseen, kansalaiskeräys tuotti liki 40 miljoonaa euroa. Myös avajaisissa mukana ollut tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiinnitti tähän huomiota puheessaan tunnetun Muumi-sitaatin välityksellä:

”Luultavasti myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu – näin on joskus tuuminut muumipappa. Että huonoa seuraisi hyvä, että pienet potilaat heräisivät auringonnousuun. Sitä me kaikki sydämestämme toivomme”, presidentti Niinistö sanoi.

”Lapsen kuuleminen näkyy sairaalan sisätiloissa. Kokonaisuus henkii muumi-filosofiaa teemojen mukaan. Sairaalan pohjakerroksista noustaan luontoaiheiden kera meren alta rantaan ja ylöspäin kohti avaruutta – ja kaikkea tätä kerrotaan muumikielellä ja kuvilla”, kuvasi presidentti Niinistö.

Turvallisesti ja terveellisesti rakennettu

Pääurakoitsijana toiminut SRV luovutti sairaalaan HUS:n hallintaan kaksi kuukautta alkuperäisestä aikataulusta etuajassa, toukokuussa 2018. Rakentaminen aloitettiin vuonna 2014. Sairaalaa rakennettiin vaativimmalla puhtausluokalla, Terve Talo –kriteereillä, voimakkaasti puhtauden- ja kosteudenhallintaan panostaen. Avainasemassa oli toimijoiden välinen yhteistyö.

”Hanke sai aikanaan alkunsa juuri lahjoittajien yhteistyöstä. Rakentaminen käynnistyi ja eteni hyvässä yhteistyössä rakennuttajan, käyttäjien, suunnittelijoiden, urakoitsijoiden sekä yli 300 aliurakoitsijan kanssa. Tämä on todella ollut yhteinen ponnistus, ja siksi se on paitsi SRV:lle, myös suomalaisen sairaalarakentamisen historian kannalta erityinen hanke. Hanke oli myös monella tapaa teknisesti haastava, ja lisäksi suunnitelmien valmiusaste oli työtä aloitettaessa poikkeuksellisen matala. Lopulta erityisesti toimijoiden välisen tehokkaan yhteistyön ansiosta sairaala pystyttiin luovuttamaan tavoiteaikataulusta etuajassa. Suuri kiitos siitä kuuluu kaikille hankkeeseen osallistuneille”, kertoo SRV:n projektipäällikkö Mirja Serenius hankkeen toteutuksesta.

Uusi lastensairaala aukeaa vaiheittain syyskuun 2018 aikana, 17.9. alkaen. Päivystys aukeaa 25.9.2018. HUS:in mukaan Uudessa lastensairaalassa hoidetaan potilaita kaikkialta Suomesta. Monien vaativien sairauksien hoito kuten elinsiirrot ja sydänkirurgia keskitetään sinne.

SRV:n vahva rooli sairaalarakentajana näkyy nyt valmistuneen Uuden lastensairaalan lisäksi muun muassa rakenteilla olevassa Siltasairaalassa Helsingissä, Taysin etupihan uudisrakennuksissa Tampereella sekä Keski-Suomen Sairaala Novassa Jyväskylässä. SRV:n työn alla olevien sairaala- ja terveydenhuollon hankkeiden yhteisarvo on Uuden lastensairaalan valmistumisen jälkeen 703 miljoonaa euroa.

 

Katso video Uuden lastensairaalan valmistumisesta

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit