Perinteiset toimijat ja uudet innovaatiot lyövät kättä Keilaniemessä

Asuminen

Perinteiset toimijat ja uudet innovaatiot lyövät kättä Keilaniemessä

Tiedätkö, mitä yhteistä on Lontoon The Shard -pilvenpiirtäjän hisseillä, jäterasvoista ja kasviöljystä valmistetulla Neste MY uusiutuva diesel™ -biopolttoaineella sekä Angry Birds -videopelillä? Ensi kuulemalta ei paljon mitään, mutta toisaalta paljonkin.

Hyvä vastaus on, että kaikki ovat suomalaislähtöisiä innovaatioita, mutta vielä lähemmäksi osuu Keilaniemi. Meren rannalla Espoossa sijaitsee useiden suomalaisten pörssiyhtiöiden pääkonttorien keskittymä. Joukossa ovat myös kansainvälisesti menestyneet Kone, Neste ja Rovio, joiden tuotteista on kyse.

Metsästä pörssibisneksen ytimeen

Keilaniemi on käsite ja sen tunnetuin maamerkki on ikoninen tornitalo, jonka huipulta näkee kauas kaupunkirajojen ulkopuolelle. Alueen jalostaminen liike-elämän käyttöön alkoi 1970-luvulla metsäiselle rantatontille rakennetusta Nesteen pääkonttorista. Suomen korkeimmasta rakennuksesta ”Raaden hampaasta” tuli nähtävyys, jota lähdettiin katsomaan kauempaakin.

Nestettä ovat sittemmin seuranneet monet muutkin tunnetut suomalaisyritykset. Viimeisimpiä alueelle pääkonttorinsa siirtäneitä pörssiyhtiöitä ovat Valmet ja Tieto. Tornista pois muuttanut Neste jatkaa öljyalan toimintaansa uusissa tiloissa lähistöllä. Energiayhtiö Fortumista tuli vuosi sitten Tiedon ja Microsoftin naapuri Nokian entisessä pääkonttorissa.

Voidaan perustellusti todeta, että Helsingin pörssin markkina-arvosta erittäin merkittävä osa pitää tätä nykyä kotipaikkanaan Keilaniemeä. Keilaniemestä onkin yhdessä naapurinsa Otaniemen kanssa kasvanut vuosikymmenten aikana Suomen merkittävin liike-elämän, teknologian ja innovaatioiden keskittymä.

Nesteen innovaatiotoiminta osallistaa henkilöstön lisäksi kumppaneita

Keilaniemen kanta-asukas Neste on polttoaineiden moniosaaja, jonka alkuperäisenä tehtävänä oli hoitaa Suomen öljyhuoltoa sotien jälkeen. Samaa velvoitetta ei enää ole ja yhtiöstä on vuosien varrella kehittynyt maailman suurin jätteistä ja tähteistä jalostetun uusiutuvan dieselin tuottaja.

Yhtiö on kaukonäköisesti panostanut jo pitkään innovaatiokulttuurin kehittämiseen. Kiitos Nesteen menestyksestä lankeaakin hyvin johdetulle toiminnalle, joka osallistaa koko henkilöstön. Innovaatiopäällikkö Pirjo Kuuppo tuntee läpikotaisin ideoiden keräämisessä hyödynnetyt työkalut.

– Sekä ideoiden että aloitteiden käsittelylle on olemassa omat prosessinsa ja kaikki saatu palaute käydään säännöllisesti läpi asiantuntijatiimeissä. Meillä on jo vuosia ollut käytössä koko konsernin laajuinen työkalu ideoiden keräämiseen. Sen lisäksi kotimaan jalostamoilla ja logistiikassa on erillinen aloitejärjestelmä prosessien, kunnossapidon ja toimintatapojen kehittämistä varten.

Toimintamalleja päivitetään jatkuvasti muuttuvien tarpeiden mukaan. Parhaimmat ideat seuloutuvat toteutukseen joko liiketoimintojen tai jalostamojen operatiivisessa toiminnassa sekä T&K -hankkeina.

– Meillä on myös varsin vilkas ja laaja-alainen työpajatoiminta. Muussa aloitetoiminnassa hyödynnetyillä digitaalisilla työkaluilla kerätään usein myös työpajojen tuotoksia, Pirjo Kuuppo kertoo.

Lisäksi Neste toimii aktiivisesti yhteistyössä lukuisten kotimaisten ja ulkomaisten kumppaneiden kanssa. Muuan muassa lähistöllä Otaniemessä sijaitsevien VTT:n ja Aalto-yliopiston kanssa on tehty yhteistyötä eri kehitysprojekteissa jo useiden vuosien ajan.

Varmaa on, että Keilaniemi tulee jatkossakin olemaan monipuolinen ja kansainvälinen yritys-, tutkimus- ja innovaatioalue, mutta siitä on lähivuosina tulossa myös korkealuokkainen asuinalue. Merellinen sijainti ja hyvät liikenneyhteydet ilahduttavat tulevaisuudessa työssäkäyvien lisäksi alueen omia asukkaita.

 

Jaa sivu

Tutustu myös näihin

Samankaltaiset artikkelit