Päivitä mielikuvasi Martinlaaksosta

Asuminen

Päivitä mielikuvasi Martinlaaksosta

Länsi-Vantaan vehreä helmi on kokemassa renessanssin. Vantaa ei ole ollut entisensä Kehäradan laitettua veren kiertämään kohisten. Ratakaupungeissa on nyt uutta elinvoimaa: ihmiset liikkuvat sujuvammin, rakennuskanta uudistuu ja palvelut kehittyvät. Martinlaakso on yksi uuteen kukoistukseen heränneistä kaupunginosista. Siitä on kehittymässä urbaanista, mutta luonnonläheisestä asumisesta kiinnostuneiden unelmakohde huippuyhteyksien varteen.

Pääosin 60-70-luvulla rakennetun Martinlaakson piristysruiskeeseen sisältyvät uusittu kävelykatu ja useita uusia asuntokortteleita. Uudet kodit nousevat uimahallin vierestä puretun vanhan ostarin tilalle sekä Laajavuoren koululta vapautuneelle tontille. Lisäksi vanhojen talojen lomaan on rakennettu yksittäisiä uusia kerrostaloja.

Martinlaakson asukasluvun ennustetaan kasvavan lähivuosina noin kymmenen prosenttia nykyisestä noin 12 000:sta. Pientalovaltaisen asuntotarjonnan monipuolistuminen on kääntänyt väestönmuutoksen positiiviseksi, sillä lapsiperheille on vapautunut perheasuntoja vanhoilta asukkailta.

Alkuperäinen martsarilainen ei muualle muuttaisi

Harvalla ulkopuolisella tulee varsinaisesti asiaa Martinlaaksoon, joten mielikuva alueesta rajoittuu yleensä nopeaan läpikulkumatkaan. Nyt on hyvä syy pysähtyä ja jalkautua paikan päälle, sillä Martinlaakson viehätysvoima kätkeytyy vehreille raiteille ja suurille sisäpihoille. Kun asukkailta, joista monet muuten ovat alkuperäisiä martsarilaisia, kysytään kotiseudun parhaista puolista, vastaukset ovat yleensä seuraavia:

Parasta Martinlaaksossa on linnunlaulu ja valkovuokot. Täällä kohtaavat rauhalliset asuinalueet, monipuoliset palvelut ja lukuisat vapaa-ajanviettomahdollisuudet. Uudet asunnot ovat kohtuuhintaisia, ja arkkitehtuuri muutakin kuin harmaata betonia. Jos tulee asiaa muualle, kulkuyhteyden pelaavat.

Tässä jutussa mainitaan kuusi kertaa sana vehreys, eikä suotta. Martinlaakson keuhkoina toimivat viheralueet, jotka tuovat väljyyttä rakenteeseen ja tarjoavat paikan vetää keuhkojen täydeltä raikasta ilmaa. Myös viheralueita parannellaan, ja ihmisiä yhteen kokoavat aukiot saavat kasvojenkohotuksen.

Vehreä Martinlaakso houkuttelee asukkaita, vilkas Vantaankoski yrityksiä ja urbaani Myyrmäki opiskelijoita ja startup-yrityksiä

Martinlaakson kehitystyö kulkee käsi kädessä Vantaan ratakaupungin muiden kaupunginosien Myyrmäen ja Vantaankosken kanssa.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan visiossa ratakaupunkiin syntyy elinvoimaiset keskustat, jotka erottuvat vahvalla paikallisidentiteetillään ja mieleenpainuvalla kaupunkikuvallaan. Kullakin kaupunginosalla on tulevaisuuden Vantaalla oma roolinsa: vehreän Martinlaakson rinnalla vahvistuu houkutteleva työpaikka-alue Vantaankoski, ja Myyrmäki on urbaani keskusta-alue ja startup-yritysten kasvualusta kauppakeskuksineen ja oppilaitoksineen.

3 vinkkiä uudistuvaan Martinlaaksoon

  1. Kulttuuritalo Martinus on konsertti- ja kulttuuritalo, joka tarjoaa tiloja erilaisille tapahtumille kokouksista ja seminaareista musiikki- ja kulttuuritilaisuuksiin.
  2. Martinlaakson asukasyhdistyksen järjestämät siivoustalkoot keväällä ja Martinmarkkinat marraskuussa kuvastavat alueen yhteishenkeä.
  3. Englanninkielinen opetus – Martinlaakson naapurissa Kaivokselan koulussa kaikilla luokka-asteilla ensimmäisestä kuudenteen on yksi englanninkielinen luokka. Englannin kielen suosion vuoksi kaupunki aikoo lisäksi perustaa ensi syksylle jopa kahdeksan uutta englannin kielirikasteista esiopetusryhmää.

Kuva: Vantaan Kaupunki
Juttua varten on haastateltu Vantaan kaupungin asemakaavasuunnittelija Johanna Rajalaa ja puistosuunnittelupäällikkö Heidi Burjamia. Lisäksi lähteenä on käytetty Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunnan 19.4.2017 hyväksymää visiotyötä ja Martinlaakson kehityskuvaraporttia.

Jaa sivu

Tutustu kohteeseemme alueella

Samankaltaiset artikkelit