Kevätretki Helsingin kattojen yläpuolelle

Kaupunkien kehittäjä

Kevätretki Helsingin kattojen yläpuolelle

Päiväkoti Korallin esikouluryhmä tutustui kevätretkellä Kalasataman tornitalon työmaahan.

Kesällä Kalasatamaan valmistuu kolmas SRV:n rakentama asuintornitalo, Lumo Kotien As Oy Helsingin Lumo One. 31-kerroksisen Lumo Onen työmaa on herättänyt laajalti kiinnostusta, ja työmaalla on vieraillut useita eri vierailijaryhmiä koronarajoitusten lievennyttyä.

Toukokuisena tiistaina työmaalle saapuvat todelliset tulevaisuuden tekijät ja rakentajat. Vuosaarelaisen päiväkoti Korallin esiopetusryhmä Metsätiaiset tulee tutustumaan tornitalon työmaahan. Idean takana on Lilja Nykänen, joka ehdotti SRV:llä työnjohtajana työskentelevälle isälleen Elmo Nykäselle, voisiko oma päiväkotiryhmä tulla kevätretkelle tornitalon työmaalle. Lumo Onen vastaava mestari Mika Kuukkanen innostui ideasta. Myös Kuukkasella on kokemusta omien lasten työmaavierailuista.

Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Susanna Riikonen kertoo, että aikaisemmin päiväkodin kevätretkien kohteena on ollut erilaiset museot. Tällä kertaa kulttuuriteema jatkuu luontevasti urbaanin kaupunkikulttuurin merkeissä.

Metsätiaisten ryhmä menestyi Helsingin kaupungin STEAM-kilpailussa, jonka aiheena oli tänä vuonna Helsinki toimivana, viihtyisänä ja kestävänä kaupunkina. Aiheeseen sisältyi arkkitehtuuri, energia, kiertotalous, liikenne ja luonto.

Seuraamme aktiivisesti nuorten ajatuksia kehittyvästä kaupungista ja asumisen kestävistä ratkaisuista nuorisopaneelin kautta. Nyt kuunnellaan vuorostaan kaupunkikulttuuriin perehtyneiden lasten ajatuksia asumisesta ja rakentamisesta.

Turvavarusteet kiinnostavat esikoululaisia

Oransseihin huomioliiveihin sonnustautuneet lapset saapuvat kauppakeskus REDIin SRV:n Living Roomiin tiiviissä parijonossa. Oranssit liivit vaihtuvat keltaisiin vierailijaliiveihin, ja kaikki saavat kypärän, paikannustunnisteen ja suojalasit. Kuukkasen ja Nykäsen lisäksi kohteen työsuojeluvaltuutettu Sami Gustafsson osallistuu työmaakierrokselle.

Kuukkanen komentaa vastaavan mestarin jämäkkyydellä lapset istumaan. Samalla hän toteaa naurahtaen, että he ovat tottelevaisempia kuin työmiehet. Ennen työmaalle siirtymistä käydään lävitse turvallisuusohjeet. Lapset kuuntelevat tarkkaavaisina, kun heille kerrotaan, miksi työmaalla käytetään turvavarusteita ja mitä kaikkea turvavarustukseen kuuluu.

Nopea hissimatka tekee vaikutuksen

Vierailun varsinainen kohde on tornitalon 31. kerros, jossa ryhmä pääsee tutustumaan kahteen asuntoon. Alue on eristetty muusta työmaasta vierailun ajaksi.

On aika siirtyä parijonoon ja matka jatkuu REDIn käytävää pitkin hissille, jolla pääsee hujauksessa ylimpään kerrokseen. Nopea hissimatka tekee vaikutuksen Metsätiaisiin. Perillä ihastusta puolestaan herättävät Helsingin kattojen ylle avautuvat maisemat.

Päiväkotiryhmä Lumo One -tornitalossa vierailulla ihastelemassa maisemia ikkunoista

Korkean paikan pelosta ei näy jälkeäkään. Lapset hakeutuvat ikkunan äärelle. Iloinen puheen sorina täyttää asunnon. Joku miettii, näkyykö Tallinna. Näkymä herättää pienissä katsojissa monenlaista ihmetystä, mutta yksi kohde erottuu ylitse kaiken muun. Kiinnostavinta on iloisena väriläiskänä erottuva sirkus.

Mikä lapsia kiinnostaa rakentamisessa?

Monet asiat askarruttavat uteliaita esiopetusryhmäläisiä. Lapsia kiinnostaa, kuinka rakennusten pohjat tehdään. Myös hissin toiminta herättää ajatuksia. Mikä on viherhuone ja miksi tornitalossa ei ole parvekkeita? Rakennusalan ammattilaiset vastaavat mielellään kysymyksiin. Kuukkanen kertoo, kuinka rakentamiseen käytetään erilaisia elementtejä. ”Rakennustyömaan elementit ovat aikuisten legopalikoita.”

Seuraavaksi on aikuisten vuoro esittää kysymys. Arvausleikki kuuluu, moneltako rakennustyömaalle tullaan töihin? Joku arvaa oikein. Työmaalla työpäivä alkaa kello 7:00 ja kotiin lähdetään 15:30.

Paluumatkalla pienet rakennustyöntekijät herättävät ihailua ja kiinnostusta REDIn käytävällä. Vanhempi herrasmies kysyy ohikulkevalta joukolta: “Mitäs rakentajat?”

Mikä oli parasta retkessä?

Suojavarusteita palauttaessa Nykänen kysyy, mikä oli retken kohokohta. Suurelle osalle lapsista mieleisintä oli vierailla korkeassa kohteessa. Erään retkeläisen mielestä parasta oli suojavarusteiden käyttäminen.

Muistoksi retkeltä lapset saavat omat suojalasit ja työmaan tarran, joka todistaa sen, että perehdytys työmaalle on suoritettu.

Lopuksi varhaiskasvatuksen opettaja Salla Katajapelto laskee ääneen kolmeen. Sen jälkeen ilmoille kajahtaa yhdestä suusta iloisesti: “Kiitos!”

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit