Päivä Helsingin kattojen yllä.

Asuminen

Päivä Helsingin kattojen yllä.

Tunnelma hississä on odottava. Vielä styroksilla verhoiltuun hissiin on ahtautunut 12 ihmistä. Joku vitsailee, että olisiko tämä kuitenkin Aasian vientimalli, kun tilaa hississä pitäisi riittää 17 hengelle. Nappia painetaan 33. kerrokseen ja kaikki odottavat mitä tapahtuu. Ei paljon mitään. Vauhti on kova, sen tuntevat jotkut korvissaan, mutta kyyti on äärimmäisen tasaista ja hiljaista. Matkustajat nyökkäilevät tyytyväisenä. Kyllä Kone osaa. Matka on ohi hetkessä. Ovet avautuvat ja kirkas luonnonvalo täyttää hissin.

Tätä hetkeä on odotettu pitkään, ja nyt ollaan vihdoin täällä. Suomen korkeimman asuintalon 33. kerroksessa. Tähän paikkaan kiteytyy uuden urbaanin asumisen ydin. Uudenlainen yhteisöllisyys ja samalla yksilöllisyys. Uudet palvelut ja kokonaan uudenlainen asumisen kulttuuri. Tämä on monen unelma siitä, millaista asumisen kaupungin sydämessä tulisi olla. Majakan 33. kerroksessa sijaitsee asuintornin kaikkien asukkaiden käytössä oleva kattoterassi kesäkeittiöineen, juhla/klubitilat 50 hengelle sekä kaksi ylellistä saunaosastoa. Ja sitten on ne näköalat.

Aiempi puheensorina hiljenee täysin. Kaikki rauhoittuvat, seisahtuvat terassille ja vaipuvat omiin mietteisiinsä. Ollaan kuin kirkossa, tunnelma on hetken lähes harras. Joka suuntaan avautuvat näköalat ovat kirjaimellisesti mykistävät. Koko kesäinen pääkaupunkiseutu kaikkein kauneimmillaan avautuu alapuolella. Vähitellen alkaa kuulua yksittäisiä kommentteja. Tuolla on Vuosaaren Cirrus. Tuolla näkyy Tikkurilan kaksi tornitaloa. Näkyyköhän täältä Tallinnaan? Ainakin TV-tornin pitäisi näkyä selkeällä säällä, mutta nyt siellä näyttäisi olevan sumua. Ruotsinlaivakin on tulossa juuri satamaan.

Eräs vierailijoista kertoo, miten hän aloitti Kalasataman tornien seuraamisen heti, kun hän kuuli hankkeesta. Oman asuntonsa hän varasi ensimmäisten joukossa ja odotukset ovat olleet kovat siitä lähtien. Ja silti ne ylittyivät. Miten meri, vihreä luonto ja saaret voivatkaan näyttää näin kauniilta juuri itään? Sinne minne hänen omat ikkunansa avautuvat. Olo on lähes epätodellinen. ”Kyllä näiden näkymien voimalla jaksaa odottaa muuttoa vielä muutaman kuukauden”, huikkaa ohi kävelevä herrasmies. Maisemien yleinen vihreys ja vehreys puhuttavat useaa. Miltäköhän kantakaupungin valomeri näyttää pimeänä talvi-iltana? Sitä voi olla mukava seurata oman kodin ikkunoista tai vaikka täältä juhlatiloista. Tai saunaosastolta. Uutuuttaan hohtavat lauteet olivat kutsuvasti paikoillaan ja saunassa oli myös kunnon ikkuna. Juuri oikealla korkeudella lauteisiin nähden, joten maisemien ihailu tulee onnistumaan saunan lauteiltakin. Mahtavaa.

Puolen tunnin kierroksen jälkeen ryhmä palaa alas kauppakeskuksen Living Room –tilaan, jossa REDIn K-kauppiasveljeksistä toinen, Teemu, toivottaa tulevat asukkaat tutustumaan Majakan palveluihin suussa sulavien pullakahvien kera.

Asumi – aikaa onnelliselle elämälle

On aika tutustua tarkemmin asuintornien palveluihin. Palveluja on suunniteltu pitkään yhteistyössä asukkaiden ja REDIn toimijoiden kanssa ja nyt on näytillä jotain kättä pidempää. Palvelut on koottu yhden alustan alle, ja sen nimi on Asumi. Asumi on digitaalinen palvelu, jota käytetään älypuhelimen, tabletin tai tietokoneen kautta.

Palvelun kautta voidaan varata asuintornien tiloja ja ostaa asumisen palveluja muutamalla klikkauksella. Asumista näkee myös taloyhtiön ajankohtaiset tiedotteet ja sen kautta voi lähettää itse palvelupyynnön tai muun ilmoituksen. Palvelun avulla onnistuu myös niistä maksaminen helposti ja asukkaat saavat koosteen palvelujen käytöstä kotitalousvähennyksen ilmoittamista varten.

Asumin käyttöä testattiin ja ensi kommentit olivat kauttaaltaan positiivisia. Käyttöliittymä on erittäin selkeä ja helppo. Ei muuta kuin tilaamaan palveluja. Juhlatilan vuokraus tammikuulle ja tarjoilut 20 hengelle maksaisivat yhteensä runsaat 440 euroa Asumi –sovelluksen kautta tilattuna. Reilu 20 euroa hengeltä, ilman omaa vaivannäköä. Ei paha. Tuparijärjestelyt nappia painamalla. Pistetäänkö päivä lukkoon?

Majakan valmistumien ja muutto torniin on jo lähellä. Kalasataman asuintorneista toinen, Loisto nousee jo hyvää vauhtia Majakan rinnalle, mutta vielä hetken Majakka on ainoa laatuaan. Kokonaisuutena Kalasataman tornit tulevat olemaan ainutlaatuisia aina.

Jaa sivu