Päätepysäkin uusi elämä – nyt on Vantaankosken vuoro loistaa

Toimitilat

Päätepysäkin uusi elämä – nyt on Vantaankosken vuoro loistaa

Kehärata on laittanut Vantaan veren kiertämään kohisten, ja entisestä M-junan päätepysäkistä on kuoriutunut houkutteleva vaihtoehto toimijoille, jotka arvostavat hyviä liikenneyhteyksiä niin Helsingin keskustaan kuin maan ainoalle kansainväliselle lentokentälle. Vantaan elinkeinojohtaja José Valanta haluaakin nostaa Vantaankosken maailmankartalle.

Kansainvälistyvässä toimintaympäristössä aika ei ole vain rahaa, vaan myös valuuttaa. Siksi hyvät työpaikkakeskittymät ovat alueita, jotka ovat selkeästi profiloituneita, kansainväliseen toimintaympäristöön vahvasti linkittyneitä, saavutettavuudeltaan ensiluokkaisia ja tätä kautta erityisen houkuttelevia. Vantaankoski on kovaa vauhtia kehittymässä juuri tällaiseksi. Entinen M-junan päätepysäkki oli pitkään suuri tuntematon, mutta kehäradan myötä sen potentiaali on kasvanut aivan uudelle tasolle.

Niin Vantaan kuin Vantaankosken uuden kasvun siemenet kylvettiin 1990-luvun laman vuosina, jolloin Vantaa teki päätöksen kaupunkirakenteensa tiivistämisestä ja liikenneinfransa kehittämisestä. Valtion kanssa yhteistyössä toteutettu kehärata ja sen tuntumaan rakentuvat alueet houkuttelevat tänä päivänä niin asukkaita kuin yrityksiä tavalla, joka hakee maassa vertaistaan. Yksityisen sektorin työpaikkojen määrän kasvu on Aviapoliksen vetämänä tällä hetkellä suurinta koko maassa.

Uskon, että Vantaankosken 3600 työpaikkaa on mahdollista tuplata lähivuosien aikana.

Tehtäväni on elinkeinoelämän edellytyksiä kehittämällä nostaa Vantaankoski uutta sijaintia tai toimintansa laajentumista harkitsevan yrityksen mielenmaisemaan niin Suomessa kuin ulkomailla. Vain harva alue sijaitsee näin lähellä maan pääsatamaa ja lentokenttää. Vantaakosken yrityskattaus on nyt jo ainutlaatuinen: suuria kansainvälisiä toimijoita ja suomalaisia globaalisti toimivia yrityksiä. Alueelle mahtuu vielä kohtuullisessa määrin lisää niin suuria kuin pieniä toimijoita.

Nykyisessa osaamistaloudessa asumisen ja työpaikkojen muodostumisen välinen kohtalonyhteys on entistä vahvempi. Uudet työpaikat muodostuvat entistä vahvemmin sinne missä ihmiset viihtyvät ja minne he haluavat myös juurtua. Siksi me olemme Vantaalla halunneet panostaa vahvasti hyviä liikenneyhteyksiä ja viihtyisää asumista yhdistävään kohtuuhintaiseen asumiseen sekä jatkossa myös entistä enemmän perheasumiseen. Ainakin tilastojen valossa näytämme onnistuneen kohtuullisen hyvin, hätyytteleehän Vantaa väkiluvullaan jo Tamperetta maan kolmanneksi suurimpana kaupunkina.

Kasvu ei kuitenkaan synny itsestään. Vantaankosken kehitys polki pitkään paikallaan tonttikysynnän keskittyessä Aviapolikseen. Vantaankoski on vieläkin sijaintiinsa nähden heikosti tunnettu, joten kehittäminen edellyttääkin meiltä vankkaa mainetyötä.

Siinä missä Aviapolis on profiloitunut korkean teknologian keskittymänä, Vantaankoski on kuin tuotannollinen Otaniemi: vahvoilla korkean osaamisen tuotannossa.

Nyt kun Vantaankoskella kurkkaa ulos junan ikkunasta, on vielä vaikea hahmottaa millaiseksi alue lopulta kehittyy. Alueen kaavarunkotyö on käynnistynyt, ja sen tavoitteena on luoda Vantaankoskelle tiivis, kaupunkimaisen rakenne tarvittavine palveluineen alkaen lounasravintoloista ja toimivista liikenneyhteyksistä. SRV on aktiivisena toimijana osaltaan sysännyt vauhtia Vantaankosken alueen kehitykselle, ja uskon että uusi Vantaankoski tullaankin rakentamaan vahvalla kumppanuusmallilla yhdessä alueen maanomistajien, kiinteistökehittäjien ja kaupungin kesken.

Emme myy Vantaankoskea lupauksilla, vaan silmiä avaamalla. Pitkään säilyneestä Vantaan suurimmasta salaisuudesta on pidettävä kovempaa ääntä. Vantaankoski ei ole enää se päätepysäkki, johon kehä kolmosen sisäpuolella asuvan maailma loppui. Juna kulkee tänä päivänä Vantaankoskelta läpi kasvavan pääkaupunkiseudun valtaväylien ja vaihtoasemien ja kaikki esteet kasvulle ovat tässäkin mielessä poissa.

José Valanta

Kirjoittaja on on toiminut Vantaan kaupungin elinkeinojohtajana vuodesta 2013.

Tutustu Vantaankosken uusimpaan tulokkaaseen Pressiin.

Share page

Samankaltaiset artikkelit