Omakotitalosta torniin — Kalasataman tornien asumisen vaivattomuus houkuttelee

Asuminen

Omakotitalosta torniin — Kalasataman tornien asumisen vaivattomuus houkuttelee

Kun lapset aikuistuvat, arki muuttuu ja muutto vaivattomaan kerrostaloon alkaa kutkuttaa mieltä. Majakkaan muuttanut Elise kertoo, miksi hänellä omakotitalo vaihtui tornitaloon:

– Olen 30 vuotta asunut 250-neliöisessä omakotitalossa, josta muutin 63 neliöön. Tärkeimmät syyt olivat lyhyt työmatka keskustaan, ilman että tarvitsee värjötellä bussipysäkillä. Aivan keskeistä se on, että pääsi hyvien liikenneyhteyksien päähän — ykkösasia!

– Toinen asia on se, että asunto on uusi. Uusi on turvallinen, huoleton, eikä tarvitse murehtia putkiremonteista – helppo asumismuoto.

Kolmanneksi syyksi Elise listaa palveluiden läheisyyden: ei ainoastaan ruokakauppa, posti ja terveyskeskus, vaan kokonainen kauppakeskus kaikkine palveluineen.

– Tulen todennäköisesti käyttämään ravintolapalveluita. Tuskin kokkailen mitään. Eli siihen nähden asuntoni keittiö on jopa ylimitoitettu!

Uusi koti Majakassa

Upouusi koti on mahdollistanut myös Elisen toiveiden huomioonottamisen jo kauan ennen muuttoa.

– Koska olin rakennusvaiheessa mukana, teetin asuntoon myös muutamia muutoksia, mm. lasihuoneen ja keittiön välisen lasin avattavaksi. Kaikissa standardikeittiöissä yhdelle seinälle jäi hieman hukkatilaa peitelevyjen taakse. Otin tilat käyttöön ja sain 70 cm lisää pöytä- ja kaappitilaa — siihen tuli aamiaiskeittiöpiste.

Kaikkiin Majakan asuntoihin on suunniteltu viherhuone, joka voidaan laseilla erottaa muusta asuintilasta omaksi kokonaisuudekseen.

– Idea lasihuoneesta eli viherhuoneesta on erinomainen, se on parvekkeen kaltainen tila, jossa voi saada happea, mutta kun ilmansuunta ja merituuli tekevät sen, että avoparveke olisi turhan tuulinen, niin viherhuonekonsepti on hyvä kompromissi. Ja noin korkealla ei muutenkaan parveke ehkä ole tuulen takia realistinen. Moni asuu kuitenkin kesällä kesämökillä tai on poissa, niin tarve omaan parvekkeeseen voi olla aika vähäinen.

Monelle kodinostajalle maisema on yksi uuden asunnon tärkeimmistä elementeistä. Se on yleensä myös ensimmäinen asia, mikä tulee mieleen, kun puhutaan tornitaloista. Myös Eliselle maisema merkitsee paljon.

– On hyvin tärkeää, että ikkunasta on maisema. Ei sen väliä, onko se meri vai mikä, kunhan on maisema. Majakan mittapuulla en ole kovin korkealla, ”vain” 10. kerroksessa. Tärkeintä kuitenkin on, että eteen tulevien talojen välistä näkee kauas. Ihmisen pitää nähdä kauas!

Kun asuminen on turvallista, palvelut monipuolisia ja sijaintikin keskeinen, ei ole ihme, että Elisen pian eläkkeelle jäävä naapuri esitteli asuntonsa ”loppusijoituspaikkana”. Elise toteaa pilke silmäkulmassa, että sama pitää paikkansa hänenkin kohdallaan.

– Todennäköisesti en tule enää täältä muuttamaan minnekään. Toivon että vahtimestari huolehtii, ohjaa minut takaisin oikeaan asuntoon, kun olen jo dementoitunut, enkä tiedä missä olen.
– Vakavasti puhuen, taloon muuttaa myös eläkeläisiä, joille asumismuoto mahdollistaa tulevaisuudessa kotipalvelutkin. Asunnot ovat myös valmiiksi aika esteettömiä. Moni on tullut sillä ajatuksella, että asunto on viimeinen, samoin ajattelen itsekin.

Maaseudun rauhaan Elise ei enää kaipaa.

– Eri asia, jos elämäntilanteeni muuttuisi radikaalisti ja muuttaisin pois Helsingistä. Täällä asuessa Majakasta pääsee hyvin töihin sekä huvituksiin — jos joskus pääsen eläkkeelle. Kyllä tämä on myös eläkeläisen paratiisi, ei vain meidän työikäisten!

Jaa sivu

Muuttovalmis Loisto

Muuttovalmis Loisto

Muuttovalmis Loisto kohoaa 124 metrin korkeuteen. Asuintornissa on 32 kerrosta ja 249 huoneistoa.

Lue lisää

Samankaltaiset artikkelit