Omaan asuntoon jo opiskelijana?

Asuminen

Omaan asuntoon jo opiskelijana?

Tuhansissa kodeissa ympäri Suomen eletään jännittäviä hetkiä. Jokakeväisen yhteishaun tulokset julkaistaan ja monelle nuorelle uuden opiskelupaikan myötä avautuu kokonaan uusi elämäntilanne. Muutto pois lapsuudenkodista ja itsenäisen elämän alku. Opiskelijoiden asunnonetsintä käynnistyy, osa saa opiskelija-asunnon, osa vuokraa vapailta markkinoilta ja osa harkitsee jopa oman asunnon hankkimista.

Ja miksipä ei. Ensiasunnon ostaminen jo opiskelijana voi olla järkevä ratkaisu monelle asunnonetsijälle. Varsinkin pääkaupunkiseudulla opiskelija-asuntoja ei riitä kaikille halukkaille ja muissakin pienissä vuokra-asunnoissa kysyntä on usein suurta.

Edullinen pieni ensiasunto helpottaa isompaan siirtymistä

Oman asunnon houkuttavuutta vuokra-asumisen asemesta lisää mahdollinen pitkä opiskeluaika. Yliopisto-opiskelijalla on opiskeluaikana usein viisi vuotta aikaa lyhentää asuntolainaa vuokranmaksun sijaan. Valmistumisen jälkeen asunnon voi myydä, jolloin käteen voi jäädä mukava potti isomman asunnon hankkimista varten. Jos ensimmäistä omaa asuntoa lähdetään hankkimaan vasta perheen perustamisen yhteydessä, voi oman pääoman täydellinen puuttuminen muodostua asunnon oston esteeksi. Oma opiskelija-asunto voi myös muuttua sijoitusasunnoksi, jos sen vuokraa omien opintojen päätyttyä.

Oman asunnon rahoittaminen opiskelun ohessa

Opiskelijana oman asunnon hankkiminen ei ole yksikertaista. Ongelmana on etenkin asuntolainan saaminen pankista, sillä se edellyttää yleensä säännöllisiä tuloja, eikä päätoimisella opiskelijalla näitä tuloja yleensä ole. Pankeissa jokaisen asuntolainan hakijan lainanhoitokyky arvioidaan kuitenkin aina erikseen, ja usein vanhempien takaus voi auttaa myönteisen lainapäätöksen saamisessa. Mikäli asunnon ostaminen kiinnostaa, opiskelijan kannattaa säästää esimerkiksi ASP-tilille oman kykynsä mukaan.

Kannattaa myös muistaa, että yleistä asumistukea on mahdollista saada opiskeluaikana myös omistusasuntoon, näin asunnon maksutaakka ei välttämättä poikkea paljonkaan vuokralla asumisesta etenkään pääkaupunkiseudulla, jossa vuokrat ovat korkealla. Kaikkien tukien osalta vuokra-asuja ja omistusasuja eivät kuitenkaan ole samalla viivalla.

Mihin ensiasunnon ostajan kannattaa kiinnittää huomiota?

Opiskelijalla talous on tunnetusti tiukalla, eikä yllättäviin menoihin aina yksinkertaisesti pysty varautumaan. Siksi esimerkiksi taloyhtiön tuleviin perusparannusremontteihin osallistuminen voi käydä jopa mahdottomaksi. Turvallisinta onkin hankkia asunto uudesta taloyhtiöstä, jossa remonttihuolia ei ole ja rakennuttaja vastaa mahdollisista rakennusvirheitä kymmenen vuoden ajan. Toki uudiskohteen hankintahinta on usein vanhaa asuntoa korkeampi. Korkeampaa hankintahintaa voi kompensoida suosimalla alimpien kerrosten asuntoja, joissa neliöhinnat ovat aina halvempia. Samoin taloyhtiön sijainnilla voi säästää. Pääkaupunkialueella opiskeleva voi hyvin harkita asunnon hankkimista radanvarren kasvukunnista, koska liikkumien julkisilla kulkuvälineillä on pääkaupunkiseudulla edullista, nopeaa ja vaivatonta.

Tällä hetkellä opiskelijoille täydellisesti sopivia yksiöitä tarjoaa esimerkiksi Tikkurilan Viides, Vantaan Aarni Louhelassa tai Pitäjänmäen Ilmarisenpuisto.

 Onko oman ostaminen oikeasti paras vaihtoehto?

Kumpi sitten on fiksumpaa oman ostamisen vai vuokraaminen? Tulevaisuutta on mahdoton ennustaa, mutta ainakin tämän artikkelin kirjoittaja toivoo, että joku olisi kehottanut miettimään ja laskemaan eri vaihtoehtoja huolella. Oma asunto voi olla mahdollista jo opiskeluaikana. Viidessä vuodessa siitä ehtii maksamaan komean siivun.

Jaa sivu

Tutustu asuntoihimme

Samankaltaiset artikkelit