– Kaupunkien kehittäjä
SRV:n Meidän Kaupunki -nuorisopaneeli kokoontui syyskuussa SRV Livingroomin. Paneeli lähti tällä kertaa miettimään ajankohtaan sopivaa etätyön tulevaisuutta. Sitä, miten kasvavaa etätyön tekoa voidaan helpottaa paremmalla asuntosuunnittelulla. Tilaisuuden aiheeseen ja ajankohtaan sopien osa paneelilaisistakin osallistui tilaisuuteen etänä Teamsin välityksellä.
Kulunut vuosi on ollut varsin poikkeuksellinen nuorisopaneelin jäsenten elämässä. Opiskelijat ovat opiskelleet pääsääntöisesti etänä ja osa jo työelämässä olleista on joutunut kokemaan Koronan aiheuttaman lomautuksen. Harrastukset ja järjestötoiminta ovat vaikeutuneet tai seisahtuneet kokonaan. Liikkumiseen käytetty aika on vähentynyt ja kotona vietetty aika on kasvanut kaikilla selvästi. Asumisen ja etätyön yhdistämisen tarpeet ovat tulleet kaikille henkilökohtaisesti tutuiksi.
Kevään huomioita on ollut myös se, että yleisesti ottaen vapaan tilan tarve on kasvanut, kun aikaa vietetään enemmän kotona. Esimerkiksi liikuntaa on harrastettu nyt kotona sisätiloissa. Etätyöpisteitä on perustettu milloin minnekin. Osa on työskennellyt olo- tai makuuhuoneissa, mutta myös erillisen työtilan tarve on ollut monelle selvä. Raikas ilma, hyvä valaistus ja toimivat tietoliikenneyhteydet myös etätyöpisteellä ovat olleet tärkeitä juttuja.
Monet olivat huomanneet, miten ”vapaa-ajan ja kouluhommien raja hävisi lähes kokonaan. Työn ja vapaa-ajan liiallinen yhdistyminen voi olla pitkällä aikavälillä olla huono juttu.” Erillinen työpiste katsottiin yleisesti parhaaksi ratkaisuksi tähän ongelmaan.
Uudiskohteissa keskimääräinen neliömäärää pienenee jatkuvasti, koska asunnoista halutaan tehdä ostajien kukkaroille mahdollisimman sopivia. Pienentyvät asunnot ja erillinen työpiste muodostavat mielenkiintoisen ongelman, jota panelistit lähtivät yhdessä ratkomaan.
Monesta uudiskohteesta löytyy nykyään pieni sisävarasto tai vaatehuone asunnon sisältä. Panelistit tarttuivat hanakasti juuri näiden tilojen uusiin mahdollisuuksiin. Monesti ikkunaton vaatehuone tai varastotila voitaisiin hyödyntää helposti etätyöskentelytilana myös pienissä asunnoissa. Kuten yksi panelisti totesi, tavaran varastointi omassa asunnossa ei enää ole välttämättä järkevää. Tarpeeton tavara kannattaisi ylipäätään laittaa kiertoon ja muille ylimääräisille tavaroille on nykyään tarjolla helposti vuokrattavia varastotiloja. Kalliille asuinneliöille löytyy tärkeämpääkin tehtävää.
Jos työtiloja lähdettäisiin toteuttamaan entisiin vaatehuoneisiin tai sisävarastoihin, oikealla valaistuksella olisi luonnollisiesti ikkunattomissa tiloissa merkittävä rooli. Aivan uutena ajatuksena heitettiin ilmaan myös ajatus työtilan rajaamisesta älylasilla. Tämä ajatus herätti välittömästi mielenkiintoa myös SRV:n oman väen keskuudessa. Tarpeen vaatiessa sumeneva älylasi ei ole välttämättä kustannuksiltaan niin suuri, etteikö sen käyttöä myös asunnoissa tilanjakajana voitasi tulevaisuudessa vakavasti harkita.
Nuorisopaneeli kyseenalaisti myös kerrostalojen yleisissä tiloissa olevien varastokoppien tarpeellisuuden. Näihinkin tiloihin voitaisiin suunnitella asukkaitten käyttöön tulevia etätyötiloja. Varastoon laitettavien tavaroiden haaliminen ei selvästikään ole tässä joukossa tulevaisuuden trendi.
SRV:n strategiana on kehittää ja rakentaa tiloja, koteja, työpaikkoja ja ympäristöjä, joissa ihmisten on hyvä asua, työskennellä ja elää. Nuorisopaneeli haastaa SRV:tä kehittämään koteja ja kaupunkeja nuorten tarpeet ja toiveet huomioiden. Nuorisopaneeli toimii tiiviissä yhteistyössä SRV:n hankekehityksen kanssa.