Nämä 5 asiaa mullistuvat Keilaniemessä seuraavien vuosien aikana

Asuminen

Nämä 5 asiaa mullistuvat Keilaniemessä seuraavien vuosien aikana

Keilaniemessä on jo alkanut mittava uudistuminen, ja alue muuttuu hiljaisesta kaupunginosasta moderniksi, eläväksi alueeksi. Listasimme viisi suurinta asiaa, jotka mullistavat Keilaniemen ja antavat sille uudenlaisen tulevaisuuden.

1. 40 000 autoilijaa ohittaa Keilaniemen tunnelissa

Kehä I:n liikenne siirtyy Keilaniemessä tunneliin, joka on juuri  valmistunut. Reilut 400 metriä pitkä tunneli rauhoittaa Keilaniemeä huomattavasti, sillä alueen läpi jyrisee 40 000 ajoneuvoa vuorokaudessa.

– Ennusteen mukaan vuonna 2035 Keilaniemen tunnelin kohdalla vuorokautinen ajoneuvojen määrä on 50 000, kertoo rakennuspäällikkö Hannu Lehtikankare Espoon kaupungilta.

 

Keilaniemen autotunneli
Kuva Keilaniemen tyhjästä tunnelista ennen autoja.

2. Kolmen jalkapallokentän kokoinen puisto tunnelin päälle

Keilaniemessä saadaan jatkossa nauttia myös rehevästä vehreydestä, sillä tunnelin päälle rakennetaan puisto. Puiston arvioidaan valmistuvan viimeistään vuonna 2020.

Kyseessä ei ole mikä tahansa pikkualue, vaan puiston pinta-ala on arviolta noin kaksi hehtaaria. Siitä tulee siis isompi kuin esimerkiksi Helsingin keskustassa sijaitseva Esplanadin puisto, jonka pinta-ala on 1,75 hehtaaria. Mittakaavaa voi hakea myös jalkapallomaailmasta: Keilaniemen uudesta puistosta tulee kolmen jalkapallokentän kokoinen.

– Puistosta tulee hoidettu viher- ja virkistysalue eikä luonnontilainen, kuten esimerkiksi Helsingin Keskuspuisto. Se muuttaa koko alueen kertaheitolla, kun tieverkoston tilalle tuleekin vihreyttä, toteaa projektinjohtaja Antti Mäkinen Espoon kaupungilta.

3. Raaden hammas ei ole enää korkein rakennus

Keilaniemen korkein rakennus on tällä hetkellä Fortumin pääkonttorinakin toiminut Raaden hammas, jolla on korkeutta 84 metriä.

Sen ohittavat kuitenkin tulevina vuosina rakennettavat tornitalot, joista korkein kohoaa peräti 145 metriin. Ne tulevat muuttamaan Keilaniemen maiseman ja siluetin täysin.

Pyöreämuotoisiin tornitaloihin on tulossa reilusti yli 30 kerrosta ja runsaasti erikokoisia, laadukkaita asuntoja, ja etenkin ylimmistä kerroksista on hulppeat näköalat merelle asti.

Keilaniemen tornitalot
Keilaniemen tornitalot Keilaniemen puistosta nähtynä.

4. Keilaniemen asukasmäärä nousee nollasta tuhansiin

Keilaniemi tunnetaan isojen yritysten pääkonttoreista eikä alueella ole yhtään asutusta. Se on ollut tietoinen valinta, sillä kaavassa mainitaan, että alueelle saa rakentaa asuntoja vain esimerkiksi alueella työskenteleville talonmiehille ja huoltomiehille.

Tilanne muuttuu nyt kuitenkin kertaheitolla, sillä tornitalojen lisäksi tulossa on muitakin asuinrakennuksia. Espoon kaupungin Antti Mäkinen arvioi, että Keilaniemen asukasmäärä saattaa nousta viidessä vuodessa nollasta pariin tuhanteen.

– Keilaniemestä ei tule periaatteessa asuinaluetta, vaan työpaikka-alue, jossa myös asutaan, Mäkinen muotoilee.

– Asutuksen rakentamisen taustalla on muun muassa hyvät liikenneyhteydet, joiden ympärillä olevat alueet halutaan saada hyödyllisempään käyttöön. Keilaniemi menee hukkaan, jos sitä käytetään yksipuolisesti vain työpaikka-alueena.

5. Elämää ympäri vuorokauden

Keilaniemi on ollut tähän asti hyvin hiljainen kaupunginosa. Arkipäivisin alueen työpaikkojen ympärillä on ollut liikettä, mutta iltaisin ja viikonloppuisin se on hiljennyt lähes kokonaan.

Nyt tähän tulee muutos ja hiljaisesta alueesta kuoriutuu elinvoimainen ja monipuolinen kaupunginosa. Myös rantavyöhyke saa kasvojenkohotuksen, sillä siitä halutaan kehittää elävä ja aktiivinen rantaraitti, joka tarjoaa upean merinäköalan lisäksi myös monipuolisia palveluita.

– Länsimetro on saanut vauhtia koko Etelä-Espoon kehittämiseen. Tavoitteena on saada Keilaniemestä virkeä alue, jossa on monipuolisesti yrityksiä ja asumista ja elämää muulloinkin kuin vain työaikoina, Mäkinen kertoo.

– Tulevista palveluista ei ole vielä varmaa tietoa, mutta niitä saadaan varmasti lisää kysynnän myötä. Se on jo varmistunut, että Raatteen hampaan huipulle tulee näköalaravintola.

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit