Muuttajan opas

Asuminen

Muuttajan opas

1. Muuttoilmoitukset
Muuttoilmoituksen voi tehdä samalla kertaa sekä Postille että Väestörekisterikeskukselle osoitteessa muuttoilmoitus.fi. Ilmoitus täytyy tehdä viimeistään viikon kuluessa muutosta. Aikaisintaan sen voi tehdä kuukautta ennen muuttopäivää. Osa yrityksistä ja viranomaisista saa automaattisesti uudet yhteystietosi, mutta osaan ne täytyy ilmoittaa erikseen. Tarkista automaattisesti välittyvät tahot Postin ja Väestörekisterikeskuksen sivuilta ja ilmoita muutosta myös isännöitsijälle.

2. Ilmoita uusi osoitteesi myös seuraaville tahoille
Ilmoita uusi osoitteesi vakuutusyhtiölle (muista tarkastaa kotivakuutuksen riittävyys myös uuteen kotiin), tilaamiesi lehtien osoiterekisteriin, työnantajallesi, kirjastoon, yhdistyksillesi ja järjestöille sekä ystäville ja sukulaisille.

3. Sopimukset
Sähkösopimus: siirrä olemassa oleva sähkösopimuksesi uuteen osoitteeseen, tai irtisano edellinen ja solmi uusi sopimus. Voit kilpailuttaa sähköyhtiöt hinnan ja sähkön tuotantotavan mukaan energiamarkkinaviraston palvelussa.
Vesi: jos olet maksanut vedestä kulutuksen mukaan, täytyy edellisen asunnon vesimittari lukea ja mahdolliset sopimukset irtisanoa.
Puhelin: kiinteän lankalinjan siirrosta uuteen osoitteeseen täytyy aina sopia etukäteen operaattorin kanssa. Ilmoita uusi osoitteesi myös matkapuhelinoperaattorille, jos hän ei saa sitä automaattisesti.
Internet: sovi kiinteän yhteyden siirrosta internet operaattorisi kanssa, tai solmi uusi sopimus.
Lämmitys: Mikäli muutat omakotitalosta, muista irtisanoa mahdolliset öljyntoimitus tai kaukolämpösopimukset

4. Muutto
Varaa muuttoauto ja muuttoapu ajoissa. Viikonloput ja kuunvaihteet ovat muuttofirmojen ruuhka-aikaa, joten ole ajoissa liikkeellä. Pakkaa tavarat kunnolla etukäteen. Muista asunnon lisäksi tyhjentää ullakko- ja kellarikomero sekä autotalli. Lopuksi siivoa asunto seuraavaa asukasta varten.

5. Pakkaaminen
Muuttopäivän sujuvuuteen voit vaikuttaa ennakkovalmisteluilla. Hyvin ja järjestelmällisesti pakatut laatikot, etukäteen suojatut huonekalut ja tyhjennetyt varastot nopeuttavat muuttopäivän toimintaa.

6. Muuttolaatikot
Muuttolaatikoiden pitää olla tukevia ja helposti kannettavia. Samankokoisten laatikoiden pakkaaminen muuttoautoon on tehokasta, koska laatikoita mahtuu säännöllisiin riveihin ja useita kerroksia päällekkäin. Tästä syystä monien muuttofirmojen tarjoamat muuttolaatikot ovat hyvä vaihtoehto.

Muuttolaatikoita (56 x 35 x 29 cm) tarvitaan arviolta 1 laatikko / asuntoneliömetri. Laatikot kannattaa pakata siten, että yläosaan jää tyhjää tilaa noin 4 senttimetriä. Tällöin laatikoita voidaan pinota turvallisesti päällekkäin.

7. Pakkausmateriaalit
Laatikoihin pakattavat esineet tulee suojata hyvin. Hyviä pakkausmateriaaleja ovat esimerkiksi kuplamuovi, solumuovi, kiristyskalvo, aaltopahvi, pakkauspaperi tai sanomalehdet. Pakkausmateriaaleja voi ostaa muuttofirmoilta tai rautakaupoista. Myös esineiden alkuperäispakkaukset ovat muutossa käteviä.

8. Huonekalut
Huonekalujen pinnat kannattaa suojata muuton ajaksi kolhiintumiselta ja lialta. Muista tyhjentää kaapit ja laatikot irtaimesta tavarasta ja lukita ovet siten, että ne eivät pääse muutossa aukeamaan. Poista kaapeista myös irtohyllyt. Laatikot ja kaapit voi sulkea esimerkiksi narulla tai pakkausteipillä. Kiristyskalvo on erityisen kätevä materiaali, jolla voit samalla suojata huonekalun pinnan että myös sulkea mahdollisesti aukeavat osat pakkauksen sisään. Kiristyskalvolla voit myös niputtaa ja paketoida irrotetut irtohyllyt.

9. Tekstiilit
Vaatteet, matot, verhot ja muut tekstiilit kannattaa pakata muovisäkkeihin tai pukupusseihin, jotka vievät muutettaessa vähän tilaa. Pukupussin voit tehdä myös jätesäkistä pujottamalla henkari säkin pohjan läpi ja teippaamalla säkin suu umpeen.

10. Pakkausmerkinnät
Kaikki laatikot, huonekalut ja pakkaukset kannattaa merkitä esimerkiksi kirjoittamalla teippiin tussilla oikean huoneen nimi. Tällöin tavarat on helppo kantaa oikeaan huoneeseen tai suoraan varastoon. Näin myös mahdolliset auttajat tietävät minne paketti kuuluu.

Helposti särkyviä tavaroita sisältävät laatikot kannattaa merkitä erikseen, jottei niitä pakata muiden laatikoiden alle.

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit