Muutostyöt onnistuvat hyvällä suunnittelulla

Asuminen

Muutostyöt onnistuvat hyvällä suunnittelulla

Asumiselta toivotaan tänä päivänä mukavuutta ja helppoutta. Suurin osa uuden kodin ostajista on erittäin tyytyväisiä SRV:n ammattilaisten suunnittelemiin valmiisiin ratkaisuihin. Joskus kotiin halutaan kuitenkin teettää rakennusvaiheessa yksilöllisiä muutoksia.

Muutostyöt vaativat huolellista suunnittelua ja niiden kanssa on hyvä olla ajoissa liikkeellä. Apuna toimivat kunkin kohteen asiakaspalveluvastaavat. SRV:llä asiakaspalveluarkkitehtina toimiva Sirpa Rauhala neuvoo lisämaksullisia muutostöitä suunnittelevia asiakkaita.

– Olemme olemassa asiakkaita varten ja meihin voi ottaa yhteyttä heti kaupanteon jälkeen. Tutkimme aluksi, onko toivottuja muutoksia mahdollista toteuttaa, minkä jälkeen teemme ostajalle tarjouksen. Kaikkia toivomuksia ei voida rakenteellisista syistä toteuttaa. Jotkut muutokset taas ovat sellaisia, että ostajan kannattaa toteuttaa ne myöhemmin itse.

Sirpa Rauhala kollegoineen myös valvoo, että asiakkaiden kanssa sovitut muutokset toteutuvat tilauksen mukaisesti. He ovatkin tuttu näky työmailla, joilla käydään varmistamassa muutostöiden sujumista useamman kerran rakennusvaiheen aikana.

Mitä muutoksia halutaan?

Kun tulevalla asukkaalla on yksilöllisiä toiveita, ne kaikki tutkitaan aina tapauskohtaisesti. Useimmiten kyse on parkettimuutoksista tai muutoksista vakiokiintokalusteisiin. Lisäksi rakenteisiin, kuten väliseiniin vaikuttavia muutoksia kysytään silloin tällöin.

– Kevyiden väliseinien poistoja ja erilaisia sähkötöitä voidaan toteuttaa, jos ne ovat talotekniikan kannalta mahdollista. Muutosten toteuttaminen on kuitenkin aina kohde- ja tapauskohtaista, muistuttaa Rauhala.

Suunnittelulle täytyy varata aikaa

Sirpa Rauhala painottaa, että muutosten suunnittelulle täytyy aina varata aikaa. Hyvä esimerkki on sähköjen siirto vaikkapa viime vuosina suosiota saanutta viinikaappia varten.

– Viinikaapin asennus täytyy tietää hyvissä ajoin, jolloin sähkösuunnitelmiin ehditään tilata muutokset. Betoniseiniin ei voi upottaa muita pistorasioista, kuin mitkä on rakennesuunnittelussa jo otettu huomioon, eli ne on tiedettävä jo aivan alkuvaiheessa.

Aikahaasteen ymmärtää, koska sähköjen siirto menee ensin tiedoksi rakennesuunnittelijalle, LVI-suunnittelijalle ja sähkö- ja sprinklerisuunnittelijalle. He tarkistavat, onko pyydetyt muutokset mahdollista tehdä asuntoon.

Persoonallisimmat toiveet on järkevää toteuttaa itse

Osa muutoksista asukkaan kannattaa jättää tehtäväksi vasta luovutuksen jälkeen. Joskus se on myös edullisin tapa. Tällaisia töitä on muun muassa tapetointi. Kun toiveena on esimerkiksi erikoistapetointi tai erikoismaalaukset – vaikkapa Stucco-pinnoite – on parempi tilata työ suoraan niihin erikoistuneelta ammattilaiselta, jolloin saa varmasti heti haluamansa lopputuloksen.

Kaikki muutokset eivät ole mahdollisia

Uudet asunnot ovat täynnä nykyaikaista tekniikkaa, jolloin jokainen muutos täytyy päivittää suunnitelmiin. Kaikki muutokset eivät edes ole mahdollisia. Sirpa Rauhala nostaa esiin muutaman käytännön esimerkin.

– Kaikkia pintamateriaalimuutoksia ei voida toteuttaa ääniteknisistä syistä. Käytettävien materiaalien on oltava tyyppihyväksyttyjä ja sertifioituja, joten osa tuotteista karsiutuu sen vuoksi pois.

– Myöskään märkätilojen laajuusmuutoksia ei voi toteuttaa. Joskus on toivottu poreammetta parvekkeelle, kun sellainen on ollut lomakohteessakin. Se ei kuitenkaan meidän olosuhteissamme onnistu, koska vedenpoistoakaan ei ole suunniteltu.

– Uusissa taloissa on usein keskitetty ilmanvaihto, jolloin ilmalämpöpumppua ei voi asentaa. Moni ei myöskään tule ajatelleeksi, että kerrostalossa ilmalämpöpumppu vaatii julkisivumuutoksen, johon pitää saada lupa. Asiasta päättävät rakennusvalvonta ja taloyhtiö.

Share page