– Toimitilat
Jos toimitila on suunniteltu alusta alkaen muuntojoustavaksi, voidaan parhaassa tapauksessa välttyä ei-toivotulta muutolta liiketoiminnan ja tilatarpeiden päivittyessä. Muuntojoustava toimitila mukautuu yrityksen henkilöstömäärän muutoksiin ja erityyppisiin tarpeisiin.
Yritykset eivät ole toistensa kaltaisia, eivätkä yhdenkään yrityksen tilantarpeet pysy jatkuvasti samoina. Miksi siis tilaratkaisujen toimitiloissa pitäisi olla aina kaikille samat? Tilatarpeiden muuttuessa myös yritys on yleensä muuttanut paremmin tarpeita vastaaviin tiloihin, mutta viime vuosina ollaan enemmän ja enemmän toivottu nykyisiltä tiloilta muuntojoustavuutta.
Muuntojoustavuudella tarkoitetaan yleisesti rakennuksen tai rakenteen kykyä mukautua käyttöiän aikana tapahtuviin toiminnallisiin, tekniseen järjestelmään liittyviin tai käyttötarkoituksen muutoksiin. Muuntojoustavat tilaratkaisut tekevät siis tilojen muokkaamisesta nopeaa, joustavaa ja kustannustehokasta. Käytännössä tämä tarkoittaa nopeasti purettavia ja koottavia väliseinäratkaisuja ja mukautuvaa talotekniikkaa. Ominaisuuksia, jotka joko löytyvät rakennuksesta ”sisäänrakennettuna” tai sitten eivät. Muuntojoustavuutta on vaikea lisätä olemassa olevaan rakennukseen jälkikäteen; se täytyy ottaa huomioon jo rakennusvaiheen aikana.
Kun tuleva loppukäyttäjä on alusta asti mukana suunnittelemassa tulevaa toimitilaansa, voi lopputuloksena olla täysin ainutlaatuinen ja käyttäjän kaikki tarpeet huomioiva toimisto. Tällainen rakentui SRV:n toimesta peliyhtiö Supercellille. Suomen suurimman puurakenteisen toimistohankkeen projektipäällikkönä Supercellin puolelta toimineen Janne Saarisen mukaan muuntojoustavuus oli yksi uusien tilojen tärkeimmistä kriteereistä.
“Tiimiemme koko kasvaa ja pienenee. Kiinteistön ja toimitilan pitää vastata näihin tarpeisiin nopealla aikavälillä, joskus jopa viikonlopussa“, kertoo Janne Saarinen.
Tiimit työskentelevätkin uudessa konttorissa työtiloissa, joiden lasisia seiniä voidaan siirtää tarvittaessa 4,5 metrin mittaisissa moduuleissa suuremmiksi tai pienemmiksi tiloiksi. Moduuliväleille on valmiiksi tehty kotelot, jotka mahdollistavat järjestelmälasiseinän asentamisen tarvittaessa hyvinkin nopeasti. Luonnollisesti myös sähkönsaanti ja ilmavaihto on suunniteltu rakennuksessa siten, että työtilojen koko saa vaihdella lähes rajattomasti kulloisenkin tarpeen mukaan.
Peliyhtiön henkilöstö oli aktiivisesti mukana tilojen suunnittelussa alusta lähtien. Hankkeen edetessä suunnitelmiin tehtiin paljon muutoksia. Saarisen mukaan muutosprosentti oli noin 60–70 välissä. Muutoksista huolimatta keväällä 2018 alkanut projekti valmistui lähes alkuperäisessä aikataulussaan. Suurimpia muutoksia olivat muun muassa joka kerroksessa olevien neuvotteluhuoneiden siirto lähemmäs toimistoa halkovaa avoportaikkoa sekä itse avoportaikko. Näyttävällä ja tilat avaavalla avoportaikolla halutaan lisätä yhtiön työntekijöiden satunnaisia kohtaamisia, jotka tunnetusti lisäävät työn tuottavuutta, viihtyvyyttä ja luovaa ongelmanratkaisua.
Suuret viherseinät, lämpimät puumateriaalit, kahvilamaiset taukotilat, pienet lepohuoneet sekä toimiston parhaalle paikalle rakennettu merinäköalat tarjoava ruokala voivat kaikki olla sen kaltaisia työssä viihtymistä lisääviä tekijöitä, jotka leviävät muidenkin yritysten toimitiloihin. Kun toimitila kutsuu työntekijää viihtymään, tulostakin varmasti syntyy.
Uuden toimitilan rakentaminen antaa aina laajemmat mahdollisuudet tilan käytön suunnitteluun kuin vanha rakennus. Esimerkiksi SRV:n uudiskohde Pressi Smart Premises Vantaalla antaa vuokralaiselle mahdollisuuden päästä mukaan vaikuttamaan tilaratkaisuihin ja muuntojoustavuuden huomioimiseen jo alkuvaiheessa. Lue lisää uudiskohteesta täällä: www.srv.fi/toimitilat/pressi/
Pressi – monimuotoista toimitilaa
Vastuulliseksi suunniteltu Pressi Smart Premises sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella Vantaankoskella. B-talo on valmistunut 10/2022.