– Asuminen
Moni meistä seuraa askeliaan, untaan ja sykettään – mutta kuinka moni seuraa oman kotinsa sähkön- ja vedenkulutusta? Kalasataman tornit tarjoavat tämän mahdollisuuden oletusarvona.
Asukkaiden muuttaessa uuteen kotiinsa Kalasataman torneihin, on siellä valmiiksi asennettuna Fortumin SmartLiving-järjestelmä. Nopean rekisteröitymisen jälkeen asukkaat pääsevät seuraamaan omaa sähkön- ja vedenkulutustaan sekä asuntonsa reaaliaikaista lämpötilaa ja ilmankosteutta yhdellä sovelluksella älypuhelimella tai tabletilla. Kun tiedostat, miten kulutat, voit myös vaikuttaa asumisen kustannuksiin. Taloyhtiölle palvelu helpottaa koko kiinteistön ylläpitoa ja huoltoa esimerkiksi hälytysten ja data-analytiikan avulla. Aika älykästä, eikö?
Kalasataman torneissa Majakassa ja Loistossa SmartLiving-palvelu sisältyy huoneiston vastikkeeseen. Fortum SmartLiving myyntipäällikkö Timo Kiven mukaan palvelun avulla on mahdollista pitää asumiskustannukset kurissa.
– Olemme tutkineet tätä kahden vuoden ajan Tukholman pilottikohteessamme Royal Seaportissa. Siellä ryhmällä, jolla on SmartLiving-palvelu käytössäon sähkönkulutus pudonnut tutkimusaikana noin kymmenen prosenttia ja vedenkulutus noin kuusi prosenttia. Tätä kautta päästään siis suoraan vaikuttamaan omiin asumiskuluihin ja asumisen ympäristövaikutuksiin.
Fortum SmartLivingin markkinointikoordinaattori Taru Kuusisto on pohtinut paljon SmartLiving–palvelun arvoja ja merkitystä asukkaan näkökulmasta. Kasvava tietoisuus ympäristön tilasta on lisännyt tarvetta työkaluille, joilla voisi vähentää omia päästöjään.
– Palvelumme konkreettisin hyöty on tietoisuus omasta sähkön- ja vedenkulutuksesta. SmartLivingin avulla Majakan ja Loiston asukas pystyy ymmärtämään omaa kulutustaan ja sitä kautta myös vaikuttamaan kulutuskäyttäytymiseensä, jolla taas voi vaikuttaa jättämäänsä hiilijalanjälkeen.
Taloyhtiölle SmartLiving on digiajan talonmiehen ja huoltoyhtiön käytännön apulainen. Timo Kiven mukaan taloyhtiöille on oma SmartLiving-käyttöliittymä, josta saa kokonaiskuvan koko kiinteistön sähkön- ja vedenkulutuksesta sekä huoneistokohtaisista lämpötila- ja kosteusarvoista. Taloyhtiön kannalta näiden tietojen seuraaminen on hyödyllistä, koska siten mahdolliset poikkeamat ja vikatilanteet havaitaan nopeammin.
Älykkäiden ratkaisujen avulla joitakin korjaustarpeita voidaan havaita ja paikallistaa ajoissa, jolloin huoltomiehen ei välttämättä tarvitse etsiä vikaa manuaalisesti. Tällä tavoin mahdollisten korjaustarpeiden laajuus ja niiden kulut pysyvät pienempinä. Timo Kiven mukaan digitalisaation hyödyntäminen mahdollistaa taloyhtiöissä merkittävän toimintatapojen muutoksen.
– Monet taloyhtiöt toimivat edelleen hyvin perinteisen kaavan mukaan. Edistykselliset rakennuttajat, kuten SRV, ovat kuitenkin tuomassa SmartLivingin tai sen kaltaisia ratkaisuja taloyhtiöiden käyttöön.
Tiedostava kuluttaja kaipaa konkreettista dataa oman elämänsä ilmastovaikutusten pienentämiseen. Nykyaikainen asuminen yhdessä teknologian kanssa ratkaisee monia ekologisia perusongelmia ja myös helpottaa päivittäisten valintojen tekoa.
Kalasataman tornit ovat hyvä esimerkki siitä, miten kaupungissa voidaan asua lähellä luontoa, monipuolisten palveluiden ytimessä ja nauttia yhteisöllisyydestä tornien monipuolisia yhteistiloja hyödyntäen. Taru Kuusisto kertoo, että Fortum ja SRV selvittävät yhdessä millaisille älykkäille kodin palveluille on eniten tarvetta.
– SmartLiving-palvelua kehitetään jatkuvasti ja pyrimme tuomaan siihen osaksi ratkaisuja, joista on aidosti hyötyä niin sitä käyttäville ihmisille kuin ympäristölle. Järjestelmään voidaankin tulevaisuudessa lisämaksusta lisätä kunkin kiinnostuksen ja tarpeen mukaisia lisäpalveluita. Tavoitteena on tehdä asumisesta mukavampaa ja ympäristöystävällisempää.
Se, mikä meille näyttäytyy arjen sujuvuutena, on monesti myös ekologinen ratkaisu. Älykäs koti mahdollistaa energiankulutuksen seurannan, jolloin voit optimoida sekä omia toimiasi että kotiasi tavoitteidesi ja arvojesi mukaisesti.
Tutustu Helsingin REDIn Loistoon