Mistä uuden asunnon hinta muodostuu?

Asuminen

Mistä uuden asunnon hinta muodostuu?

Uusi asunto maksaa lähes poikkeuksetta enemmän kuin samantyyppinen vanha asunto. Mistä uuden asunnon hinta oikein muodostuu ja mitä asunnon ostaja loppujen lopuksi saa vastineeksi rahalleen?

Sanotaan, että asuntokaupoissa on kolme tärkeää asiaa: sijainti, sijainti ja sijainti. Se on usein tärkein kriteeri, kun ollaan ostamassa uutta kotia, ja se vaikuttaa paljon myös siihen, miten paljon asunto maksaa. Halutuilla, kasvavilla alueilla hinnat ovat korkeammat kuin muualla.

Ylivoimaisesti suurimman kustannuserän muodostavat kuitenkin verot ja veronluonteiset maksut, joiden osuus uuden asunnon myyntihinnasta on lähes puolet.

– Lisäksi rakennusoikeuden hinta maankäyttömaksuineen ja kaavan kehityskuluineen on kasvukeskuksissa oleellisesti suurempi kuin heikoimpien kulkuyhteyksien alueilla, kertovat rakentamisen asiantuntijat SRV:ltä.

Materiaalien ja työn hinta on noussut

Rakentamiseen liittyvillä määräyksillä ja velvoitteilla vaikutetaan suuresti siihen, millainen uudesta asuintalosta loppujen lopuksi tulee. Esimerkiksi tietty määrä varastotilaa, väestönsuoja, ulkovälinevarastot ja lastenvaunuvarastot tulevat usein määräyksinä.

Myös kaavassa voidaan määritellä muun muassa kerhohuoneita, saunoja, pesutupia ja muita yhteisiä tiloja.

– Kaikkia määräysten mukaisia tiloja ei kuitenkaan aina tarvita. Esimerkiksi jos kohderyhmässä ei ole lapsiperheitä, niin lastenvaunuvarastot voisivat olla jotain muuta tilaa, SRV:n asiantuntijat pohtivat.

Luonnollisesti myös rakennusmateriaaleihin uppoaa euro poikineen.

– Materiaalien hinnat ovat nousseet, mutta toisaalta rakentamisessa on nykyään vallalla minimointiajattelu eli materiaalihukkaan kiinnitetään huomiota entistä tarkemmin. Nykyiset tekniset ratkaisut ovat myös mahdollisimman energiatehokkaita ja ekologisia, joten ne säästävät kuluja asumisessa.

Materiaalien lisäksi työn hinta on noussut, sillä nousevassa suhdannetilanteessa on ollut pulaa osaavista rakennusalan ammattilaisista.

Sisäilman luokkaa ei vielä tunneta asunnoissa

Uusien asuntojen varustelutaso on aivan eri luokkaa kuin vanhojen. Esimerkiksi energiatehokkuus, ilmanvaihto, esteettömyys sekä erilaiset toiminnallisuudet keittiössä ja kylpyhuoneissa ovat uusissa kodeissa jo enemmän sääntö kuin poikkeus. Toiminnallisuuden vaikutus kokonaishintaan muodostuu tilakustannuksien ja teknisten ominaisuuksien kautta. Nämä lisäävät asumisen laatua.

– Edistyneempi talotekniikka on ehkä vielä niin uusi asia, että sitä ei oikein osata odottaa: esimerkiksi ilmastointi on autossa jo itsestäänselvyys. Mutta asunnoissa puhutaan usein ilmastoinnista, vaikka tarkoitetaan ilmanvaihtoa. Vanhassa asunnossa ilmanvaihto voi olla vielä painovoimaisesti toimiva, kun taas uudessa asunnossa on koneellinen ilmanvaihto, SRV:n asiantuntijat sanovat.

– Talotekniikalla on suuri merkitys asumismukavuudessa ja asumisen aikaisissa kustannuksissa. Asunnonostajien vaatimustaso on myös tältä osalta kasvanut koko ajan. Ilmastointiakin osataan jo kysyä.

Onko uusi asunto sitten hintansa väärti? Otetaanpa avuksi autovertailu.

– Sekä vanha käytetty auto että tuliterä urheiluauto vievät paikasta toiseen, mutta ovathan ne nyt aivan eri tavaraa. Niin uusi auto kuin uusi asuntokin tuovat tullessaan laatua.

Jaa sivu

Valmistumassa olevia kohteitamme

Samankaltaiset artikkelit