Minkä viestin haluaisit lähettää tulevaisuuteen?

Asuminen

Minkä viestin haluaisit lähettää tulevaisuuteen?

Tikkurilan vanhan kirkon sekä sen vieressä sijainneen seurakuntien talon perustuksiin haudattiin niiden rakentamisvaiheessa aikakapselit. Kirkon aikakapseli oli vuodelta 1955 ja viereisen toimistorakennuksen, seurakuntien talon, aikakapseli haudattiin vuonna 1976.

Molempia rakennuksia purettaessa nämä kapselit kaivettiin ja niiden sisällöt annettiin Vantaan Kaupunginmuseon haltuun. Aikakapselit sisälsivät muun muassa rakennuspiirustuksia, rakennustyöselvityksiä, kirjeitä sekä dokumentteja ja tietoa hautausajakohdasta.

Aikakapselit kertovat tekijöistään

Aikakapseleita tavataan sijoittaa merkittävien rakennusten kivijalkoihin. Nykytiedon mukaan Pohjois-Euroopan vanhin kirkosta löydetty rakennuskätkö on peräisin 1100-luvun alusta. Varsinaiset aikakapselit ovat paljon nuorempia. Vantaalta on löydetty erään tilan korjaustöissä aikakapseliksi tarkoitettu säilykepurkki 1800-luvulta. Purkin sisällä oli kirje, lehtileike ja kolikoita.

Kolikot, päivän lehti ja kirje tuleville sukupolville ovatkin oleellisia osia aikakapseleiden sisällöistä. Kapselin avulla halutaan kertoa heille, jotka mahdollisesti avaavat kapselin, mahdollisimman paljon kapselin hautaushetkestä.

Uudet kapselit tulossa

Nyt kun korttelin uusien rakennusten suunnittelu ja rakentaminen on aloitettu, on tullut aika valmistella rakennusten perustuksiin uudet aikakapselit. Uuden kirkon peruskivi muurattiin 4.4.2019 ja samalla perustuksiin valettiin uusi aikakapseli. Puretun toimistorakennuksen paikalle tulevan asuinkorttelin peruskiven muuraus suoritetaan 29.8.2019 ja myös tässä tilaisuudessa tullaan hautaamaan aikakapseli rakennuksen peruskiveen.

Asuinkorttelin aikakapseliin tullaan laittamaan ainakin korttelin rakennuspiirustukset, tällä hetkellä käytössä olevat kolikot, päivän sanomalehti. Tämän lisäksi kapseliin tulee jotain, jota Tikkurilan päiväkotilapset ideoivat tällä hetkellä. Myös alueen muilta asukkailta tullaan kysymään vinkkejä siitä, mitä kapseliin tulisi sijoittaa. Kapselin pituus on 40 cm ja sen sisälle mahtuu halkaisijaltaan maksimissaan viiden 5 cm kokoinen esine, joten kapseliin ei voida laittaa mitään tämän suurempaa.

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit