Majakka sytytti yhteisöllisyyden

Asuminen

Majakka sytytti yhteisöllisyyden

REDIn ensimmäinen asuintorni Majakka valmistuu kesällä 2019. 134 metrin korkeuteen nouseva Majakka on valmistuessaan Suomen korkein asuinrakennus – mutta vertikaalisuus ei ole talon ainoa erikoisominaisuus. Majakassa on osallistavaa otetta, joka on Suomen mittakaavassa erittäin harvinaista.

SRV:n digitalisaation ja palveluiden johtaja Arto Huuskonen kertoo, että asuntojen ostajat on otettu tiiviisti mukaan palvelujen suunnittelutyöhön ja Majakka-yhteisöön heti alkumetreiltä lähtien.

”Olemme viimeisen viiden vuoden aikana järjestäneet toistakymmentä erilaista asiakastyöpajaa, jotta talon palvelukokonaisuudesta saadaan juuri sellainen, minkä asukkaat haluavat.” Tulevien asukkaiden kanssa on jopa käyty kuntokeskuksissa testaamassa erilaisia kuntoiluvälineitä Majakan kuntoilutilaa suunniteltaessa.

Asukkaat ovat tehneet talon yhteistiloihin – kuten 5. kerroksen arjen toimintoja sisältävään tilaan tai 33. kerroksen klubitilaan –yhteiset pelisäännöt ja kaikki odottavat innolla muuttoa taloon kesällä.

”Itse asiassa keskustelu eri kanavissa käy vilkkaana jo nyt, ikään kuin talossa jo asuttaisiin”, toteaa Huuskonen. Asuntoja Majakassa on hulppeat 282 kappaletta.

Myös palvelukehityksen projektipäällikkö Lotta Toivonen on ollut yllättynyt siitä, miten innostuneesti asukkaat ovat lähteneet mukaan suunnittelemaan kokonaisuutta. ”Olemme miettineet paljon ratkaisuja, jotka helpottavat asukkaiden arkea ja säästävät aikaa arkirutiineilta.”

Palvelujen ytimen muodostaa talotiimi, johon kuuluu aulapalvelu, huolto ja siivous sekä lisämaksusta esimerkiksi kotisiivous, kauppakassien toimitus tai koiran ulkoilutus.

”Talotiimiä täydentää kauppakeskuksen toimijoiden palvelukattaus, jonka ansiosta asukkaat voivat käyttää vaikkapa pesulapalvelua tai tilata cateringin”, Toivonen kertoo.

Lisäksi on työstetty uudenlaisia digitaalisia ratkaisuja, kuten keinoja sujuvaan liikkumiseen tornissa, tilojen varaamiseen, asukasviestintään sekä asumiseeen liittyviä palveluja.

Majakka-projektin aikana palveluideoita on kerätty kaikkiaan yli 1 300 ja tulevaisuus näyttää, mitkä siemenet ovat pudonneet otolliseen maaperään. ”Jo nyt on selvää, että tämä ei ole ihan tavallinen taloyhtiö – niin sitoutuneita kaikki asukkaat ovat kehittämään taloa ja sen palveluja”, summaa Toivonen.

Jaa sivu