Majakan yhteistilojen pelisääntöjen ideointia.

Asuminen

Majakan yhteistilojen pelisääntöjen ideointia.

Majakkalaiset kokoontuivat marraskuun alussa pohtimaan yhdessä pelisääntöjä Majakan yhteistilojen käyttöön. Workshopin tavoitteena oli luoda Majakan jokaiseen yhteistilaan ajatus tilankäyttöä koskevasta ohjeistuksesta.

Majakan asukkaiden käytössä tulee olemaan runsaasti erilaisia yhteistiloja sekä rakennuksen viidennessä kerroksessa että 33. kerroksessa, jota hallitsee suuri yhteisterassi. Asuintornin viidennessä kerroksessa on kolme saunaosastoa, pesutilat, pyykinkuivaustilat, pyöränhuoltotila sekä monipuolisilla kuntoiluvälineillä varustettu kuntoilutila. Ylhäällä 33. kerroksessa sijaitsee suuri maisematerassi, jolla puolestaan on niin kesäkeittiö kuin palju. 33. kerroksen kaikille yhteisistä sisätiloista löytyy kaksi saunaosastoa sekä keittiöllä varustettu suuri klubitila. Tilojen monikäyttöisyyttä lisää se, että useimpia tiloja voidaan yhdistellä toisiinsa eri kokoisiksi kokonaisuuksiksi.

Työpajan hengessä oli aistittavissa pyrkimys reiluun peliin. Haluttiin luoda säännöt, jotka mahdollistavat yhteisten tilojen käytön mahdollisimman monelle asukkaalle muiden asumisrauha huomioiden. Upeille tiloille toivottiin mahdollisimman korkeaa käyttöastetta, siksi esimerkiksi 33. kerroksen näköalasaunoihin toivottiin jokaviikkoisia lenkkiasunavuoroja, jotta mahdollisimman moni Majakan tuleva asukas pääsisi ihailemaan yläkerrosten saunoista ja terassin paljusta avautuvia maisemia säännöllisesti.

Tulevien asukkaiden välille jo muodostunutta yhteisöllisyyttä korosti se, että suurina juhlapyhinä, kuten uudenvuoden aattona yhteiset tilat haluttiin jättää nimen oman yhteiseen käyttöön, eikä kenenkään yksittäisen asukkaan varattavaksi.  Samalla korostui myös se, että jos jossakin tilassa on varauksia, varaukseen tulee suhtautua sitä kunnioittaen, eli tilaan ei silloin mene muut. Työpajan osallistujat olivat itsekin hämmästyneitä kuinka helposti ja kuinka suuressa yhteisymmärryksessä yhteiset pelisäännöt saatiin kirjattua ylös. Eri näkökulmille ja mielipiteille löytyi ymmärrystä ja tukea koko ryhmästä. Näyttääkin siltä, että Majakasta on muodostumassa harmoninen ja sopuisa keidas niin arjen elämiseen kuin juhlaankin.

Workshopin tuloksista rakennetaan kysely kaikille majakkalaisille, ja tämän kyselyn pohjalta jatketaan yhteistilojen käytön ohjeistuksen rakentamista.

Jaa sivu