LVI-tekniikan ääneneristykseen kiinnitetään erityistä huomiota

Asuminen

LVI-tekniikan ääneneristykseen kiinnitetään erityistä huomiota

Kerrostalokoteihin kantautuu ääniä monesta eri suunnasta: ulkoa, muista asunnoista ylä- ja alapuolelta sekä seinän takaa, mutta myös talon sisältä lvi-tekniikasta. Uusissa taloissa tekniikka tehdään viimeisen päälle, joten myös ääneneristykseen pitää kiinnittää eritystä huomiota.

– Suomessa suhtaudutaan ääneneristykseen hyvin vastuullisella otteella ja huolehditaan siitä, että ääniin liittyvät asiat ovat varmasti kunnossa, toteavat talotekniikkajohtaja Timo Kekkonen SRV:ltä ja toimitusjohtaja Aki Kurronen Insinööritoimisto Entalcon Oy:stä.

– Viemäreistä, käyttövesiputkista, ilmanvaihdosta ja lämmitysputkista kantautuu ääniä, jotka vaativat ääneneristystä. LVI-tekniikan ääneneristys on kehittynyt vuosien mittaan ja on uusissa rakennuksissa aivan eri tasolla kuin vanhoissa.

Vanhoissa rakennuksissa ylemmän asunnon viemärit saattavat olla alemman asunnon katossa, mikä aiheuttaa ongelmia äänien kanssa. Jätevesiviemäreiden pohjakulmille ei myöskään ole välttämättä tehty massavaimennusta. Vesijohdot puolestaan on tehty yleensä asuntokohtaisesti ja sijoitettu kevyisiin hormeihin, jolloin paineiskut ja virtausäänet voivat kuulua muihin asuntoihin.

LVI-tekniikasta aiheutuvien äänien vaimentamiseen on olemassa useita eri ratkaisuja, joista yksi on tekniikan järkevä sijoittelu asunnoissa. Esimerkiksi käyttövesiputkien tuodaan asuntoihin porraskäytävän kautta, märkätilat rakennetaan kaikissa kerroksissa samaan linjaan ja asuntojen viemärihajoitukset sijoitetaan kylpyhuoneen lattialaattaan. Myös pystyviemärit suunnitellaan niin, että ne sijaitsevat ääniteknisesti mahdollisimman hyvin tiloihin nähden.

– Kun lämmitysjärjestelmä on mitoitettu virtausteknisesti oikein, se ei juurikaan pidä ääntä asunnoissa. Ilmanvaihdon osalta puolestaan ääniteknisesti turvallisin ratkaisu on asuntokohtainen kone tai keskitetyssä ilmanvaihdossa asuntokohtaiset nousukanavat, Kekkonen ja Kurronen kertovat.

– Näidenkin järjestelmien kohdalla pitää huomioida oikea virtaustekninen mitoitus, jotta ilmanvaihto ei aiheuta häiritsevää ääntä. Järjestelmät myös varustetaan tarvittavin osin äänenvaimentimilla.

Jaa sivu

Tutustu kohteisiimme

Samankaltaiset artikkelit